Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernarea USL, intoarcerea la comunism

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 20:30
6687 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Guvernarea USL, intoarcerea la comunism

Incet, incet, aflam elemente din filosofia de guvernare a USL, care seamana tot mai mult cu principiile socialisto-comuniste.

Asta au si vrut cei 60% din 40% prezentati la alegerile din decembrie. Adica 24% dintre romani, nostalgicii statului asistential comunist, care le purta de grija, impartea mancarea sa ajunga la toti, au decis soarta Romaniei partenera in structuri euro-atlantice.

Ceilalti nu s-au deranjat sa vina la vot, au fost de acord sa le decida soarta cei 24%.

Potrivit lui Ponta, noutatea pe care o aduce bugetul pe 2013 este inlocuirea austeritatii bugetare promovata de guvernarea PDL cu o noua "echitate".

"Echitate" de care ne aducem aminte, cei care am trait si inainte de '90: sa traim prost, dat toti la fel, exceptand conducatorii.

Cu cartele pentru mancare, cu asistenta medicala si invatamant exclusiv de stat, cu judete si comunitati conduse cu mana de fier de secretarii de partid, acum de baroni locali.

Atunci domeniile de vanatoare ale lui Ceausescu, acum ale lui Dragnea. Atunci locuinte de stat pentru conducerea de partid, acum ale RA-APPS pentru ministri, secretari de stat, directori generali, protipendada de azi. Atunci palatele de la Snagov, acum cele de la Alexandria, Constanta, Bacau, etc.

Centralismul democratic. De cate ori am auzit acest cuvant!

Ecaterina Andronescu a apucat sa "centralizeze democratic" conducerile de institutii de invatamant superior, consacrand "managementul gerontocratiei". Ai voie sa ramai in functii de conducere, pana la obstescul sfarsit. Tot ca inainte de '90.

A centralizat democratic si institutele de cercetare din Romania, trecandu-le in subordinea Ministerului Educatiei. Banii, conducerile acestor institute vor fi decise acum de ministrul Costoiu, un ministru fara doctorat, fara grade didactice, care n-a cercetat niciodata, nimic. Un fel de Elena Ceausescu. Si care va decide ce va cerceta si evolua mediul academic romanesc. Exact ca inainte de '90!

Liberalii, prin ministrul Nicolaescu, isi aduc si ei contributia la centralismul democratic. Desi n-au in sange centralismul democratic. Sau, mai stii?

A decis ca toate spitalele judetene se vor intoarce in subordinea ministerului educatiei, asistenta medicala privata nu va mai fi platita din bani publici, desi cetatenii contribuie cu taxe si impozite la stat pentru a beneficia de asistenta medicala de calitate, oriunde in Romania (mai nou si in Europa), nu doar la spitalele de stat.

Dar daca asa decide politrucul contabil Nicolaescu, nu ai ce face. Te duci doar la unitati medicale de stat, unde colcaie microbii si gandacii pe holuri.

Premierul Ponta a si marit cu 13.236 numarul de posturi din administratia centrala, sa fie sa ajunga pentru toti activistii de partid, care au castigat alegerile si acum trebuie rasplatiti. Mai ceva ca in comunism, cand nu trebuia sa lupti pentru voturi, atunci castigul era asigurat 99%!

Tot ca in comunism, justitia si procurorii trebuie sa asculte de politrucul de la Ministerul Justitiei, adica de Mona Pivniceru.

De aici lupta acerba pentru ingenuncherea CSM, DNA, DIICOT, CCR si alte institutii ale statului de drept, beneficiind de separatia puterilor in stat. Adica cum, "sa avem guvernarea, dar nu toata puterea"? (citat din Ponta). Asa ceva e inadmisibil. Sa trecem la preluarea justitiei!

Victor Ponta se ocupa doar de bugetul de stat. Cum va fi umflat si impartit la clientele. Pentru el economia privata nu exista. Nici datoria ei, de 50 de miliarde de euro, nu este luata in calcul. Doar datoria de stat, de alte 50 de miliarde.

Investitiile in infrastructura vor fi amanate la infinit, banii de investitii sunt prevazuti in buget asa, sa dea bine la socoteala. In realitate nu vor putea fi adunati din taxe si impozite. Toti banii se vor duce in ajutoare sociale, in plata pensiilor si salariilor bugetare a votantilor USL. Acestia depind de stat, acestia voteaza cu cei care le dau firimiturile de la masa bogatilor.

Iar peste 4 sau 8 ani, vom avea aceiasi kilometri de autostrada, aceleasi drumuri, probabil mai proaste, din cauza deteriorii lor in timp.

Ceva nu se leaga

Economia nu mai este de stat. Guvernul Ponta nu mai poate decide asupra mijloacelor de productie, asupra exporturilor si importurilor, ca nu mai are la dispozitie instrumentele economiei comuniste. Doar niste prapadite de unitati economice de stat, mai toate in faliment.

Mai mult, economia actuala beneficiaza de piete globalizate, inclusiv piata muncii. Incerci sa pui taxe si impozite mai mari, (vezi discutia din Franta), patronii si antreprenorii isi iau talpasita si isi muta afacerile in alte tari, cu fiscalitate mai mica.

Si ramanem o tara de asistati social, fara asistatori. Doar guvernul Ponta.

Un guvern poate asista un popor din gura, cu vorbe, eventual mestesugite. Vorbe care nu tin de foame. La un moment dat alegatorii de ieri vor intreba: lasati circul, dar mancare nu ne dati?

Atunci va fi momentul adevarului. Cand contribuabilii antreprenori vor face totul pentru a evita o fiscalizare excesiva, isi vor muta afacerile in alte tari care-i asteapta cu bratele deschise, iar asistatii lui Ponta, cei 24%, vor cere guvernului sa le umple burtile.

Sa contezi pe imprumuturi e iluzoriu. Dupa ce s-au fript cu Grecia si alte state care nu sunt in stare sa-si plateasca datoriile, creditorii international se uita de 10 ori la ce face un guvern, daca e in stare sa restituie imprumuturile. Ori deja acumularile de rate scadente si dobanzi fac viata grea pentru Ministrul Finantelor. E foarte probabil ca troica FMI-BM-UE sa nu mai convina asupra unui nou acord cu Romania, care ne-ar fi conferit credibilitate in ochii investitorilor. Asa ca, adio bani ieftini de la troica!

Uite asa ajungem de rasul Europei, se uita lumea civilizata la noi si nu intelege ce se intampla intr-un stat european, inclus in structurile euro-atlantice, care a pretins ca indeplineste conditiile de acces in aceste structuri.

Si toate astea pentru ca asa au decis 24% dintre electori, iar restul au stat acasa.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#USL comunism, #guvernare USL, #masuri guvern USL , #guvern