Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Alegeri anticipate sau guvern de tehnocrati?

Autor:
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 22:17
3024 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Alegeri anticipate sau guvern de tehnocrati?

Pe toti ne intereseaza ce este mai bine pentru Romania, dupa recentele alegeri in care romanii au cerut, la urne si in strada, o resetare a jocului politic. Punct si de la capat, cum spune presedintele ales, Klaus Iohannis.

Usor de spus, greu de realizat, pentru ca avem doua blocuri mari politice, paralizate si incapabile sa preia puterea, din motive diferite.

Romania a ajuns la scadenta cu probleme nerezolvate, grele si generatoare de critici si revolta, daca nu sunt bine gestionate si explicate. Dar si sa continue asa nu se mai poate, s-a vazut in guvernarile Boc si Ponta.

Iata exemple de astfel de probleme:

  • Scaderea cheltuilelor bugetare. Romania nu-si mai permite, pur si simplu, sa consume mai mult decat produce, pe seama imprumuturilor achitate de generatiile urmatoare. Pe care nu le-a intrebat nimeni daca sunt sau nu de acord sa ne plateasca facturile.
  • Pastrarea echilibrelor macroeconomice. Inseamna sacrificii, inclusiv micsorarea pomenilor si ajutoarelor sociale. Ultimul vot a aratat ca, desi momit cu tot felul de pomeni, electoratul roman a inteles ca sunt cadouri otravite.
  • Eliminarea coruptilor din administratii si din partide. Daca nu, ii inhata DNA, cu costuri infinit mai mari. Partidele sunt acum obligate sa-si faca curatenie in propria ograda, inainte de a veni DNA cu maturoiul. Incalecarea Justitiei nu mai este posibila.
  • Codul electoral - votul din diaspora, regionalizarea - cu eliminarea judetelor, modificarea Constitutiei, revenirea la Legea Educatiei si continuarea modernizarii acestui domeniu, atragerea fondurilor europene, investitiile straine in economie, reducerea evaziunii, investitii ale statului in infrastructura etc., sunt alte probleme din paleta larga a celor care asteapta o rezolvare urgenta.
  • La toate acestea si multe altele trebuie dat un raspuns transant si rapid, cu costuri enorme in zona imaginii publice, a frustrarilor si nemultumirilor populatiei, generatoare de demonstratii de strada.

    Actualele partide nu au suficiente resurse umane credibile si profesioniste, fara pete in trecut, fara riscul de a fi "agatate" de DNA si DIICOT.

    Alegeri anticipate

    Sunt improbabile, pentru urmatoarele motive:

  • Nu vad ca parlamentarii sa voteze de doua ori caderea unui guvern si sa plece acasa cu doi ani inainte de terminarea mandatului, sa renunte la bani si toate avantajele ce decurg din calitatea de parlamentar, fara sa-si fi scos macar cheltuielile din campania electorala.
  • Partidele nu au timp pentru finalizarea restructurarii interne, rebranduirea, care sa dea alegatorilor increderea ca s-au modernizat si curatat de uscaturi. Pentru asa ceva e nevoie de cel putin doi ani.
  • Partidele nu risca sa continue guvernarea si sa plateasca peste un an si jumatate, la vot, nemultumirile populatiei.
  • Oricine vine la guvernare trebuie sa ia decizii importante si nepopulare, de tipul celor enuntate mai sus. Si daca le iau, si daca nu, vor fi nemultumiri masive, asa cum s-au produs dupa taierea, obligatorie, a veniturilor in 2010.
  • Guvern de tehnocrati, guvern de sacrificiu

    Asa ca singura solutie pare a fi un guvern de sacrificiu, de tehnocrati. Cu un contract de tara cu tinte precise, care sa fie respectat cu scupulozitate, controlat si moderat de Parlament si de catre presedinte.

    Tintele se refera la nivelul deficitelor, al imprumuturilor, alocarilor in infrastructura, reducerea cheltuielilor de functionare a statului, regionalizarea, scaderea evaziunii, absorbtia fondurilor europene, relaxarea sistemului fiscal etc.

    Respectarea riguroasa a cerintelor si prevederilor prevazute in tratatele internationale la care Romania este parte este de asemenea obligatorie pentru noul guvern de tehnocrati.

    S-a argumentat impotriva acestei solutii faptul ca un astfel de guvern, fara sustinere parlamentara, este blocat si impotent, nu-si poate duce initiativele la capat.

    Asa este, dar acum contextul este altul, pentru ca partidele nu au interes sa duca in spate o guvernare grea, daca nu imposibila.

    Prin contractul de tara si tintele agreate si acceptate prin semnatura sefilor de partid, ar exista o garantie, in principiu suficienta, pentru guvernul de tehnocrati.

    Nu se tin de cuvant, demisia este oricand la indemana acestuia. Doreste vreun partid sa vina la guvernare cu un an inaintea alegerilor din 2016?

    S-ar gasi astfel de tehnocrati? Probabil ca da, cu recompensa unor salarii pe masura responsabilitatilor, cu un premier agreat de toate partidele parlamentare.

    Acest guvern ar servi si de tap ispasitor in 2016, pentru nemultumirile si frustrarile populatiei adunate pana atunci, dupa o guvernare care nu poate fi altfel decat una dificila, avand in vedere conditiile de inceput, cu o gaura enorma, de 15 miliarde de lei, in bugetul pentru 2015.

    Aceste argumente si multe altele trebuie cantarite cu grija, mai ales de catre noul presedinte Iohannis, pentru a agrea si dansul si conducerile partidelor, cele mai bune solutii pentru Romania.

    Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
    Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
    Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
    ”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
    ”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
    Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
    #alegeri anticipate 2015, #guvern tehnocrati 2015, #guvern PSD Ponta , #guvern