Guvernul a abrogat ordonanta prin care au fost modificate Codurile Penale. Iordache ramane la Ministerul Justitiei

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 16:30
36449 citiri
Guvernul a abrogat ordonanta prin care au fost modificate Codurile Penale. Iordache ramane la Ministerul Justitiei
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a decis, duminica, in cadrul unei sedinte de urgenta, abrogarea ordonantei privind modificarea Codurilor Penale. Decizia a fost luata la sase zile de cand acelasi Executiv a adoptat-o.

Ulterior, ordonnta a fost publicata in Monitorul Oficial.

Premierul Sorin Grindeanu nu a facut declaratii la finalul sedintei de Guvern, insa a transmis un scurt comunicat in care anunta abrogarea ordonantei.

In comunicat se mai arata ca primul ministru a cerut ca in perioada imediat urmatoare Ministerul Justitiei sa demareze de urgenta dezbateri publice cu toate partidele politice si cu societatea civila pe tema subiectelor din ordonanta care a fost abrogata astazi.

Tot in sedinta de azi, a fost aprobat si memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele sedintelor de Guvern prin care au fost modificate codurile in anul 2016 si 2017.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitatii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 cand Guvernul Ciolos a modificat cele doua coduri si a sedintei in care Guvernul Grindeanu a facut acelasi lucru pe 31 ianuarie.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, decizia pe care o va lua Guvernul Grindeanu in privinta abrogarii ordonantei

16:25 - Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale, Directivele europene, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in vederea dezbaterii acestuia in Parlament.

16:22 - Sorin Grindeanu a cerut ca in perioada imediat urmatoare Ministerul Justitiei sa demareze de urgenta dezbateri publice cu toate partidele politice si cu societatea civila pe tema subiectelor din ordonanta care a fost abrogata astazi, se mai arata in comunicat.

16:20 - Premierul nu a facut nicio declaratie la finalul sedintei de Guvern. A transmis insa un scurt comunicat in care anunta ca "astazi, in cadrul sedintei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.

De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificarii stenogramelor cuprinzand dezbaterile din sedintele Guvernului desfasurate la data de 18.05.2016 (extras) si la data de 31.01.2017 (integral). Informatiile vor fi facute publice astazi pe site-ul Guvernului".

16:11 - Abrogarea ordonantei care prevedea modificarea Codurilor Penale a fost publicata in Monitorul oficial.

15:30 - Ministrul Sanatatii, Florian-Dorel Bodog, a confirmat ca Guvernul a abrogat ordonanta. Intrebat daca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a ramas in functie, Bodog a raspuns: "Da."

15:17 - Potrivit News.ro, a fost aprobat si memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele sedintelor de Guvern prin care au fost modificate codurile in anul 2016 si 2017.

Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitatii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 cand guvernul Ciolos a modificat cele doua coduri si a sedintei in care guvernul Grindeanu a facut acelasi lucru pe 31 ianuarie.

15:15 - Digi24 anunta, citand surse din Guvern, ca Executivul a abrogat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale.

14:00 Sedinta de Guvern a inceput.

13:18 - Guvernul a transmis un comunicat oficial in care anunta ca sedinta de urgenta va avea loc la ora 14:00, iar pe agenda va fi inclus "proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal si al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala".

Totodata, pe ordinea de zi se mai afla si un "memorandum cu tema: Aprobarea declasificarii stenogramelor cuprinzand dezbaterile din sedintele Guvernului desfasurate la data de 18.05.2016 si la data de 31.01.2017"

13:01 - Noua ordonanta a Guvernului Grindeanu trebuie sa abroge in totalitate OUG 13/2017 si sa fie "fara ambiguitati juridice, fara sa ne pacaleasca", a mentionat, printr-un comunicat remis duminica, europarlamentarul Monica Macovei.

12:30 - Presedintele USR, Nicusor Dan, afirma ca partidul sau nu doreste doar abrogarea ordonantei, cat si retragerea din Parlament a proiectului de lege privind gratierea.

"Ordonantele date de Guvern sunt profund viciate", a declarat Nicusor Dan, referindu-se la actele normative care au stat la baza OUG 13/2017 si proiectului de lege privind gratierea.

12:10 - Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminica, la Parlament, ca o prorogare a ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decat sa prelungeasca termenul de intrare in vigoare a actului normativ, in timp ce prin abrogare, OUG isi va inceta efectele.

"Am inteles ca este in discutie modalitatea juridica prin care se va rezolva aceasta problema, si anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot sa va spun ca prorogare, si in sens comun si in sens juridic, inseamna amanare. Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decat sa prelungeasca termenul de 10 zile de intrare in vigoare a dispozitiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea inseamna abrogare, adica din momentul in care va intra in vigoare actul de abrogare, ordonanta 13 isi va inceta efectele din toate punctele de vedere", a afirmat presedinta ICCJ, intrebata despre posibilitatile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale, infrmeaza News.ro.

11:42 - Guvernul ia in calcul varianta anularii ordonantei privind codurile penale, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Tot in cadrul sedintei de azi este posibil si un anunt legat de plecarea ministrului Justitiei Florin Iordache din Executiv.

Sursele citate afirma ca discutia referitoare la indepartarea lui Iordache din Guvern a avut loc sambata, pe fondul intensificarii protestelor de strada fata de Executiv si a acuzatiilor din partid si din interiorul Cabinetului legate de modul in care a comunicat pe tema OUG privind modificarea codurilor penale.

11:17 - Potrivit ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, trebuie gasit un echilibru intre lupta anticoruptie si drepturile cetatenesti.

"Nu tine de ministerul meu si nici de expertiza mea (problema ordonantelor - n.red.). Este important sa mentionez. Trebuie sa identificam un echilibru intre lupta anticoruptie si drepturile cetatenesti. Nu fac decat sa fiu martor si sa urmaresc ce este prezentat in media. Lucrurile ar trebui regandite si asezate intr-un echilibru", a spus ministrul.

11:10 - Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu, a declarat duminica, la Parlament, ca se va gasi o solutie pentru ca situatia din strada sa se poata dezamorsa.

"Cred ca vom sustine, in primul rand, varianta care este legala. O sa vedem la ora 14.00, in momentul in care va incepe sedinta de Guvern exact care este propunerea. Cu certitudine va fi o propunere din punct de vedere legal fara probleme, astfel incat situatia din strada sa se poata dezamorsa. Cred ca avem mult prea multe de facut din programul de guverare, romanii au alte asteptari de la Guvernul Romaniei", a afirmat Gratiela Gavrilescu, fiind intrebata ce varianta va alege Guvernul in privinta OUG de modificare a Codurilor penale.

Ministrul si-a exprimat increderea ca oamenii care protesteaza se "vor retrage" in zilele imediat urmatoare.

"Eu consider ca toti cei care au fost indreptatiti sa iasa in strada, de maine, de poimaine bineinteles se vor retrage si vor fi cu gandul cum sa isi creasca mai bine copiii si sa aiba grija de tot sistemul nostru national", a precizat ea.

*****************

In cadrul scurtei declaratii pe care a sustinut-o sambata seara, premierul a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, va fi sacrificat, subliniind ca acesta si ministerul "isi vor asuma si isi asuma consecintele".

Sorin Grindeanu a subliniat ca a ascultat opiniile tuturor - ale colegilor de partid, de alianta sau din opozitie, dar si ale protestatarilor, si ca a decis ca nu vrea dezbinarea Romaniei. Nu in ultimul rand, premierul a mentionat ca spera ca ordonanta sa fie trimisa in cel mai scurt timp, sub forma de proiect de lege, in Parlament, pentru ca este nevoie de punerea in concordanta cu deciziile CCR, "excluzand poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat".

Declaratiile au fost facute dupa intalnirea de urgenta cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, de sambata, in care s-au discutat solutiile prin care ar putea fi deblocata criza in care au aruncat Romania prin adoptarea pe furis a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale.

Anuntul facut de Grindeanu nu i-a multumit insa pe protestatari. In Capitala sambata a fost inregistrata o participare record la demonstratii, fiind prezenti in Piata Victoriei 170.000 de oameni. La nivelul intregii tari, numarul protestatarilor s-a ridicat la 330.000.

Si duminica oamenii au iesit in strada, fiind anuntat cel mai mare protest de pana acum.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#sedinta guvern abrogare ordonanta, #abrogare ordonanta coduri penale , #guvern