Noul Guvern nu poate trece daca nu aloca bani pentru evitarea unei catastrofe #Colectiv in scoli

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 11:53
3404 citiri

Marea majoritate a scolilor din Romania functioneaza astazi in baza optimismului administrativ. Speram, cu alte cuvinte - in logica leibniziana a lui Hagi - ca o sa fie bine mai degraba decat rau.

Problema e ca acest gen de optimism e aplicat asupra vietilor a mii de copii. Si un scenariu de tip #Colectiv intr-o scoala gimnaziala e deja un efort prea mare pentru o societate oricum epuizata emotional de moartea colectiva a tinerilor sai; iar acest scenariu grotesc este intotdeauna o problema de statistica: azi, maine, peste cinci ani - dezastrul va veni.

Iar daca exista un moment optim pentru a actiona, acesta e azi. Cand factorii de decizie sunt inca socati de consecintele penale ale abuzului lor in serviciu. Cand memoria victimelor #Colectiv e suficient de vie si dureroasa incat sa miste pana si sufletele birocratizate ale acestora. Cand inca nu suntem din nou ingropati in indolenta, "nu se poate" si "nu sunt bani".

Noul premier nu trebuie lasat sa treaca de Parlament daca nu isi asuma alocarea fondurilor necesare pentru rezolvarea urgenta a problemelor de autorizare ISU pentru scoli.

Noul Guvern nu trebuie votat pana nu isi asuma in propriul Program solutia clara si imediata. Bugetul pe 2016 nu trebuie votat decat daca prevede explicit sumele si directiile acestora.

Nu vorbim, in fond, de un program de investitii de dimensiunile unei autostrazi sau de anvergura asigurarii de irigatii la nivel national. Miza sunt porti sau scari in plus pentru scoli care - fiind construite de cele mai multe ori inainte de 1989 - respecta oricum un plan rezonabil de securitate; e vorba, apoi, despre inlocuirea unor investitii facute iresponsabil in ultimii ani in mobilier ieftin, numai bun pentru licitatii trucate.

O tara cu o minima organizare administrativa, in care oamenii platesc statului impozite si taxe, poate sa rezolve aceasta problema in cateva luni.

Iata de ce, in memoria victimelor dramei #Colectiv, viitorul premier trebuie sa-si inceapa discursul de la investitura asigurand parintii din Romania ca niciun copil nu va mai fi pus in pericol in orele pe care le petrece la scoala, in grija statului roman. Altfel, Guvernul sau nu poate trece de Parlament.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern bani scoli Colectiv , #guvern