La centenar, lectia jubileului. O natiune poate sa cada oricat de jos, de oricat de sus

de Petrisor Peiu , analist
Duminica, 19 August 2018, ora 20:45

   

La centenar, lectia jubileului. O natiune poate sa cada oricat de jos, de oricat de sus
Petrisor Peiu
Jubileul (יובל, yoḇel) = anul de la finalul a 7 cicluri de shmita (an sabatic), an declarat sfant care cadea la fiecare 50 de ani, in care trebuia restituita egalitatea tuturor fiilor lui Israel, oferind noi posibilitati familiilor care au pierdut proprietatile lor si libertatea personala.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

In anii '60, Uniunea Sovietica, o forta globala si in plina ascensiune, sprijinea excesiv puterea emergenta a acelor zile, Egiptul, si il cultiva asiduu pe liderul "providential" al acestui stat, Gamal Abdel al Nasser.

Tehnica militara sovietica (mitraliere, tancuri si avioane de lupta), consilieri sovietici si bani sovietici, totul era aruncat in sprijinul lui Nasser; in plus, toti satelitii sovietici din Tratatul de la Varsovia, plus Iugoslavia "nealiniata", il sprijineau moral pe Nasser, desi acesta isi fixase un obiectiv greu de sustinut: lichidarea statului Israel.

Incurajat de suportul total aratat de lumea "progresista", Nasser a luat decizia, in mai 1967, de a inchide, manu militari, golful Aqaba, ceea ce a provocat mari pierderi economice Israelului; in plus, a solicitat retragerea trupelor UNEF (contingente sub egida Natiunilor Unite care stationau in zona granitei dintre Egipt si Israel) stationate in Peninsula Sinai.

Ca urmare, pe 5 iunie 1967, Israelul a lansat un atac fulgerator asupra Egiptului, nimicind, prin lovituri aeriene, baze militare, si mai ales aeroporturi si avioane, cu scopul de a-i paraliza capacitatea de aparare. Siriei i-au fost aplicate aceleasi tipuri de lovituri, astfel incat israelienii au obtinut o victorie totala impotriva adversarilor, nimicind practic fortele armate ale inamicului in doar sase zile!

Innebunit de furie, Brejnev ii convoaca, la Moscova, pe liderii satelitilor sovietici din Tratatul de la Varsovia si ii pune sa adopte "Declaratia de la Moscova", prin care rup relatiile diplomatice cu Israelul. Nicolae Ceausescu (care era insotit la Moscova de catre Ion Gheorghe Maurer) declanseaza spargerea "frontului sovietic", anuntand pastrarea relatiilor diplomatice cu statul evreu, chiar in pofida sfaturilor si criticilor primite de la mai noii sai aliati de la Belgrad si Beijing (partenerii lui Nasser in asa-numita "Miscare a Statelor Nealiniate").

In luna iulie 1967, Maurer (pe atunci premier) il viziteaza, la Beijing, pe omologul sau chinez, Ciu Enlai, pentru a-i declara explicit ca scopul Bucurestiului era distantarea de Moscova, devenita inamicul comun al romanilor si chinezilor.

De asemenea, ambasadorul monarhiei iraniane la Bucuresti, Soltan Hossein Vakili Sanandaji, a fost primit in audienta de Ceausescu, la cererea sa, pentru a transmite aprecierea guvernului sau pentru pozitia adoptata de Romania si pentru a-l invita pe liderul roman la Teheran.

Intoarcerea lui Ceausescu spre VestIunie 1967 a reprezentat momentul inceputului unui an de gesturi simbolice, prin care Ceausescu a rupt, ritualic, legatura de vasalitate fata de Moscova si a reconectat Romania la aliatii sai traditionali, statele vestice.

Sigur ca Ceausescu nu s-a transformat peste noapte in adept al capitalismului si nu a cerut sa intre in NATO, dar, indiferent de nuantele si de diluarile subliniate de catre criticii sai, Romania si-a schimbat esential paradigma geopolitica in decurs de un singur an, intre iunie 1967 si 22 august 1968.

In perioada 14-18 mai 1968, Nicolae Ceausescu a trait primul mare triumf personal. Vizita generalului Charles de Gaulle insemna reintrarea tarii in circuitul international al aliatilor traditionali.

