Lazaroiu: Daca masurile pica, ajungem la vorba FMI - cresterea taxelor

Joi, 24 Iunie 2010, ora 19:44
3857 citiri
Lazaroiu: Daca masurile pica, ajungem la vorba FMI - cresterea taxelor

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat joi ca daca CCR stabileste ca vreuna dintre masurile asumate de Guvern este anticonstitutionala, intregul pachet legislativ nu poate fi suplinit decat prin cresterea taxelor si impozitelor.

"E posibil ca o masura sa fie declarata neconstitutionala si alta nu, dar intregul pachet nu poate fi suplinit decat de metode alternative de crestere a veniturilor, respectiv cresterea impozitelor. Amintiti-va inca o data care a fost solutia pe care ne-a propus-o FMI cand a venit la inceput: cresterea pana la 24% a TVA, cresterea cotei unice la 20% si taierea salariilor in sectorul bugetar cu 20%.

Deci nu erau doar cresteri de taxe, cu alte cuvinte, aproximativ cresterile de impozite ar suplini pana la urma scaderea pensiilor si acel 5%. Daca pachetul asta cade si pe jumatate practic se ajunge la vorba FMI", a explicat consilierul prezidential ipoteza in care Curtea Constitutionala va decide ca una dintre masurile asumate de Guvern - diminuarea pensiilor cu 15% si a salariilor din sectorul bugetar cu 25% - este neconstitutionala.

Lazaroiu a subliniat, la videochatul Realitatea.net ca toate argumentele care au functionat acum doua luni, cand se vorbea de reducerea cheltuielilor bugetare sau cresterea cotei unice si a TVA-ului functioneaza si acum.

"Marim taxele de maine si cresc veniturile la buget, aceste venituri se duc in aceeasi gaura neagra din sistemul bugetar si in acelasi sistem de pensii care este plin de abuzuri. Cu alte cuvinte, noi si daca marim taxele si impozitele ca solutie alternativa in cazul in care solutia de azi va fi declarata neconstitutionala, trebuie sa ne focalizam in continuare pe restucturarea aparatului bugetar si pe reanalizarea modului in care au fost pensionati anumiti oameni din Romania", a spus Sebastian Lazaroiu.

Lazaroiu a tinut sa precizeze ca discutiile despre majoritatea din Curtea Constitutionala, care ar apartine unei parti sau alta dintre fortele politice, este o tema falsa, dovada stand chiar dezbaterile indelungi care au avut loc joi la Curte privind masurile de austeritate ale Executivului.

"Nu cred ca in momentul asta putem spune cu certitudine: asta va fi solutia Curtii, Curtea va spune ca sunt constitutionale aceste masuri. Daca lucrurile ar fi atat de simple de ce s-ar discuta atat? Daca ar fi asa simplu si ar fi doar un vot politic al unei majoritati se termina sedinta la ora 14-15, decizia era luata", a spus el.

Intrebat daca Guvernul ia in calcul reformularea pachetului de masuri de austeritate in cazul in care Curtea stabileste ca exista elemente neconstitutionale, consilierul prezidential a spus ca exista aceasta posibilitate.

"Sigur ca daca sunt chestiuni care afecteaza doar forma legilor ele pot fi corectate, dar daca obiectiunile se refera la fond atunci va fi complicat. Nu cred ca Curtea poate sa spuna, de exemplu, nu este constitutional sa reduceti pensiile cu 15%, e constitutional sa le reduceti cu 7%. Acolo e sau nu e", a spus Lazaroiu.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#masuri austeritate Guvern Boc, #crestere taxe impozite Guvern, #scadere pensii salarii Guvern , #guvern