"Momentul astral" al Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 18:58
6110 citiri
"Momentul astral" al Romaniei

Romania, 2016, "moment astral" (vicepremierul Vasile Dancu dixit). Care Romanie?

"In momentul acesta nu stim cati medici avem in Romania, nu stim cum sunt platiti, nu stim exact cat cheltuim pe medicamente, nu stim cate plati informale sunt, nu stim cu exactitate de ce o operatie costa mai mult intr-un loc decat in altul din perspectiva Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) ", spune ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

"In perioada in care am lucrat la Ordonanta 20, am obtinut o poza perfecta a modului in care operam in aceasta societate: in momentul in care am transmis catre dumneavoastra (Unitati Administrativ Teritoriale - UAT, n.red.) cerinta sa putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a sti care este situatia, din 3.300 de solicitari trimise am primit 1.000 de raspunsuri, din care doar doua treimi erau utilizabile: fie nu erau in formatul cerut, fie inutilizabile.

(...) Practic noi in continuare nu avem o imagine asupra modului in care salarizarea la nivel local se intampla. Am avut batalii in transee sa obtinem datele din Educatie si Sanatate, in Aparare si in Ministerul Public. Cum poti avea o discutie daca nu ai date de la salariul de baza pana la castigul net? Noi avem datele cu salariile din mediul privat si nu le avem pe cele din sectorul public", spune ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Vicepremierul Dancu a admis repetat ca in acest moment nu stim cati functionari publici sunt in Romania. Exact cum cititi, nu e nicio eroare.

Pe Facebook circula relatarea unui contribuabil caruia functionara de la ghiseu a refuzat sa ii recunoasca actul de identitate, a fost nevoit sa se lase amendat in fata ei pentru tulburarea linistii publice, pentru ca amenda aplicata in baza aceluiasi act de identitate sa o oblige pe functionara sa recunoasca valabilitatea actului de identitate.

Intre timp, la Palatul Parlamentului, alesii locali s-au reunit intr-o adunare mamut, momentul astral, ca sa isi spuna parerea despre reforma mosita de dl Dancu. Majoritatea n-a depasit subiectul salarii.

A fost lansat proiectul Romania competitiva cu tinta 2020, care va fi urmat de o strategie de dezvoltare pe 20 de ani. 4 cincinale. "Obiectivul principal al documentului 'Romania competitiva' este acela de a defini o viziune care sa furnizeze consensul societal asupra principalelor domenii si masuri de actiune menite sa aseze Romania pe calea dezvoltarii sustenabile". Daca nu v-au ranit aschiile, sa continuam.

La Cotroceni, presedintele lanseaza noul proiect de tara din care nu am retinut decat un mare truism: Romania trebuie sa-si regandeasca locul in UE post-Brexit. Care UE nu stim inca.

Mi se pare doar mie sau toate acestea nu fac parte din acelasi film?

Ne pricepem de minune la simpozioane, la filosofii, la vorbe mari, ne dam cuvantul reciproc si suntem extaziati de placerea propriei auziri, dar din vorbele acestea nu iese mai niciodata nimic, pentru ca lipseste infrastructura pe care ar trebui cladite marile proiecte despre care fantazam.

Din momentul astral lipsesc astrele, ca sa zic asa. Periodic ne propunem sa cucerim planeta Marte si plecam entuziast intr-acolo pe bicicleta cu rotile sparte.

Asa am descentralizat, asa am regionalizat, asa am reformat Sanatatea si Educatia, asa modificat Constitutia, asa, ma tem, vom reforma administratia, asa vom face astfel incat in 2020 "niciun cetatean din Romania nu ar trebui sa fie la o distanta mai mare de 2 ore de o autostrada".

Pentru ca nu o luam cu inceputul, cu baza, cu numaratoarea la abac. Cum naiba sa reformam, daca noi nu stim ce e de reformat?

Avem o lege a salarizarii in vigoare, dar neaplicata, Guvernul Ponta a lasat un mare proiect de lege noua, ministrul tehnocrat Costea a avut alte variante. Cum sa fi fost realiste si aplicabile cand, iata, nu stim cine trebuie salarizat, de fapt, cator guri trebuie sa imparti cascavalul?

Cum sa faci strategie de dezvoltare cand nu ti-e clar ce e de dezvoltat, nu ti-e clar unde esti?

Romania reala este aceea descrisa de ministrul Sanatatii, de ministrul Paslaru, adica un haos total. "Tot incerc sa gasesc date publice despre tot felul de aspecte, de exemplu rata abandonului scolar. Nu exista, nici macar nu stim multe dintre lucrurile care se intampla in tara asta.", remarca Ioana Constantin, tanarul presedinte al M10. Este o realitate de care s-a lovit, cred, orice jurnalist.

Romania este ca o camera in care nu s-a facut curat de ani de zile, straturi de praf s-au adaugat printre roiuri de molii grase, geamurile sunt intepenite, usa de-abia mai poate fi crapata din cauza gunoiului sub care nici macar nu stim ce este, dar in ea, asa cum e, noi vrem sa schimbam mobila si perdelele.

Cand primele lucruri imperios necesare sunt inventarul si curatenia. Ce e bun si ce trebuie aruncat, ce e in plus si ce e necesar, unde trebuie reparat, unde trebuie vopsit si varuit?

Guvernul Ciolos a trasat prima dara de aspirator prin proiectul debirocratizarii. E un inceput, dar nu mai mult. Pentru ca ea va ramane doar daca va fi urmata de altele, daca institutiile vor incepe sa isi coordoneze bazele de date, vor schimba proceduri si vor renunta la angajati inutili, adica o cale lunga si grea, populata de functionari precum doamna cu buletinul. Care nu vor, care nu stiu, care nu pot. Care in general NU.

Fara acest demers esential igienic care nici macar nu a inceput cu adevarat, ma tem ca urma timida se va acoperi din nou de praf.

Mi se pare o imensa risipa de energie sa te apuci sa faci suprastructura pe o baza haotica ale carei dimensiuni nici nu le cunosti si in ale carei hatisuri te pierzi rapid.

Am mai spus-o, eu asta asteptam de la guvernul tehnocrat cu mandat limitat la un an - sa clarifice situatia reala Romaniei si sa curete baza pe care mai apoi un guvern politic cu legitimitate electorala integrala sa faca strategii realiste si sa se apuce sa contruiasca.

Sa porneasca intr-adevar reforma, dar de la baza, scotand la iveala datele realitatii, poza Romaniei reale, nu de la varf, de la simpozion, de la "momentul astral". Adica, intr-un fel, ceea ce a facut chiar dl Ciolos in Parcul Vacaresti. Nici acolo amenajarea nu a inceput printre pet-uri si hartii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#strategie Romania competitiva, #Dragos Piaslaru salarii administratie, #Vlad voiculescu numar medici, #Vasile Dancu reforma administtatie , #guvern