De Gaulle a fost primul lider strain intampinat spontan de mii de bucuresteni entuziasti, pe 14 mai; apoi, generalul a tinut un discurs memorabil in Aula facultatii de Drept din Bucuresti si a vizitat Slatina, Pitesti, Targoviste si Craiova; la Craiova, in finalul unui miting urias, a rostit in limba romana fraza "Hai sa dam mana cu mana", iar la Pitesti, presedintele francez a vizitat uzina care, astazi, reprezinta cea mai mare companie romaneasca, Dacia Pitesti, unde se faceau ultimele retusuri pentru prima masina romaneasca, licenta a firmei franceze Renault.

Intre timp, in 1967, un alt moment important din intoarcerea Bucurestiului catre Vest se consumase: vizita candidatului republican la presedintia SUA, Richard Nixon, la Bucuresti. Pe atunci, putini anticipau istorica victorie a candidatului conservator impotriva unei Americi la picioarele familiei Kennedy...

Regimul a trait triumful absolut pe 21 august 1968: in ziua in care o jumatate de milion de soldati sovietici, bulgari, polonezi, est-germani si maghiari au invadat Cehoslovacia, cu 29 divizii, 7.500 de tancuri si 1.000 de avioane (o forta echivalenta celei americane din Vietnam), Ceausescu convoaca un mare miting popular si, de la tribuna, condamna agresiunea sovietica impotriva statului central-european.

A doua zi, Marea Adunare Nationala a adoptat "Declaratia cu privire la principiile de baza ale politicii externe a Romaniei", iar doua zile mai tarziu, pe 23 August, la festivitatea prilejuita de Ziua nationala, defileaza, in premiera, garzile patriotice, semn ca romanii erau pregatiti sa lupte impotriva unei agresiuni de proportii.

Multi istorici, critici fata de personalitatea lui Ceausescu, au atenuat ulterior si amplitudinea si semnificatiile acelor gesturi, dar, indiferent de cat de critici am putea fi fata de dictatorul comunist, 21 August 1968 inseamna chiar ce au simtit imediat si sovieticii si chinezii si americanii: solidarizarea intregii Romanii impotriva inamicului istoric si redeschiderea catre aliatii istorici. Sa nu uitam ca, 6 luni mai devreme, tara revenise la organizarea pe judete si disparuse Regiunea Autonoma Maghiara...

Nixon a dezghetat relatiile romano-americane1968 a marcat o uriasa schimbare pentru Romania, nu numai in plan diplomatic, ci, in primul rand, in paradigma de dezvoltare a tarii: Romania accelereaza o internationalizare remarcabila a economiei sale, favorizata de un acord cu FMI, de firme mixte cu companii vestice, de preluarea unor licente occidentale si de cresterea comertului international.

Vectorul politic a sprijint acest efort: Richard Nixon s-a aflat in Romania, a doua oara, pe 2 august 1969, in calitate de presedinte al SUA. Dupa ce a mancat struguri romanesti in Piata Obor, el a dezghetat relatiile romano-americane, in conditiile in care Romania parea hotarata sa iasa de sub conul de influenta al URSS.

Nixon a convins Congresul SUA sa acorde Romaniei clauza natiunii celei mai favorizate, pe care nu o mai primise, pana atunci, nicio alta tara comunista.

Nicolae Ceausescu a vizitat de patru ori Statele Unite ale Americii si a avut discutii oficiale cu trei presedinti americani, Richard Nixon, Gerald Ford si Jimmy Carter.

Prima calatorie a lui Nicolae Ceausescu in SUA a avut loc in octombrie 1970, iar ultima a avut loc in perioada 11-17 aprilie 1978, la invitatia presedintelui Jimmy Carter. In discursul oficial de receptie al liderului roman, presedintele Jimmy Carter constata: "Schimburile dintre tarile noastre au crescut de peste 10 ori in ultimii 10 ani. Si datorita cresterii existente in relatiile dintre noi, ne asteptam ca volumul sa se dubleze in urmatorii trei ani!"

In mod simbolic, cu doar o zi inainte de istorica 21 august 1968, se consumase un moment care se va dovedi in timp la fel de crucial: pe 20 august 1968, s-a produs la Pitesti primul automobil romanesc, Dacia 1100, licenta a modelului Renault R8.

