Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

La ce a folosit razboiul dintre Basescu si Patriciu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 Iunie 2011, ora 13:32
8043 citiri
La ce a folosit razboiul dintre Basescu si Patriciu? (Opinii)
Foto: orasulmeu-bacau.ro

In 2004, castiga puterea singura constructie politica apta sa schimbe destinul acestei tari. Alianta DA a fost o sansa istorica pentru ca Romania sa se reformeze in profunzime si sa devina o tara cu adevarat europeana. De altfel prima decizie a acelei noi guvernari, introducerea cotei unice, a fost una radicala si semnificativa pentru potentialul benefic al noii puteri.

Spre nesansa Romaniei, Alianta DA n-a rezistat, strivita fiind de conflictul dintre doi dusmani uriasi. Razboiul pe viata si pe moarte dintre Traian Basescu si Dinu Patriciu a ucis Alianta DA si implicit uriasa sansa a Romaniei. N-am sa ma apuc acum sa despic firul in patru, sa masor vinovatii, sa socotesc cine a inceput si cine a continuat. Cert este ca niciunul dintre ei nu a reusit sa se opreasca, in numele unui interes mai inalt decat propriul orgoliu.

Razboiul acesta grozav si stupid n-a avut decat un singur castigator: PSD, care s-a putut ridica din nou, a rupt dreapta si a ajuns din nou la guvernare, intai indirect, apoi oficial. Cat despre cei doi mari actori, niciunul nu are motive de multumire, dimpotriva.

Dinu Patriciu nu a reusit nici sa-l demita pe Traian Basescu, nici sa impiedice realegerea lui in 2009. A vrut magnatul liberal o apropiere de PSD, dar subordonarea de acum fata de PSD cu siguranta nu a facut parte din planul lui. Mai mult, pare sa fi pierdut PNL, caci, iata, Crin Antonescu nici macar nu-i mai raspunde la telefon si nu are nicio retinere sa-i arate usa.

Traian Basescu nu a reusit sa-l rapuna pe Dinu Patriciu care prospera. In schimb, presedintele a pierdut PNL, a stat in opozitie sub guvernul Tariceanu, a fost obligat sa coabiteze cu PSD, apoi cu toate scursorile din UNPR. A ratat principalele reforme pe care si le-a propus si a fost nevoit sa mearga din compromis in compromis, care insumate sunt cu mult mai grave decat un eventual compromis cu Dinu Patriciu. Acum, Traian Basescu are mari dificultati cu baronii din propriul partid, al caror front comun de interese arareori il mai sparge.

Si iata-i acum pe cei doi avand acelasi duman comun, pe USL, asistand la o nua ascensiune extrem de periculoasa a stangii si redusi mai degraba la statul de comentatori opozanti decat de jucatori. Sunt niste victorisi, nimic de zis!

Si ma intreb, daca ar fi sa o ia de la capat cu mintea de acum si toata experienta acumulata cei doi ar mai proceda la fel? Dar oare Calin Popescu Tariceanu, coautor important al asasinarii Aliantei DA, ar mai juca jocul pe care l-a jucat stiind ca la finalul luptei, plin de sange si obosit va fi aruncat in linia a doua unde Crin Antonescu sa-i aplice umilinta dupa umilinta? Dar Ludovic Orban ar mai lupta pe viata si pe moarte cu Traian Basescu daca ar sti ca la capatul drumului il asteapta ranjind Ion Iliescu si mutarea pe stanga PNL?

La ce si cui o fi folosit acest razboi nu inteleg nici astazi. Dar stiu cui nu i-a folosit. Stiu pe cine a nenorocit - Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Patriciu Basescu Alianta DA, #PNL PD Alianta DA , #guvern
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Ai dreptate wert. Basescu a vrut PERMANENT sa DISTRUGA si/sau sa ASIMILEZE PNL . D=na Ene , TOV. Ba-SECU NU a fost OBLIGAT sa faca guvern(MULT VISAT) cu PSD , ducea tratative cu ei inca de la iesirea de la guvernare din 2007.