Nu Guvernul trebuie injurat

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 22:48
2592 citiri
Nu Guvernul trebuie injurat

Nu, nu Guvernul trebuie injurat cand iti vine sa-njuri Puterea! Ca sa fim mai corecti, nu doar Guvernul. Parlamentul nu trebuie sa lipseasca. De ce? Pentru ca pur si simplu nu isi face treaba. Nu e un parlament adevarat.

Contributia Parlamentului Romaniei la programul anticriza se apropie vertiginos de zero. Se rezuma doar la a vota pe banda rulanta ce-i trimite Executivul. Si la a mai adauga uneori amendamente. Romanii nu-si dau seama ca Legislativul ar putea face mult, mult mai mult.

Cum e Parlamentul adevarat?

Ce-ar putea sa faca adunarea alesilor neamului si nu face? O multime de lucruri. Pentru inceput, sa faca legi. Ati crede ca e un lucru de la sine inteles. Dar Parlamentul nu face legi. Doar voteaza initiativele legislative venite de la Guvern. Legile propuse si votate de parlamentari nu sunt mai mult de 20% din total. Aproape fara exceptie, sunt legi neimportante.

In domeniul care ne intereseaza cel mai mult, cel economic, nu exista nici macar o lege de mare impact. Ca si cum alesii neamului n-ar fi in stare sa se ocupe de asa ceva. Sau n-ar vrea sa se implice, ci lasa toata raspunderea pe oamenii din ministere. Poate nu stiati, dar in alte tari nu e nici vorba de asa ceva. Spre exemplu, in America.

Nu toate, dar cele mai importante legi sunt initiate de senatori si congresmeni. Care stiu cu ce se mananca si stiu ca administratia lui Obama poate cere ce vrea ea, ca nu va obtine nimic daca nu vor ei. Nu asa stau lucrurile la noi, unde parlamentarii Puterii au rol de contabili. Pentru ca stiu ca n-au autonomie si deci nu e bine sa se opuna.

E o pierdere. Asa cum sunt, ar putea sa aduca un plus. Tinand seama ca interactioneaza mult mai mult cu poporul comparativ cu specialistii din ministere.

Apoi, Parlamentul e suficient de lenes incat sa mai rateze o ocazie. Ar putea, spre exemplu, sa creeze o comisie pentru criza economica. Pentru anchetarea cauzelor ei. Sau pentru a gasi solutii la ea.

Nu se va intampla. Cazurile Udrea, Ridzi sau Nemirschi erau suficient de importante sa se faca atat de mediatizate comisii de ancheta. Criza, nu. Pentru ca nimeni nu vrea un show politic din care sa reiasa ca toate guvernarile au partea lor la criza statului roman.

Trezirea din letargie

In orice democratie nu Guvernul e cel mai important organism din tara. Parlamentul e. Parlamentul are un rol urias. Fara el, nimic nu trece. Cel putin teoretic, e vointa cetateanului, delegata cui a dorit.

Desi la ce mascarada de uninominal am avut, s-a intamplat ca cetateanul sa delege puterea cui nu ar fi vrut. Sa ne gandim numai cat de multi parlamentari au fost alesi, desi se clasasera pe locurile 2 sau 3.

Sigur, Guvernul e cel mai vizibil si cel care reprezinta tara. Dar asta nu transforma nicaieri Parlamentul intr-o anexa a puterii executive. Nicaieri in democratiile avansate. Unde noi nu ne putem incadra inca. Nu pana nu vom cere mai mult de la parlamentarii nostri. La urma urmei, ii platim pentru ce ar trebui sa le cerem. Si pana acum, ne iau banii prea usor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guvern injurat, #Guvern Parlament, #legi Parlament , #guvern
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
baiiii.... incetati cu abureala, nene ! lasati-ne cu vrajeli de doi lei, ce putea sa faca parlamentul si nu face... o duda.. asta face !