Romania a devenit membra a Fondului Monetar International la 15 decembrie 1972; primul acord "stand-by" intre Romania si FMI a fost aprobat la 3 octombrie 1975 si finalizat cu succes la 2 octombrie 1976, Romania primind 95 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), iar al doilea acord "stand-by" a fost aprobat la 9 septembrie 1977 si incheiat la 8 septembrie 1978, tara noastra primind 64,1 milioane DST. Tot din 1972, Romania a devenit membra in BIRD (banca din grupul Bancii Mondiale).

Internationalizarea a adus si cresterea comertului exterior: la un curs al dolarului SUA actualizat la valoarea din 2015, exporturile Romaniei au crescut de patru ori, de la 8 miliarde dolari 2015 in 1965, la 33 miliarde de dolari in 1979 (sursa AICI).

In aceeasi perioada, importurile au avut o dinamica si mai mare, de la 6 miliarde de dolari 2015 in 1965 la peste 34 miliarde de dolari in 1979. Exporturile tarii mergeau intr-o proportie de o treime catre Comunitatea Europeana, la paritate cu destinatia tarilor socialiste din CAER, iar cu Germania si Italia impreuna aveam un comert mai important decat cu URSS.

Ca urmare a acordurilor cu FMI, Romania s-a onorabilizat pe piata financiara globala si a primit finantari uriase, care au permis o dezvoltare rapida a tarii, ceea ce va face ca Romania sa ajunga, in 1980, a 24-a cea mai mare economie a lumii, in cifre comparabile (PPP - la paritatea puterii de cumparare):


Sursa: AICI.

Practic, spirala virtuosa pe care s-a inscris Romania in 1967-1968 a fost: desprinderea de tutela URSS - reintoarcerea catre Occident (in primul rand catre SUA) - intrarea in clubul economiilor finantabile - finantar e- dezvoltare- cresterea nivelului de trai.

Greseala lui CeausescuDin pacate, reactia nesabuita a lui Ceausescu la declansarea crizei mondiale din deceniul '70 a condus Romania la iesirea din aceasta spirala si la intrarea in tunelul prabusirii economice: al treilea acord al Romaniei cu FMI, aprobat la 15 iunie 1981, acord prin care Romania trebuia sa primeasca 1.102,5 milioane DST, a fost reziliat la 14 ianuarie 1984, in urma deciziei lui Ceausescu de a nu realiza reforme economice care sa permita revenirea economiei.

Ca urmare a incetarii de plati in care a intrat tara, accesul la finantare s-a pierdut; Ceausescu a dorit sa suplineasca acest lucru prin obtinerea unor excedente comerciale uriase si plata intregii datorii externe, dar aceasta decizie a prabusit total o economie dependenta de tehnologie vestica si de importuri.

In 1988, Ceausescu renunta si la clauza natiunii celei mai favorizate, astfel incat in decembrie 1989, Romania era izolata total pe plan politic si economic de catre aliatii sai vestici.

SUA nu incetau sa critice Bucurestiul, iar cel mai vocal critic din Europa devenise chiar presedintele Frantei, Francois Mitterand, care transformase Parisul dintr-un suporter al Romaniei intr-un sponsor al actiunilor care vizau chiar actiuni impotriva unitatii teritoriale a tarii.

Practic, in numai cativa ani, ruperea de Occident a condus Romania pe drumul izolarii si al caderii economice continue: ca un amar exemplu, tara care avea 33 de fabrici functionale de zahar (azi mai sunt doar 3!) impusese ratii lunare pentru consumul de zahar al populatiei.

Si azi facem aceleasi eroriTara noastra se afla, astazi, in fata unui moment asemanator celui de dupa 1968: noul 21 august 1968 a fost marcat la 9 iunie 2017, pe peluza Rose Garden de la Casa Alba, atunci cand presedintele Iohannis era primul sef de stat est-european primit de catre Donald Trump; de atunci, am cunoscut cea mai mare crestere economica anuala din UE, exporturile (dar si importurile) au atins noi recorduri, multi vorbeau de Bucuresti ca de principalul pilon al euro-atlantismului din estul Europei.

