Nici presedintele, nici Boc nu si-au facut inca publice declaratiile de avere

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 22:55
1489 citiri
Nici presedintele, nici Boc nu si-au facut inca publice declaratiile de avere

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si alti opt membri ai Guvernului nu au facut inca publice declaratiile de avere si de interese pe paginile web ale institutiilor.

Au facut publice declaratiile de avere si de interese, pe paginile de Internet ale institutiilor, ministrul Internelor, Vasile Blaga, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Muncii, Mihai Seitan, si ministrii UDMR - Laszlo Borbely, Attila Cseke si Kelemen Hunor.

Acestia au mentionat in declaratiile de avere inclusiv date precum adresele imobilelor, bancile la care detin depozite bancare, numele persoanelor de la care au imprumutat bani, bijuteriile si obiectele de arta detinute - elemente considerate confidentiale in noua Lege ANI, care a fost insa retrimisa Parlamentului de presedintele Traian Basescu.

Declaratiile actualizate ale presedintelui, premierului Emil Boc, vicepremierului Marko Bela, ministrului Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrului Comunicatiilor, Gabriel Sandu, ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ale ministrului Apararii, Gabriel Oprea, ale ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si ale ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, nu se regasesc pe paginile de internet ale institutiilor.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca premierul Emil Boc si-a depus la SGG declaratiile de avere si de interese in termenul legal, urmand ca acestea sa fie afisate pe pagina de internet a institutiei "cu acordul sau voluntar".

Data-limita a expirat

Potrivit unor reprezentanti ai Executivului, premierul Emil Boc le-a amintit ministrilor, in sedinta din 9 iunie, ca trebuie sa depuna la SGG pana in 15 iunie, declaratiile de avere si de interese, utilizand formularele de tip vechi, urmand ca acestea sa fie trimise la ANI.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a afirmat ca declaratiile pe care le-a completat au plecat de la Cabinetul sau in termenul legal si ca sarcina publicarii apartine SGG si Camerei Deputatilor, fiind totodata si parlamentar.

"Acum aflu despre aceasta situatie. De la Cabinetul meu a plecat declaratia in termenul legal. Am crezut ca este publicata deja, pentru ca asa am decis personal si in Guvern. Sarcina publicarii apartine celor doua institutii, SGG si Camera Deputatilor. Voi verifica", a declarat Udrea .

Legea 144/2007 privind organizarea si functionarea ANI a fost declarata neconstitutionala in luna aprilie. Potrivit Deciziei CCR, obligatia de a se publica declaratiile de avere si de interese pe internet incalca "dreptul la respectul si ocrotirea vietii private, prin expunerea nejustificata a datelor referitoare la avere si interese".

Noua Lege ANI, aprobata de Parlament, prevede obligatia de a completa doua formulare - unul public si unul confidential, cel de-al doilea urmand sa fie trimis la ANI. Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului reexaminarea Legii, solicitand, printre altele, ca declaratiile de avere sa nu mai contina date confidentiale.

Citeste si:
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Iohannis vorbește despre „anomalii generate de SIIJ” la ședința de bilanț a CSM. „Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 7 decembrie, la şedinţa de bilanţ a CSM, că "anomalii" precum cele generate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie trebuie...
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Principiul care este exact același la vârsta de trei luni, ca și la vârsta la care ești eligibil pentru o demnitate publică
Nu îți trebuie o inteligență mai mare de cea a unui prunc de trei luni, ca să te prinzi că poți controla mediul tău înconjurător, format din alți semeni, de diferite vârste, prin...