Nu cred ca amendamentele aduse de parlamentarii USL la proiectul de buget intocmit de guvern i-ar fi adus imbunatatiri substantiale.
Cu siguranta ca din nou am fi vazut mii de cereri de bani pentru biserici, investitii profitabile in cariera politicienilor cu colegii rurale, unde vorba preotului duminica la predica e de baza.
Dupa cum nu cred ca exista spatiu de manevra dincolo de limitele impuse de FMI. Si asa Opozitia a pregatit vreo 10.000 de amendamente care, in afara de prelungirea discutiilor, nu vor avea alt efect.
Dar, principial, cvasi-interdictia impusa parlamentarilor USL de a depune amendamente este aberanta. Mai ales, atunci cand ea vine din partea unei Puteri care, pe vremea cand era in Opozitie, acuza vehement incalecarea Legislativului de catre Executiv.
Va aduceti aminte probabil ce era la gura liberalilor si a social-democratilor pe vremea cand senatorii si deputatii PDL, UNPR si UDMR primeau consemn sa nu se ridice din banci la votarea motiunilor de cenzura.
Ceea ce se intampla acum e cam acelasi lucru. Difera obiectul interdictiei, insa pe fond discutam tot despre faptul ca Executivul suspenda parlamentarismul in cadrul propriei majoritati.
Vedem ca din nou majoritatea parlamentara este controlata de Executiv, cand ar trebui sa fie exact pe dos.
Dar deja a devenit o obisnuita ca liderii USL sa faca fix ceea ce reprosau mai abitir fostei guvernari si lui Traian Basescu. Dar, sincer sa fiu, nici nu m-as fi asteptat ca vreun parlamentar USL sa opuna rezistenta la consemnul venit de la Guvern. PSD de altfel nici nu a cracnit, armata disciplinata, dispusa sa voteze si abrogarea legii gravitatiei, daca i se cere.
De remarcat este ca devoalarea interdictiei in privinta amendamentelor si o reactie foarte dura fata de ea a venit din tabara liberala, si nu de la vreun rebel precum Calin Popescu Tariceanu, ci de la un locotenent al lui Crin Antonescu, adica de la Sorin Rosca Stanescu.
Acesta, Radu Stroe si George Becali sunt cainii de lupta trimisi intotdeauna la inaintare de Crin Antonescu, atunci cand presedintele PNL nu poate sau nu vrea sa spuna anumite lucruri si sa faca anumite reprosuri.
E clar ca liberalii nu se simt bine cu pumnul lui Victor Ponta in gura si este foarte probabil sa nu fie fericiti nici cu impartirea bugetului.
Reactia lui SRS se inscrie intr-un context mai larg al nemultumirii si nelinistii liberale. Sa ne amintim ca Varujan Vosganian a acuzat jumulirea atributiilor ministrilor liberali de catre ministrii delegati ai PSD.
Ministrul Economiei este de altfel unul dintre cei mai jumuliti. A pierdut Energia, a pierdut Rosia Montana, a pierdut IMM-urile, nici nu stiu exact cam ce mai are de coordonat, dupa cum nu pare a mai sti nici domnia sa.
Victor Ponta l-a lamurit cu mare duritate: nu-i convine, usa e a lui. A deschis gura si in privinta gazelor de sist, a primit o noua replica usturatoare de la premier.
In weekend, Radu Stroe l-a atacat frontal pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, cu profil tot mai accentuat de prezidentiabil PSD, pe tema stocurilor de materiale antiderpante.
Ministrul s-a facut de ras pentru ca, de aceadta data, nu l-a prins pe Sorin Oprescu cu tema nefacuta, iar primarul general nu l-a scutit pe ministrul de Interne de o replica aspra.
N-as omite nici avertismentul lui Dan Voiculescu, in privinta acordului de coabitare de la Cotroceni, despre care Felix se teme sa nu devina unul "de fraternizare". Cum acordul a fost semnat numai de Victor Ponta, din tabara USL, nu vad cine altcineva ar putea transforma coabitarea in fraternizare.
Tensiunea din USL pare din ce in ce mai mare, pentru ca tabara Antonescu-Voiculescu incepe sa se simta pacalita. Si este pacalita. Ar putea incasa si pacaleala cea mare, daca PSD va avea propriul prezidentiabil.
Era de asteptat sa fie pacalita. PSD se pricepe mult mai bine la sportul acesta, iar jocul la off-side este una dintre specialitatile sale.
Si cat timp PNL tura motoarele la maximum impotriva unui Traian Basescu, care incepea sa devina tot mai putin important, pe masura ce i se apropie finalul mandatului, PSD confisca una dupa alta parghiile puterii reale.