In ultima perioada, insa, nori negri vin sa umbreasca acest peisaj, nori care pot marca o noua intoarcere a istoriei: Dragnea si Tariceanu boicoteaza " 4th of July" si "le 14 Juillet ", anumiti lideri europeni se indoiesc de capacitatea noastra de a asigura presedintia rotativa a UE, un influent ziar american propune sanctionarea Romaniei, iar reprimarea primitiva a demonstratiei din 10 august face inconjurul televiziunilor pe tot globul, umbrind sarbatoarea care ar fi trebuit sa fie Centenarul Marii Uniri.

In toata aceasta perioada, Guvernul a ajuns sa fie condus de personaje de bancuri, iar presedintele sforaie din greu pe canapelele de la Cotroceni. Oare nimeni sa nu fi invatat nimic dupa 50 de ani?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11301 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
hello
rank 5
Aceasta clasa politica si mai ales aceasta guvernare jalnica psd-al-
de este nenorocirea actuala pentru Romania ! Nu numai ca aceasta guvernare psd alde este sub nivelul mediu al romanilor needucati, dar mai este formata si din mafioti pe care ii intereseaza doar afacerile lor necurate ... Nu mai vorbesc de faptul ca acesti alde psd-isti sunt total imorali si anti- romani !
roion
rank 5
Jandarmiada
10.08.2018 cand Dragnea,Gazatorul-PSD a trimis Echipele de Gazatori sa inabuse in gaz vointa a peste o suta de mii de romani refugiati in strainatate sau ramasi sub jugul PSD-Ciuma Rosie ne intoarce la anul 1990.
An de an incepand cu 1990 creste numarul romanilor refugiati in strainatate din calea Ciumei Rosii.
In 10.08.2018 reprezentantii refugiatilor au venit la Bucuresti sa arate ce trebuie facut pentru ca ei sa poata reveni acasa.Nimeni nu ia intrebat ce vor.Au fost injurati si spurcati de toti apartinatorii clanurilor PSD-ALDE-udmr.In final au fost bastonati si gazati !!!
Din 1990 an de an Ciuma Rosie e tot mai agresiva.Agresivitate proportionala Coruptiei care creste an de an.Coruptia a crescut la un astfel de nivel incat sa impus Legalizarea ei !!!Nu sa reusit Legalizarea instantanee a Coruptiei prin malefica OUG 13 dar luna de luna si zi de zi se mai face un pas spre deplina Legalizare a Coruptiei.
Parlament condus de un Condamnat si un Penal!
Gaze si bastoane pentru cei care se opun planurilor clanurilor PSD-ALDE-udmr !!!
Te-o
rank 5
Situatia actuala a Romaniei si a lumii ,este radical diferita!
Colosul de lut sovietic s-a prabusit,Romania nu se mai invecineaza cu nici un imperiu care sa-i puna independenta in pericol si mai ales,este membra in lumea Euro-Atlantica,atat economic cat si militar!
Evident,guvernarea actuala a tarii de catre cel mai inept guvern pe care l-a avut aceasta ,in istoria ei ,cu un premier de mucava manipulat de un multiplu infractor,dragnea,va avea efecte negative ,conjuncturale si nu strategice,asupra evolutiei Romaniei!
Actuala conducere se va prabusi sub propriile-i greseli!
Dragnea va ajunge unde ii este locul,la puscarie,iar gasca de inepti teleormaneni promavati de acesta ca scut pretorian in jurul sau,va dispare subit!
Problema este,cat de repede se vor intampla toate acestea!Teo
ORCA
rank 5
Ceausescu a fost un politician, Dragnea e doar un hot ordinar.
Ma infior la gindul ca am fi putut avea pe unul ca Dragnea in locul lui Ceausescu. Foarte bun articol, Dr. Peiu. Va rog sa analizati impactul financiar pe care il are diaspora (multumesc anticipat).
T. basilic
rank 5
Draga Domnule Peiu, nu deschid accesul la comentarii pentru..
...vreo oareshce opinie, ci pentru a va marturisi bucuria mea de a fi citit eu insumi, de Statul intonatiei explicitatii cuvenite scrierii acestui articol, atentiei reverentioase a mamei mele avide sa inteleaga de ce si la ce bun "generatia de sacrificiu" din care a facut deopotriva glorios si odiosenia parte, dupa cum si de ce acest sacrificiu al génératiei sale gratuit si perdant (pagubos).
