Opinii: Guvernul isi face la-nceput de vara sania remanierii

Luni, 21 Iunie 2010, ora 23:02
1196 citiri
Opinii: Guvernul isi face la-nceput de vara sania remanierii

Dupa ce si-a pregatit de asta iarna carul austeritatii si si-a inhamat cornutele care trag trasura poporului la jugul FMI, Guvernul s-a oprit pentru o clipa sa dea piept cu motiunea de cenzura a Opozitiei.

Imediat ce a trecut si de aceasta buturuga mica, febra remanierii a cuprins intreaga suflare romaneasca. Pe strada, in piata, la televizor si in ziare, toata Romania vorbeste de cateva zile despre remanierea celui de-al nustiucatelea guvern Boc.

Duminica seara la Snagov, iminenta unei schimbari in arcul guvernamental in perioada imediat urmatoare a fost naruita. Sub mana de fier a presedintelui Traian Basescu, parlamentarii si liderii organizatiilor portocalii au uitat amenintarile de retragere a sprijinului pentru actualul cabinet, ajungand la concluzia ca se impune o analiza mult mai serioasa a activitatii ministrilor lor.

O prima amanare

Marele test pentru fiecare ministeriabil pare a fi capacitatea de a face curat in propria ograda. In functie de maiestria cu care vor opera reducerile de cheltuieli (inclusiv de personal) din cadrul ministerelor si agentiilor si companiilor de stat din subordinea lor, ministrii vor urca sau nu in sania pe care partidul o pregateste pentru sezonul rece. Momentan seful statului zice ca nu vor schimba niciun vehicul mai devreme de luna septembrie.

Personal, cred ca daca acest cabinet va reusi sa ramana nezgaltait pana la toamna, trecand si peste vacanta parlamentara, impingerea la vale a ministrilor care vor trebui sa plateasca n-ar avea niciun motiv sa fie facuta cu o caleasca de toamna tarzie, inainte ca populatia sa citeasca facturile la intretinere.

Imagologic, aceasta viitoare amanare a remanierii guvernamentale va fi sustinuta de noi accente dure in discursurile prezidentiale la adresa unor membri ai Guvernului (asa cum s-a intamplat si duminica seara la Snagov, dupa acelasi scenariu de acum doua saptamani, cand Traian Basescu le-a vorbit pedelistilor despre ministrii mincinosi si clientela lor politica).

Din cand in cand, deputatii si senatorii partidului se vor intalni si ei cu premierul, caruia ii vor cere imperios masuri concrete pentru restructurarea si remanierea Guvernului, pe care, daca nu le va implementa, ii vor retrage sustinerea parlamentara.

In tot acest timp, o celula de criza care se va infiinta pe langa unul dintre cele doua palate, Victoria sau Cotroceni, va analiza pas cu pas variantele de comasare a ministerelor, de restructurare la nivelul agentiilor, companiilor de stat sau deconcentratelor si ministrilor secretari de stat si posibilitatea de reducere a cheltuielilor cu pana la 50% in toate ministerele.

Apoi, presa, careia i se va arunca din cand in cand cate un subiect guvernamental de ros, va dezbate pe larg inca vreo luna de zile daca se impune reducerea cheltuielilor de intretinere sau a celor de functionare.

Restructurarea remanierii

Masurile de austeritate, care devin litera de lege, cel putin pana la sfarsitul acestui an, fac aproape imposibila remanierea in acest moment a Cabinetului. Nu vad niciun posibil ministeriabil care sa-si doreasca in aceste momente sa se agate de fotoliul unui minister cu visteria goala, cu angajatii - cati vor mai fi ramas - urlandu-si neputintele pe holuri, cu liniile telefonice incinse de apelurile disperate ale sindicatelor si de convorbiri indelungi si amenintatoare cu patronatele. Despre restructurare (comasari de ministere, reuniri de birouri, suprapuneri de directii, schimbari de stampile, antete si organigrame) nici nu poate fi vorba.

In acelasi timp, pentru a duce la bun sfarsit aceste masuri dure este nevoie de o reintemeiere a increderii populatiei in Guvern. Ori un guvern caruia toti partenerii (UDMR, minoritatile, independentii din UNPR si chiar o tabara importanta a PD-L) i-au acordat doar sase luni de gratie pentru a-si dovedi competentele de guvernare intr-o astfel de situatie dificila, la ce bun sa fie remaniat acum?

Mai bine restructuram sensul in care este acceptat acum termenul de remaniere (a face modificari in organizarea unei institutii, in compozitia unui guvern) cu privire la guvernare, imprumutand un altul, care se regaseste si el in DEX: "actiunea de a transforma partial o masina, o instalatie sau o constructie, dupa o deteriorare, cu scopul readucerii in starea de functionare sau pentru a-i imbunatati caracteristicile functionale". Adica sa transformam carul alegoric al sarbatorii austeritatii in sania pe care cu totii asteptam sa o-mpingem la vale in acesta iarna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#remaniere guvern, #motiune cenzura Opozitie, #restructurare Guvern , #guvern