Insula noastra autista si neserioasa (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:44
6564 citiri
Insula noastra autista si neserioasa (Opinii)
Foto: Evz

Inca n-am vazut subiect serios care sa nu fie aruncat in derizoriu la Bucuresti, iar noile reguli europene nu fac, din nefericire exceptie. Peste tot in Europa acordul de guvernanta fiscala, incheiat saptamana trecuta la Bruxelles, este dezbatut de partidele politice, de toti demnitarii, opiniile, argumentate, sunt pro si contra, iar preocuparea maxima.

Noi suntem din nou pe insula noastra autista. De voie de nevoie, Opozitia s-a declarat de acord cu principiile convenite la Bruxelles. Ce sa fi zis? Ca nu e de acord cu disciplina fiscala? Ca nu vrea limitarea deficitului tot mai greu de finantat? Sa fi zis ca din secunda in care va prelua puterea se va apuca temeinic sa jefuiasca banul public si numai de lupa Bruxelles-ului n-are nevoie? Ar fi fost o mostra de sinceritate, dar o sinceritate sinucigasa din punct de vedere politic.

Asa ca da, USL este de acord, dar punand niste conditii cu iz de santaj si care nu au nicio legatura cu subiectul in sine, in frunte cu organizarea de alegeri anticipate si amanarea modificarii Constitutiei pana dupa constituirea noului parlament, ceea ce cum o dai, cum o sucesti face imposibila respectarea termenului de 31 decembrie 2012, stabilit la Bruxelles.

Dar, sigur, Opozitia are dreptul sa puna orice conditii, ca doar raspunde politic pentru ele, si ce ar fi fost mai normal decat sa se duca cu ele in bat la consultarile de la Cotroceni? Dar USL pune conditii si pentru participarea la discutii - sa nu fie cu toate partidele la un loc, ci separat, caci vederea UNPR le face rau la lingurica social democratilor si liberalilor.

Cand Traian Basescu a plecat la Bruxelles fara sa organizeze consultari, Victor Ponta si Crin Antonescu l-au acuzat ca nu a cerut parerea clasei politice. Acum, daca doreste o discutie pe aceasta tema, USL pune conditii sine qua non. De parca realitatile economice, criza europeana, noile reguli ale UE au vreo legatura cu UNPR. Si macar de ar fi o pozitie principiala, dar nu e decat o crunta ipocrizie, cat timp USL ii incurajeaza pe parlamentarii PDL sa rupa randurile si sa se alature opozitiei, adica incurajeaza exact traseismul politic pe care nu-l suporta la UNPR.

Victor Ponta cere "o dezbatere publica autentica, deschisa, democratica, cu privire la modul in care ne angajam sa sustinem obiectivele decise la Bruxelles". Dar nu pierde ocazia de a pune cate bete in roate poate primei dezbateri pe aceasta tema, exact intre cei care vor avea ultimul cuvant in privinta acordului, adica partidele politice parlamentare.

E bine ca Traian Basescu a dat dovada de maxima elasticitate, tocmai pentru ca miza este uriasa. Nu stiu daca indeplinirea conditiei USL va genera discutii serioase si cu buna credinta, dar macar ele au o sansa. In plus, spatiul de eschiva al USL a fost mult restrans.

Cat despre Putere, sigur ca ea se duce la consultari fara conditii, dar nu cred ca este cu mult mai incantata de acest acord, decat Opozitia. Pana una alta, involuntar sau nu, Emil Boc a lansat colacul de salvare pentru amanarea la infinit a modificarii Constitutiei in sensul acordului de Bruxelles. Ca sa acopere cumva imensa porcarie facuta de PDL prin asumarea raspunderii pe o lege care prevede, practic, cresterea numarului de parlamentari, premierul a promis ca modificarea Constitutiei nu se va referi doar la limitarea deficitului, ci si la reducerea numarului de parlamentari si trecere la unicameralism. Daca voia sa fie sigur ca modificarea ceruta de Bruxelles are o sansa, ea trebuia lasata singura, nebruiata de alte propuneri numai bune de creat dispute sterile si infinite.

E ceva profund neserios in toata aceasta poveste. Ceva care mie imi da fiori. As fi preferat sincer ca la Bruxelles sa fi fost pusa pe acord o semnatura prezidentiala irevocabila. Faptul ca, de fapt, aderarea Romaniei la aceasta noua Europa depinde de politiceni atat de iresponsabili nu ne foloseste la nimic. Dimpotriva.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Traian Basescu consultari, #Basescu consultari Putere Opozitie, #Basescu summit consultari , #guvern