I-am explicat un timp ba ça "Vinovat e tot facutul", ba ca "N-ai oameni, N-ai cu cine", ba ca "Lozincarzii heirupismului de ieri, jefuitorii de azi", ba ca neexplicata violenta a puscariaselor educatele sale colege de damnatiune de la Jilava traita de soacra sa condamnata pentru opunere la colectivizare, nu sunt cu nimic diferite de violenta medicilor fata de nevoias, furiosi pe votul nevoiasului votac cauza si consecinta a votul... sempiternel (vesnic si vajnic) netrehnic consumator al micului cu mustar , aprigul amator al ideii ça "Moaca ingrasa, face Mario cretz si ochii albastri, cu nimic diferite azi de exterminarea inteligentei romanesti in zbarna si inlocuirea sa cu "originea sanatoasa" prostului satului.
Ma uitam copil fiind la caligrafia si ortografia onomastica a certificatelor de nastere de dupa sosirea democratiei populare si o compar azi cu virtutile Veoricai, dirai Prim-Ministrul, cat sa inteleg ca si eu, si da, am imbatranit degeaba si am trait cat sa putem sfarsi fara nostalgii defel, impacati intru " Duca-se", plini de dilema argheziana in ce priveste tinerii :
"De ce-ai plecat, De ce-ai mai fi ramas"...
Multumiri calde,
WE plin de impacare si pace, Domnule Peiu.
T. B.
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
Centenar intelectual
Popular vorbind, e vorba mai mult de discursuri, de gargară, nu de acte istorice, cum ar fi un unionism oficial. Precum in 1918, Reintregirea depinde nu de politicieni, ci de intelectuali. Măsurariul seriozitătii serbării Centenarului e prezenta in toate bibliotecile liceale, orăsenesti si comunale, si din Diaspora, a cărtii romanilor regali: Constantin Kiritescu - "Istoria războiului pentru intregirea Romaniei (1916-1919)" Precum si a tuturor volumelor Iurie Colesnic - "Basarabia necunoscută".
Stan
rank 5
E clar, cine nu-i in stare sa invete din Istorie,...
...e condamnat sa o repete!
Valabil pentru politicieni, dar si pentru bobor!
imbacsitul
rank 5
Nu știu dacă chiar sforăie cineva pe canapelele de la Cotroceni dar
Am văzut ca PSD+ALDE+UDMR + CCR au redus drastic puterea președintelui!
Constituția trebuie modificata, legea de funcționare a CCR trebuie modificata, mult gunoi legislativ trebuie ***ățat dupa aceasta guvernare dezastruoasa!
krampus
rank 4
Betia de cuvinte
"Finantare - dezvoltare- cresterea nivelului de trai" asa prezinta Peiu Romania anilor '70 a lui Ceausescu. Se vede ca a citit multe brosurici editate de Consiliul Culturii și Educației Socialiste. In realitate era saracie si dictatura iar mai tarziu va fi si mai multa saracie si dictatura. Nici acum nu e altfel.
info
rank 5
Tare mi-e teama ca actul din 1968 a fost, de fapt, un mare bluf
O strategie pusa la cale prin colaborarea serviciilor speciale (securitate) ale URSS si Romaniei, de care, probabil, Ceausescu nu a stiut. In megalomania lui inculta, Ceausescu a sperat sa devina un erou al neamului romanesc si sa se vorbeasca de el in toata lumea.
De ce spun aceste lucruri care par pe cat de socante, pe atat de ireale? La o prima vedere asa pare, dar, totusi, daca analizam putin, s-ar putea sa ne schimbam impresiile. Anul acesta se implinesc 50 de ani de la invazia Cehoslovaciei, deci ne putem permite sa incercam sa privim lucrurile si din alte unghiuri.
Incep cu o intrebare de 1000 de puncte. Daca tot am fost atat de viteji si nu ne-am prezentat la comanda rusilor, de ce nu am continuat politica de independenta si nu am iesit din Tratatul de la Varsovia? Nu a existat nici macar o propunere in acest sens. Nu am auzit de asa ceva. Daca eram impotriva expansiunilor militare ale Tratatului de la Varsovia, de ce nu am ridicat problema sa devenim neutri, asa cum au fost iugoslavii?
