Nota de plata (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 12:26
4580 citiri
Nota de plata (Opinii)
Foto: infoprut.ro

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele cinci luni ale anului au fost cu 37% mai mici decat in perioada similara a anului trecut. Adica o scadere de la 656 milioane de euro la 414 milioane de euro. Datele au fost comunicate de BNR.

Comparam doi ani de criza, deci din acest punct de vedere nu s-a schimbat mare lucru. Si atunci de ce aceasta scadere? Ce s-a intamplat in a doua parte a anului trecut? Asaltul dement asupra statului de drept, care, de fapt, continua si astazi, insa mai pervers.

Cine sa vina sa investeasca intr-o tara in care Avocatul Poporului este schimbat intr-o zi si inlocuit cu o marioneta astfel incat ordonantele de urgenta sa nu mai poata fi atacate de nimeni niciodata? Cine sa aiba incredere sa-si bage bani intr-o tara in care premierul se poate comporta ca un dictator, ale carui decizii devin practic de necenzurat de vreo instanta inainte de a intra in vigoare?

Cine vine sa investeasca intr-o tara in care atributiile CCR sunt amputate printr-o ordonanta de urgenta devenita inatacabila, in care a fost nevoie de tot efortul comunitatii internationale pentru ca hotararile Curtii Constitutionale sa fie respectate? Cine vine sa investeasca in tara in care nici macar numarul de alegatori nu e cert si poate fi modificat dupa incheierea votului?

Cine vine intr-o tara in care procurorii sunt negociati la taraba, in care premierul, declarat plagiator de universitari de la Sorbona si de comisii de academicieni romani, este "curatat" de comisii alese pe spranceana de "grajdani" recompensati la randul lor cu NUP-uri?

Cine sa aiba incredere in tara in care premierul blocheaza actiunile procurorilor si cere anchetarea lor, in care acelasi premier cere sentinte de achitare pentru ministrii sai, punand astfel presiune pe justitie, in care toate modificarile legislative sunt menite apararii coruptiei si limitarii actiunii DNA?

Cum sa investesti in tara din al carui Guvern fac parte inculpati judecati pentru abuz in serviciu si mentinuti in functie pana in ziua condamnarii in pofida reactiei europene? Chiar se astepta cineva la mari investitii in tara ce-l are ca ministru exact in zona marilor investitii pe un iresponsabil care a negat Holocausatul si si-a ridicat in cap intreaga comunitate evreiasca de-a lungul si de-a latul Pamantului?

In politica internationala nimic nu se uita, nimic nu se iarta. La fel in lumea serioasa a afacerilor. Totul ramane la sertar, totul este in dosar, totul este luat in calcul. Profilul Romaniei de tara de la periferia lumii civilizate nu poate fi ignorat si atarna greu.

Si atunci cum sa ne miram ca investitorii au devenit la fel de rari ca elefantii albi, ca foarte multi isi strang bagajele si ca noi ramanem cu smecherii si buticarii, ca suntem atractivi doar pentru rusi? Sa nu ne miram! Acestia suntem, iar lumea civilizata ne-a pus o stampila. Daca ne place sa traim cu ea, atunci sa nu ne plangem. Daca nu, ar fi bine sa ne asumam cauzele.

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#investitii straine Romania, #suspendare presedinte, #condamnare Relu Fenechiu , #guvern