Nu e victoria strazii, ci a lasitatii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 19:12
5930 citiri
Nu e victoria strazii, ci a lasitatii (Opinii)

Felul in care politicienii romani au dat inapoi in fata protestului pe tema Rosia Montana a lasat impresia unei victorii a strazii. Iata ca guvernul da inapoi in fata vointei populare, nu-i asa?

Nu-i asa. Ceea ce s-a intamplat cu proiectul RMGC este o anomalie de la un capat la celalalt si creeaza un precedent periculos.

In primul rand, am sa repet ceea ce am mai spus despre aceste proteste si despre cele din ianuarie 2012: ele nu sunt suficient de consistente pentru a reprezenta vointa populara.

Sa zicem ca au fost 20 de mii de romani, in total, Bucuresti plus restul tarii si chiar diaspora, cu maxima indulgenta. Ei reprezinta cam 0,1% din populatia Romaniei. Procentul este cu mult prea mic pentru a fi cu adevarat reprezentativ.

Da, pentru Romania protestul pare masiv avand in vedere ca de ani de zile nici sindicatele, nici partidele nu mai reusesc sa adune peste 6-7 mii de oameni orice ar face si indiferent cat de arzatoare este tema. Dar, in mod normal, niciunde in lumea civilizata un protest al 0,1% din populatie nu provoaca efecte de proportii.

Nicio forta politica serioasa, niciun premeir decent si cu minima substanta nu se dezice de un proiect adoptat si semnat pentru ca a iesit in strada 0,1% din populatie.

In Franta, proteste de milioane de oameni nu au blocat reforma legislatiei muncii si a pensiilor. Va aduceti aminte ce proteste mamut a infruntat premierul britanic Margaret Thatcher, ce greve maraton?

Atunci cand crezi in deciziile tale, cand ele sunt fundamentate pe principii si cifre economice, nu te intoarce din drum 0,1% din populatie.

Cand esti convins ca faci bine tarii tale, nu te intoarce din drum 0,1% din populatie.

Si e normal sa fie asa, pentru ca poporul se comporta adesea ca un copil in fata injectiei. E greu de convins ca fara tratamentul neplacut ii va fi cu mult mai rau.

In plus, poporul reactioneaza mai ales la argumente emotionale si are nevoie de un detonator, dupa cum a explicat pentru Ziare.com, sociologul Alfred Bulai: "Cand datele devin statistica, nu mai conteaza social. Statistica nu socheaza, un singur caz socheaza. (...) Nu exista impact pana cand cineva nu pune sare pe rana, pana cand o situatie nu e dinamitata".

Dovada sunt chiar argumentele strazii. Grijile cele mai mari sunt cele ecologiste, pentru ca acolo este fermentul activist cel mai activ, si cele nationaliste, care nu se sting niciodata.

Dar aspectele cu adevarat scandaloase ale proiectului sunt altele si ele tin de regimul proprietatii si de cadourile suplimentare pe care le primeste RMGC. Accidentul ecologic se poate produce sau nu, insa aceste pierderi sunt inevitabile.

Asadar, politicienii nu au intrat in degringolada totala din mare respect ce poarta ei vocii strazii, ci pentru ca sunt ingrozitor de lasi, nu cred in nimic din ceea ce fac, nu sunt in stare sa apere nicio idee, niciun principiu, pentru ca nu le au. Si atunci sigur ca orice vant mai hotarat, chiar daca este foarte, foarte departe a fi un uragan, ii destabilizeaza.

Daca era altceva decat o bucata de carton, Victor Ponta fie nu isi asuma un proiect in care nu crede, fie, daca si l-a asumat si crede in el, lupta pana la capat pentru a convinge, cu argumente precise.

Si pus in fata deciziei PNL de a nu sustine proiectul avansat de guvernul Ponta, in loc sa vesteasca matrasirea acestuia in procedura de urgenta, se ducea barbateste in Parlament si isi asuma raspunderea, provocand astfel un test al majoritatii. O mai are sau nu? Sta sau pleaca? Asa se face in politica mare si adevarata, aceea a adevaratilor oameni de stat.

Nu e cazul. Prin atitudinea sa de pusti speriat, Victor Ponta nu numai ca ingroapa un proiect despre care ar fi trebuit sa se discute serios, nu numai ca pune in pericol si un altul, foarte important, ma refer la gazele de sist, dar si creeaza o imagine periculoasa - imaginea unei tari in care decizia guvernamentala, inclusiv in chestiuni esentiale, nu are fundament in interesul public real, ci depinde exclusiv de spaimele electorale ale unor politicieni lasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#proteste Rosia Montana, #Victor Ponta Rosia Montana, #Ponta vot Rosia Montana , #guvern