Nu am iesit, nici din Trataul de la Varsovia, si nici din piata CAER a blocului sovietic. Nici macar nu s-a ridicat problema. Un mare semn de intrebare.
Am aplicat atunci un fel politica a c.urvei. Sa impresionam si sa ne apropiem de Occident, dar sa ramanem si in organizatiile sovietice. De fapt asta a fost strategia. Faptul ca Romania nu a participat la invadarea Cehoslovaciei a fost folosia abil si subtil de Uniunea Sovietica. Chiar daca la prima vedere pare o afirmatie aiurea, fara nicio logica, are, totusi, o logica, si chiar una foarte puternica, pe care rusii - banuiesc eu - au folosit-o (la intelegere cu serviciile corespunzatoare romanesti). Daca o tara din Tratatul de la Varsovia nu participa la invazia Cehoslovaciei, rusii puteau demonstra ca in cadrul Tratatului exista democratie. Cine nu vrea sa participe, nu participa, este libertate de optiune, deci este democratie. Stiti ce a rezultat din faptul ca Romania "s-a opus" democratic. A rezultat exact ceea ce au sperat rusii sa demonstreze si anume ca toate celelalte tari din Tratatul de la Varsovia au participat pentru ca asa au vrut ele. Nu le-a obligat nimeni, asa cum nu a fost obligata nici Romania. Deci, toate celelalte tari au participat pentru ca asa au dorit ele, sa apere comunismul si valorile comuniste de miscarile reactionare care aparusera in Cehoslovacia. O lovitura magistrala.
Un alt lucru care a fost apoi folosit de rusi (in aceeasi colaborare stransa intre serviciile speciale, de securitate) a fost faptul ca Romania, prin gestul ei eroic, a castigat simpatie si o anumita incredere in Occident, dezvoltand apoi colaborari prin care tehnologii occidentale au patruns in Romania. De unde, evident, au plecat mai departe, pe diferite cai, si in Uniunea Sovietica, si in celelalte tari comuniste, prin legaturile stranse, tovarasesti, intre tarile "pretene".
hello
rank 5
Mai mult, spionajul roman a fost pus in slujba spionajului
sovietic ! Spionii romanii aveau liber la circulatie iar cei rusi erau limitati de tarile vestice; asa se explica si "toleranta" rusilor la "independenta" falsa a lui ceausescu ...
profesoru
rank 3
Scopul lui Ceaușescu nu era ”să se dea viteaz”, ci să obțină
maximum de avantaje, pentru el și pentru Romania. Dacă ar fi ieșit din CAER și din Pactul de la Varșovia, atunci Romania ar fi fost ocupată de sovietici ca Ungaria in 1956 sau Cahoslovacia in 1968 (Romania nu avea poziția geografică a Iugoslaviei). In articol d. Peiu susține, corect, că strangerea legăturilor cu Occidentul a fost atunci, și este și acum benefică pentru Romania. Sigur că sovieticii au tolerat politica lui Ceaușescu, care nu ii afecta (nu punea in discuție regimul comunist din Romania și apartenența țării la CAER și Pactul de la Varșovia), ba chiar le aducea și anumite beneficii, prin deschiderea de canale diplomatice cu Occidentul de către Ceaușescu, care incerca să joace rolul de "mediator". Dar asta nu inseamnă că fronda lui Ceaușescu din august 1968 a fost pregătită de serviciile secrete romane și sovietice. Nu există dovezi in acest sens. Actul din august 1968 nu a fost o premieră, ci se inscrie pe cursul unei politici de distanțare față de URSS inițiată in 1960, in timpul lui Dej: derusificarea culturii in 1963, repingerea planului Valev in 1964, Declarația PMR din aprilie 1964 etc.
carnatoltenescu
rank 5
Raspuns simplu!
