Ministrii de care n-ar trebui sa ne fie dor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Decembrie 2008, ora 19:40
7045 citiri
Ministrii de care n-ar trebui sa ne fie dor
Foto: gov.ro

Cabinetul Tariceanu isi traieste ultimele zile. Pesimistii, cu ochii pe numele vehiculate pentru viitorul executiv, avertizeaza ca ne va fi dor de el. Asa sa fie oare?

Acest executiv a fost facut cu ce a gasit Calin Popescu Tariceanu prin casa dupa evacuarea democratilor din Palatul Victoria. Un partid de 20%, ramas si fara cateva incontestabile varfuri care au migrat catre fostii parteneri (de ex. Gheorghe Flutur, Ionut Popescu sau Valeriu Stoica) nici nu avea cum sa acopere la un nivel ridicat aproape intreaga guvernare. Contributia UDMR a fost totusi destul de mica, mai mult simbolica.

Asa se face ca ne-am trezit in domenii cheie cu nulitati gen Cristian Adomnitei sau Cristian David. Gafele lui Cristian Adomnitei, spre exemplu, au intrat deja in antologia de umor negru a politicii romanesti, incepand cu beningna poveste a stelelelor de pe steagul UE, continuand cu impardonabilul scandal al bacalaureatului de anul acesta, atingand apoteoza cu dedublarea de la votul din Parlament pentru marirea salariilor profesorilor si incheind penibil cu drumul "inaripat" catre propria casatorie civila.

Intre timp, in ministerul Educatiei nici macar cuvantul reforma nu a mai fost rostit, desi studii europene aratau ca mai mult de jumatate dintre elevii si absolventii romani sunt analfabeti functionali.

La Interne, Cristian David a schimbat in ultima clipa mediocritatea in dezastru prin scandalul Loganurilor.

La Sanatate, Eugen Nicolaescu a reusit sa demonstreze un singur lucru- cea mai proasta varianta cu putinta este sa dai acest portofoliu unei persoane din afara sistemului.

Cu exceptia unei oarecari revigorari a medicinei primare, sistemul s-a dovedit aceeasi gaura neagra care a inghitit mai multi bani ca niciodata. Iar noii directori de spitale, ajunsi in functii pe criteriile unui ministru contabil, au agravat situatia.

La Transporturi, Ludovic Orban a reusit doar sa-si umple pana la refuz schema de consilieri, inclusiv cu persoane fara studii superioare. In rest, numarati kilometrii de autostrada!

Pentru Varujan Vosganian, ministerul mamut al Economiei si Finantelor a reprezentat o palarie prea mare. Cat de mult control a avut asupra acestui minister am vazut cand, dupa ce a ignorat luni de zile legea privind majorarea lefurilor profesorilor, pus in fata faptului implinit, a iesit in fata presei panicat, transpirat si pamantiu, prevestind apocalipsa.

Varujan Vosganian incheie in aceeasi nota lasand mostenire un deficit bugetar de 3,5-4%, o visterie goala si o taxa auto introdusa hoteste. Una peste alta, Vosganian n-a prea stiut ce sa faca nici cu cresterea economica de poveste, nici cu prabusirea brusca in criza. Ambele l-au luat prin surprindere.

Catalin Predoiu a inceput bine la Justitie, reusind sa treaca legea ANI prin Parlament si luptandu-se sa salveze Registrul Comertului din mainile PNL.

A esuat insa lamentabil printr-o propunere jalnica pentru sefia DNA, respinsa chiar de CSM, si printr-o candidatura neinspirata si ratata.

Guvernarea liberala s-a mai remarcat si printr-o foarte buna reprezentare la DNA in frunte cu fostul si lamentabilul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu a carui prestatie lamentabila a fost intrecuta, poate, doar de cea a Rodicai Stanoiu.

Bilant triumfalist

Premierul Tariceanu a apucat sa lanseze in septembrie un bilant triumfalist care ne vorbea despre o crestere economica de 9%. A venit insa criza si procentul a intrat la apa, aratandu-ne cat de fragila a fost aceasta crestere bazata preponderant pe consumul din import finanatat prin credit.

Poate ca aceasta echipa ar fi putut totusi mai mult, insa nici macar n-a incercat. Un guvern declarat de dreapta, insa grav minoritar, si-a asumat oportunist o guvernare de stanga, parte dictata de PSD, parte dictata de propriile interese electorale.

Puseul de disperare de la final, cand liberalii mai sperau sa ramana cumva in Palatul Victoria, asa ca s-au opus cresterii salariilor, n-a schimbat mare lucru din impresia de ansamblu.

Cat despre Calin Popescu Tariceanu insusi, politicianul ajuns premier exclusiv datorita unui joc norocos al circumstantelor isi trece cont o performanta absolut remarcabila. A reusit sa-si duca pana la capat un mandat aflat mereu sub tunuri grele, in fruntea unui guvern minoritar si mediocru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ministrii Tariceanu, #adomnitei, #David, #bilant Guvern , #guvern