Opinii: Guvernul Minciuna si Presedintele Greseala

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 19:46
5887 citiri
Opinii: Guvernul Minciuna si Presedintele Greseala

Tragand linie peste toate, daca ar fi sa dam o caracteristica celor mai importante doua institutii din Romania, Guvernul si Presedintia, care credeti ca ar fi trasaturile lor definitorii, prin care sa le descriem cel mai bine si mai corect?

Ce am putea spune despre Guvernul Boc, cand cei mai importanti ministri au iesit rand pe rand sa spuna ba ca ne-au pacalit, ba ca ar mai fi putut continua sa ne minta mult si bine? Cum am putea, intr-un cuvant, defini Cabinetul lui Boc IV?

Cuvantul "minciuna" ar fi exagerat? Ar putea sa se supere cineva de la guvernare daca am numi Guvernul lui Boc drept Mincinos, dupa ce ei au recunoscut singuri ca ne-au mintit si, mai mult, continua sa ne minta fara nici cel mai mic complex sau proces de constiinta? Ultima minciuna din seria continua de pacaleli este cea dezvaluita de scrisoarea lui Sebastian Vladescu pentru Camera Deputatilor din care aflam ca pensiile nu vor reveni nici macar de la 1 ianuarie 2011 la forma initiala.

Singura problema majora a acestui Guvern este insa una legislativa, daca acest amanunt va mai avea vreo importanta in viitorul apropiat pentru acest Executiv. Modalitatea prin care au fost taiate pensiile (ca si salariile) a fost invocarea articolului 53 din Constitutie care permite restrangerea unor drepturi ale cetatenilor pe o perioada limitata de timp pentru siguranta nationala si ordinea publica. Cu alte cuvinte, in traducere libera, Guvernul a luat decizia taierii pensiilor si salariilor pentru a evita colapsul economic si, implicit, derapajele sociale si economice.

Insa aceasta hotarare a taierii unor drepturi cetatenesti nu poate avea decat caracter TEMPORAR. In afara acestei conditii, Emil Boc si ai sai nu ar fi putut si nu ar fi avut niciun temei in baza caruia sa incalce un drept si o PROPRIETATE a cetatenilor. Dincolo de acest mic detaliu, atat cat Legea si Constitutia vor mai avea vreo importanta in aceasta tara, nici Traian Basescu, nici Emil Boc si, cu atat mai putin, Sebastian Vladescu nu vor mai avea niciodata vreun alt temei in baza caruia sa prelungeasca starea de "necesitate" care sa permita mentinerea taierii pensiilor.

Cu exceptia cazului in care nu cumva acest stat este deja intrat in faliment, iar aici este tragedia acestui Guvern Mincinos, bugetul statului a fost devalizat intr-un an si jumatate de cand Partidul Democrat-Liberal se afla la guvernare, iar acum Basescu si Boc stiu foarte bine ca nu vor mai avea cum sa dea, in viitorul apropiat, aceleasi pensii si salarii pe care le-au dat pana acum! In orice alta situatie, pensiile (cel putin pensiile, daca nu si salariile de la buget) nu ar trebui sa intarzie nici macar o zi, dupa 1 ianuarie 2011, pentru a reveni la valorile trecute.

Insa, dupa cum au spus ei insisi - pensiile si salariile vor fi ori taiate, ori deloc! Iar acesta se pare ca este singurul adevar pentru o perioada nedeterminata. Insa Guvernul Boc pare a se fi indragostit de principala sa caracteristica - Minciuna - si nu vrea sa renunte la ea nici in ruptul capului. Minciuna este insa combinata cu cealalta calitate de necontestat a Executivului Boc IV - actiunea haotica, fara niciun plan si ghidata doar de nestiinta, ignoranta si lipsa de viziune pe orice fel de termen.

Dupa acest melanj mortal, prin care Guvernul Boc si-a semnat practic condamnarea la intrarea in negura istoriei, trebuia sa existe cineva care sa intervina si sa faca ordine, care sa ne redea speranta si arunce vina si responsabilitatea pe altii, desigur, asa dupa cum a fost invatat si ne-a obisnuit in intreaga sa cariera. Intotdeauna de vina vom afla ca sunt ceilalti, oricine altcineva in afara lor, a celor care au detinut intreaga putere.

Acesta este rolul presedintelui care ne-a invatat ca are obiceiul de a gresi de atat de multe ori, incat jumatate din greselile sale ar trebui sa le recunoasca pentru ca evidenta lor este zdrobitoare. Presedintele care a gresit cand l-a numit pe Tariceanu, care s-a inselat cand a semnat majorarea salariilor profesorilor in plina criza economica, dar totusi in campanie electorala, cu 50%, a gresit cand a spus ca demisioneaza, a gresit in evaluarea crizei, a gresit....

Dupa toate probabilitatile, presedintele caruia ii se poate lipi cel mai bine caracteristica Greseala, ce-i drept cu o unda melancolica pentru "puterea" pe care o are de a-si recunoaste cel putin unele dintre erori, va interveni la inceputul anului 2011 si va recunoaste ca a gresit.

Atunci cand nici pensiile si, cel mai probabil, nici salariile nu isi vor reveni la valoarea dinaintea taierii, Traian Basescu va aparea probabil in fata poporului tot mai nervos si infometat si va recunoaste cu nonsalanta ca a gresit atunci cand a crezut in Guvernul Boc, cand l-a renumit in functia de premier si cand a crezut in planul de redresare economica prin taierea salariilor si pensiilor.

Pentru a nu ucide toate sperantele si iluziile celor mai nevinovati dintre noi, sa speram ca singurul care s-a inselat in toate aceste randuri este insusi autorul lor, iar ei vor avea dreptate. Macar si pentru o singura data. Fie ea si ultima data....

Citeste si:
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...
Comentarii
SpiritCivic
rank 5
Romania este o tara feudala. Aristocratia conduce tara si toata lumea a inteles asta. Domia legii sau a bunului simt au incetat de mult sa mai reprezinte ceva pe malurile Dambovitei. Asistam azi la o lupta pentru supravietuire intre bogati si saraci.