Nu s-a iesit din Tratat si din caer din cauza ca Ceausescu nu-si propusese nici macar pentru o clipa schimbarea de sistem , comunist cu capitalist, ci doar indepartarea de Moscova. Cat despre un scenariu privind invazia , aiureli. Pericolul chiar a fost real ! Nu cred ca ar fi facut Ceasca Transfagarasanul daca ar fi fost vorba de un scenariu al serviciilor secrete . Doar interventia hotarata a americanilor, in plan diplomatic, ne-a salvat atunci. Europenii, pamant de flori, ca de obicei.
profesoru
rank 3
Articol corect și bine documentat.// O observație însă aici:
"Francois Mitterand, care transformase Parisul dintr-un suporter al Romaniei intr-un sponsor al actiunilor care vizau chiar actiuni impotriva unitatii teritoriale a tarii" - nu a existat așa ceva. D. Peiu reține niște ecouri ale vizitei lui Mitterrand in Ungaria in ianuarie 1990 (deci nu in timpul lui Ceaușescu), unde a spus că "Ungaria a pierdut teritorii după primul si cel de-al doilea război mondial". Ceea ce e strict adevărat, dar in climatul naționalist din Romania perioadei respective s-a interpretat că "Mitterrand vrea să dea Transilvania Ungariei".
carnatoltenescu
rank 5
Si daca este
cum spune domnul Peiu? Sa nu uitam evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures!
valll
rank 5
Din rau in mai rau
Ca de obicei, dl Petrisor Peiu scrie un articol foarte interesant, plin de informatii.
Despre perioada si personajul Ceausescu sunt inca multe de descifrat si de interpretat. Dl Peiu remarca prabusirea intre cele doua etape politicii lui Ceausescu, dar sa gandim la ce e acum.
Nici Ceausescu nu era cult, dar, in ciuda faptului ca era indoctrinat de idei bolsevice, a demonstrat o inteligenta nativa, pe care incultii care ne conduc astazi nu o au.
Nu poti sa nu recunosti ca Ceausescu era in permanenta preocupat de interesele tarii, se simtea responsabil si nu te poti abtine sa nu il compari cu cleptocratia de astazi, sau cu cei care, cu o iresponsabila usurinta au vandut si au ruinat.
Nu putem sa nu observam cat de ticalosi au fost cei care i-au luat locul si cat de nemernici sunt cei de acum, care nu au absolut nicio preocupare pentru interesele tarii, singura lor preocupare fiind interesele lor.
Ceeace e comun celor doua perioade este gloata de lichele politice, de profitori lipsiti de rusine care sprijina neconditionat pe cel aflat la putere, fara a avea nicio tresarire de constiinta.
hello
rank 5
Mai rau: actuala mafie de la guvernarea tarii este ticaloasa
si antiromaneasca !
CiobanulBucur
rank 1
Maurer, nu Ceausescu!
Maurer e cel care ducea in fapt tara spre Vest, proces inceput inca din ultimii ani ai lui Dej.
Utilizator sters
dle.adimistrator spuneti dvs ca citez : ”
Ca urmare a incetarii de plati in care a intrat tara, accesul la finantare s-a pierdut; Ceausescu a dorit sa suplineasca acest lucru prin obtinerea unor excedente comerciale uriase si plata intregii datorii externe, dar aceasta decizie a prabusit total o economie dependenta de tehnologie vestica si de importuri..."
dle.administrator dupa stiinta mea in anii 80,mai precis in 1989 s-a achitat integral datoria externa a romniei si tot in aceea perioada s-au construit canalul dunare-m.neagra,centrul civic cu casa poporului,metroul s-a extins,s-au construit cele mai multe blocuri,combinatu de la krivoirog,centrala de la cernavoda,centrala de la isalnita...acum suntem pe crestere economica si a datoriei externe.cred ca imi scapa ceva !
Ficus
rank 1
Cei care au cerut Unirea in 1918
Daca ar fi stiut ca Transilvania va fi o anexa a Tiliormanului cred ca s-ar fi sinucis in grup. Oricum au facut greseala vietii lor, pentru cei din Transilvania nu sunt eroi, ci slugile celor din Regat.
angel9913
rank 5
Daca nu va place...
... n-are rost sa va facetzi inima rea degeaba. Caratzi-va inapoi supt unguri, unde va era cald si atat de bine inainte... :)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor