Opinii: Inundatiile, sansa Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Iulie 2010, ora 16:56
4718 citiri
Opinii: Inundatiile, sansa Guvernului

Mai sub o ploaie de rosii, mai cu o huiduiala in urechi, mai cu un camion de ajutoare, mai cu o ciocolata pentru copii, guvernul, in frunte cu Emil Boc, este avantajat mediatic de aceste inundatii.

Dupa ce a dat lovitura finala unei economii sistematic torpilata de toate guvernarile anterioare, dupa ce si-a dovedit lipsa de viziune si neputinta, dupa ce a pierdut pana si increderea presedintelui care l-a mosit si nasit, iata ca executivul da o proba de implicare si, nu-i asa?, eficienta.

Premierul bate zilnic fiecare catun inundat, face promisiuni, pune la cale diguri, umple saci cu nisip, si, spre deosebire de Traian Basescu, nu zice o vorba care ar putea costa electoral, oricat de adevarata ar fi ea. Elena Udrea imparte ajutoare din masina, din camion, pe toate ulitele. Unde mai pui ca, intre timp, a invatat ca, la inundatii, balerinii albi nu sunt chiar cea mai potrivita tinuta.

Vasile Blaga a coordonat exceptional apararea impotriva unei inundatii care nu a mai avut loc. Apocalipsa de la Galati nu a mai avut loc dupa ce a fost vestita si pregatita precum confruntarea cu ziua cea din urma.

Amintindu-mi ca nici presedintelui nu-i prea iesea la socoteala apocalipsa cand insuma debitele Dunarii si ale afluentilor ei, ma intreb si eu, pacatoasa, daca nu cumva acest mare dezastru nu a fost mediatizat tocmai pentru ca nu avea sa se produca, iar guvernul isi putea asigura astfel o victorie zdrobitoare impotriva unui dusman care n-a fost niciodata atat de puternic.

Intre timp insa, dusmanul cu adevarat infricosator, marea inundatie economica acopera Romania mai repede decat orice viitura pe Prut, Dunare sau Siret, iar guvernul nu baga de seama.

Era vorba ca PD-L sa prezinte inca de acum o saptamana mult asteptatul plan al masurilor de stimulare a mediului privat. N-am mai auzit nimic de el, caci Emil Boc s-a ocupat cu lopata si nisipul, iar, intre timp, presedintele a venit si ne-a linistit: nu e nevoie de nicio masura de stimulare pentru firmele binecuvantate in Romania cu fiscalitatea cea mai mica.

Si presedintele si BNR spun ca Romania are nevoie ca de aer de investitii. Si cine sa investeasca? Statul nu are bani si ce are risipeste aiurea, iar absorbtia fondurilor europene ramane foarte slaba. Dintre ape, premierul anunta ca va instaura Carta Alba a Absorbtiei Fondurilor Europene, in virtutea careia fiecare ministru va fi obligat sa prezinte lunar situatia accesarii banilor pusi la dispozitie de Bruxelles.

Pacat ca tot ceea ce premierul conjuga la viitor nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, caci de cand s-a instalat la Palatul Victoria nu face decat sa conjuge la viitor planuri care nici macar pe hartie nu ajung, inclusiv in privinta fondurilor europene. Anul trecut, Emil Boc anunta ca fiecare ministru va fi evaluat in functie de acest criteriu esential. N-am vazut nicio astfel de evaluare, iar Radu Berceanu, cu cele mai proaste rezultate in domeniu, a ramas nederanajat in functie.

In aceste conditii, investitiile pot veni doar de la oamenii de afaceri, mai ales de la cei straini. De ce ar veni insa ei in Romania, cand conditiile fiscale din Ungaria si Bulgaria sunt incomparabil mai avantajoase. Ambasadorul SUA a spus de mai multe ori ca oameni de afaceri americani se pregatesc sa investeasca in zona si sunt expectativa. Oare ce vor alege?

Inca nu au fost inregistrate plecari spectaculoase de multinationale, dar ele se pot produce oricand si devin din ce in ce mai probabile cu tot costul lor social si economic. Dar lucrurile acestea nu par sa-l preocupe excesiv pe Emil Boc, desi dezastrul economic tacut este infinit mai grav decat cel produs de inundatii.

Treaba premierului nu este sa umple, ridicol, saci cu nisipi, si nici sa sara zilnic ca un purice dintr-o balta intr-alta. Cate o vizita simbolica in zonele sinistrate, cu valoare de semnal, e necesara si suficienta, restul fiind treaba autoritatilor locale si ale prefecturilor. Treaba lui Emil boc este sa gaseaca solutii pentru a opri dezastrul economic devastator, astfel incat sa existe bani inclusiv pentru prevenirea riscului de inundatii, ceea ce acum nu exista.

Dar cum in materie economica este clar ca Emil Boc nu are nici cea mai vaga idee ce trebuie sa faca, atunci incearca si domnia sa sa se arate util acolo unde poate. Adica la sacii cu nisip, cu atat mai mult cu cat o presa preponderent inepta asta si asteapta pentru a-si revigora ratingul cam ofilit.

Ioana Ene

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inundatii Emil Boc, #Boc inundatii guvern , #guvern
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Exact,treaba lui Emil Boc este sa gaseaca solutii pentru a opri dezastrul economic devastator in care ne-a lasat alianta PSD&PC(PCR)&PNL....greu dar nu imposibil