Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Bugetari vs. Privati

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 15:37
1731 citiri
Opinii: Bugetari vs. Privati
www.trombon.ro

Departe de a intra intr-o spirala a polemicii cu alti colegi ai mei, trebuie totusi sa intru intr-o disputa cu cei care ii anatemizeaza pe "bugetari". Caci, daca va ramane domnul Boc in istorie cu ceva cu asta va ramane: cu murdarirea acestei categorii sociale. Bugetarii!

Cine ne sunt bugetarii?

Am vrut, dupa 1990, invatamant performant. Sa nu ne mai stea copiii in frig, inghesuiti cate 40 intr-o clasa (isi mai aminteste cineva?), am vrut profesori de diverse specialitati, am vrut si administratori si scoli si multi profesori de engleza si de informatica.

Ce-am facut dupa aia? Am facut clase de cate 25 de elevi, am angajat personal TESA, am largit bazele de incadrare ale profesorilor si le-am redus normele ca sa se ocupe de copii. Am angajat cateva zeci de mii de profesori, pe perioada nedefinita ca acuma sa facem, ce? Sa-i dam afara, ca nu mai avem chef noi, poporul roman, de invatamant! Ce vina are profesorul de matematica, dupa 15 ani de activitate, ca "sporul" populatiei este negativ? N-ar trebui sa croim si guvernul dupa cum "natalizeaza" populatia?

Tot dupa 1990, am vrut sa nu mai stam la cozi la Fisc, sa fim oameni civilizati, sa fie cate-un cap zambitor la fiecare ghiseu. Pentru asta am angajat mii de functionare pe la Primarii si pe la Prefecturi. Am vrut sa ni se elibereze certificatele de nastere in aceeasi zi cu nasterea copilului, am vrut sa ni se rezolve orice cerere, conform legii, in maximum 30 de zile de la depunere!

Am vrut sa nu mai batem sute de kilomteri ca sa ne "facem buletinul" (acuma se face, daca nu ma insel in orice oras sau comuna mai rasarita!) Cu cine? Cu angajatele si angajatii bugetari, mult-huliti! Am vrut sa ne cumparam si case si terenuri. Sute de mii de case si sute de mii de terenuri s-au cumparat si s-au vandut! Cine sa faca actele? Aceiasi "bugetari" pe care a trebuit sa-i angajam! 500.000 de companii private s-au infiintat in 2008. Cine a facut actele necesare de inregistrare? Tot aceeasi bugetari platiti cu cate 6 milioane pe luna!

Vrem procese rapide si corecte si un politist la fiecare colt de strada

Am batut cu totii din pinteni ca vrem siguranta si securitate pe strada si in scara blocului! Cu ce si cu cine? Am angajat mii de politisti comunitari carora acuma le dam cu tifla. Ne-am dorit ca la fiecare intersectie sa fie cate un politist rutier. Acelasi pe care-l injuram acuma ca-si cere drepturile. Ne-a fost frica de Rusia si ne-am dorit sa fim in NATO dar ii scuipam pe militari ca nu contribuie la nu-s ce buget de asigurari sociale pe care oricum il sponsorizeaza "en-gros".

Ne usuca la lingurica atunci cand ne fura buticarul de la coltul blocului. Cine sa il controleze si cine sa ii puna "scandurici pe sub unghii"? Garda Financiara? Parca erau prea multi angajati dupa spusele guvernantilor! Vrem sa avem si procese rapide si corecte? Am angajat sute de judecatori si sute de procurori! Am vrut Justitie si Ordine. Am vrut eradicarea coruptiei! Cu cine? Se poate face asta fara "bugetarii" nesimtiti ai lui Boc?

Intr-un "glas si-ntr-o simtire" am vrut toti in Uniunea Europeana. 100 000 de oameni au trebuit sa fie angrenati in "smecheria" asta europeana. Comisii obligatorii, comisii de analiza, comisii de translatori, comisii politice, comisii de interpretare, comisii legislative. In fiecare judet, in fiecare oras si in fiecare comuna. Hai sa-i dam afara si pe astia! Vrem proiecte europene, vrem munti de "euroi" de la UE - prin cine, cu cine?

Sa-i ia naiba pe bugetari!

Te doare maseaua? Du-te la privat! Te ia cu lesin? Cheama o salvare privata! Iti naste nevasta? Fa-i certificat de nastere la "privat" Iti intra fetita in clasa I? Da-o la "privat"! Te da cineva in judecata? Mergi la tribunalul privat! Se bat clanurile tiganesti pe strada ta? Chema Politia privata!

