Opinii: Guvernul si FMI - Probleme in Paradis

Marti, 25 Mai 2010, ora 16:42
2084 citiri
Opinii: Guvernul si FMI - Probleme in Paradis

De ce se contrazic in declaratii FMI si Guvernul Romaniei ? Si mai ales de ce, daca e sa-i dam crezare directorului FMI Dominique Strauss-Kahn, Guvernul nu a aplicat masurile recomandate de Fond, ci a ales cu totul altele?

O credeti sau nu, mai ales ca aici vorbim de oscilantul PD-L, raspunsul sta in ideologie. In dreapta si stanga. Sau mai curand, in calculul politic care indeamna PD-L si pe Strauss-Kahn sa fie de dreapta, respectiv de stanga.

De ce-a facut-o Kahn?

Directorul Fondului Monetar International a pus intr-o situatie penibila Guvernul si PD-L atunci cand i-a contrazis public referitor la masurile pe care le-ar fi propus pentru echilibrarea bugetului.

Mai precis, a spus ca institutia pe care o conduce dorea in primul rand impozite progresive. Mai mari pentru cei bogati. Ceea ce ar fi insemnat ingroparea cotei unice. Penibilul situatiei nu vine insa din faptul ca i-a contrazis. Vine din faptul ca a facut-o asa de ferm. Chiar neobisnuit de ferm pentru o lume in care de obicei se foloseste limbajul diplomatic.

Pentru explicatii, trebuie sa ne uitam intai la filosofia dupa care se ghideaza FMI, apoi la Strauss-Kahn personal.

Despre FMI, trebuie spus ca e o institutie cu accente de stanga. Care pune mare pret pe cresterea impozitelor si pe un control ferm al statului asupra economiei.Ssi mai ales, e o institutie rigida. Foarte rigida, de multe ori. Au fost multe voci care au reprosat dur tocmai lucrul asta FMI-ului, acuzand-l chiar ca politicile sale au dus la prabusirea economiei Argentinei din 1999-2002, printre altele.

O asemenea institutie nu poate accepta usor politici diferite de ale ei. Si mai ales nu poate accepta ca guvernele cu care lucreaza sa declare ca institutia a fost pentru politici pe care nu le-a propus sau care erau secundare.

Cat despre Strauss-Kahn, trebuie spus ca avea motivele lui. Ideologice si politice. Economistul francez cauta o candidatura la presedintia Frantei in 2012.

Mai mult, e cotat chiar ca favorit in fata actualului presedinte Sarkozy. Pentru asta insa, trebuie sa catige nominalizarea partidului sau. Partidul Socialist. Adica sa fie un adevarat socialist si sa arate ca ia masuri de stanga. Pentru ca in Franta daca te dai de stanga, trebuie sa fii realmente asa. La ei nu e ca la noi.

Dominique Strauss - Kahn e un socialist. Din ala adevarat. Omul ala chiar crede in ceva. In masurile de stanga. Ca sa ne dam seama de orientarea sa, e de amintit ca a facut parte din Uniunea Studentilor Comunisti. Chiar daca in Franta comunismul nu insemna acelasi lucru ca si la noi, ne da un indiciu despre cat de stangist e Strauss-Kahn.

In contextul asta, putem sa intelegem nevoia lui de a arata fermitate si de a iesi in evidenta. Mai ales cand are de-a face cu un guvern ca cel al Romaniei.

De ce a facut-o PD-L ?

PD-L a ales dreapta. A ales-o atunci cand a optat pentru reducerea salariilor bugetarilor in locul cresterii impozitelor sau a impozitarii progresive. Nu pentru ca ar crede in familia ideologica spre care au virat acum cativa ani. Nu. Ci pentru ca a inteles ca nu e bine sa loveasca pe cei din mediul privat. Care nu numai ca au cea mai mare contributie la PIB, ci si sunt in mare parte votanti PD-L.

Astfel, electoratul lor scapa cel mai ieftin. De fapt, despre asta e vorba. Sa echilibrezi bugetul afectandu-i cat mai putin pe cei care te voteaza. Indiferent de ce crede FMI.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....