Vrei fonduri europene? Suna direct la 00 800 6789 10 11, la Bruxelles. O sa raspunda, daca nu am concediat-o inca, o voce in limba romana! Te duci cu legumele la piata, plateste taxele la "privat"! Vrei politica externa cu Rusia, infiinteaza o firma privata! Nu-ti place guvernul, fa-ti unul privat!

Si, ca tot veni vorba de guvernul privat....

Ehei mama, ce bine era inainte, nu ereau crime, nu erau jafuri si nici painea nu se scumpea! Ba se scumpea mamaie, dar nu pretul crestea ci gramajul scadea!

Parafrazez dintr-un comentariu interesant, dar mai vechi al unei vajnice forumiste, Silvia-H: Macar e liniste si intelegere intre cei doi din fruntea tarii si s-a terminat cu tigania declansata si intretinuta de blestematul Tariceanu, cel care a adus Romania la starea de acum.

Mi-am notat ideea asta inca de acum cateva luni si de multe ori am vrut sa comentez pe seama ei, dar de fiecare data mi-am "taiat" aceasta pornire deoarece nu intelegeam profunzimea frazei Silviei. Acum am inteles-o.

De fapt, ce-si doreste Silvia? O Romanie fara "privati" care sa ne fure! Asta e corect! Si o Romanie fara "bugetari" care sa ne fure! Si asta e corect. Si, totusi, cineva trebuie sa ne fure, nu-i asa? Silvia isi doreste nu o Romanie ideala, ci o tara ideala in care sa traiasca. Un fel de insula a frumusetii paradisiace. O insula in care bugetarul sa fie privat si "privatul" sa fie bugetar. Un fel de utopie avant-la-lettre! Un fel de Falanster cu aroma de Rachitele! Ne-criticabil si indubitabil!

O societate perfecta in care un singur sef are dreptate, o singura culoare are dreptul sa existe si in care critica este nu neparat inexistenta ci, in mod cert, blestemabila! La fel ca si Tariceanu! Care in 4 ani de mandat " a adus Romania la starea de acum". Nu-mi dau seama care era starea Romaniei in 2008, atunci cand Traian Basescu i-a predat-o lui Emil Boc, dar in mod cert, pe vremea lui Tariceanu, institutorii (colegii lui Boc) stateau la catedra si economistii faceau politici economice. Nu invers!

Tot in 2008, atunci cand Emil a preluat stampila de la Tariceanu, profesorilor li s-au redus cu 50% salariile "nesimtite". Tot atunci, Domnul Videanu, "privat" a inceput "borduriada" la sate si orase! Miliarde s-au cheltuit pentru buzunarul electoral al PDL.ului! Cine e nesimtit, Silvia? Profesorul de istorie sau patronul de firma care face afaceri cu primaria condusa de frate-sau?

Bugetarii, critica si privatii!

De fapt, ideea de la care pleaca PD-L este "sa nu critici" si daca "critici" sa o faci in mod democratic. Adica in cadrul Partidului Democrat. Si daca totusi indraznesti sa o faci sa nu critici esaloanele. Si totusi daca chiar esti masochist si vrei sa critici "esaloanele" sa nu critici pe Basescu. Si totusi daca chiar ti s-a facut de o "paruiala" atunci n-ai decat, critic-o si pe madam Udrea. Oricum n-o sa mai fie nimeni in sala inca de la prima etapa !

Modul in care intelege acum PD-L sa-si scape pielea, prin antagonizarea societatii, prin inducerea in mentalul colectiv al acestei fraze "silviote": macar era liniste si intelegere...." reduce toata constienta romanilor la mintea carasului auriu: doi pasi inainte, dai cu capul de geam, doi pasi inapoi, dai cu capul de geam si asa mai departe, de zeci de mii de ori, pana stai si te intrebi, ca si Silvia, oare nu era mai bine inainte? Fara privati? Cu o economie centralizata?

Doar bugetari, parolisti, dar bugetari

Ministrul Ialomitianu spune ca nu-i adevarat ce s-a spus pe posturile TV, ca el nu da "stimulentele" si ca nu era vocea lui cea care promitea cocotata pe scaunel. Era doar vocea unui mogul care-i mintea pe oameni ca o sa le dea banii!

Sa traiti! Onoarea? Mai exista?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#bugetari spaga, #privati vs bugetari , #guvern