Opinii Ioana Muntean: Guvernul Boc merge pana la capat

Joi, 13 Mai 2010, ora 19:45
4161 citiri
Opinii Ioana Muntean: Guvernul Boc merge pana la capat

Demisia premierului Boc, vehiculata pe la diverse colturi, nu este o stire adevarata ci una inventata. Am vorbit de mai multe ori, in diverse interventii, despre factorul psihologic si formarea expectantelor, anticipatiilor pentru ceea ce inseamna evolutia sociala, economica si politica a unei tari.

Aceste idei au fost dezbatute de mai multi oameni de stiinta care leaga aceste aspecte inclusiv de reluarea cresterii economice. Jurnalistii au o mare si grea responsabilitate. Aceea de a fi formatori de opinie. Avem putini formatori de opinie, pe care ii felicit pentru echidistanta cu care trateaza subiectele actuale, dar in schimb puzderie de manipulatori de opinie publica.

Ceea ce acesti oameni incearca in momentul de fata este foarte grav. Mesajele panicarde, care creioneaza instabilitate politica si sociala nu sunt o solutie, dar, din pacate, sunt tot ceea ce primeste cetateanul daca din greseala (dupa cum arata ratingurile) nimereste pe unele posturi. Dezbaterile au pierdut mult din calitate ...

Am vazut cum crestea TVA de la ora la ora la televizor si cu cata vehementa era condamnata aceasta... "pe surse" miscare a Guvernului. Cand au vazut ca optiunile sunt altele, repozitionarea s-a produs cu viteza luminii prin studiouri si brain-wash-ul moderatorilor si invitatilor permanenti a fost rapid si eficient, ca in Men in Black.

Opozitia isi face cruci cu doua maini ca nu este la putere acum, dar face balet prin studiouri, improscand cu figuri de stil anti premier. Cam la atat se reduce, din pacate, discursul opozitiei. Intrebat miercuri de un moderator daca stie ce impact au masurile propuse de propriul partid, liderul unui partid de opozitie a ocolit cu dibacie raspunsul.

Avem doua variante. Fie il stia si cunostea la fel de bine ca impactul asupra scaderii cheltuielilor si cresterii veniturilor era nesemnificativ, fie nu il stia, ceea ce e si mai grav si denota populism clasic. Toata lumea a sperat ca opozitia va avea un suflu nou odata cu schimbarea liderilor. Cu totii ne-am asteptat la o schimbare de gandire si la o pozitionare constructiva fata de propunerile Guvernului. Pun accent pe constructiva.

Nimeni nu asteapta laude pe toata linia, ar fi o prostie ca cineva sa gandeasca asa. Dar exista ceea ce se cheama masa discutiilor. De la caresi sindicatele pleaca, pe motiv ca nu au primit informatiile cerute de la MFP. Gresit. Un comunicat al Ministerului de Finante ne anunta inca de miercuri ca liderii de sindicate au primit tot ceea ce au cerut. Guvernul este deschis si va ramane deschis spre dialog. Insa replici de genul: "vrem salarii, dar nu ne intereseaza cum" nu lasa loc de dialog.

Cine intretine aceasta atmosfera la TV?

Va intreb atunci, de ce credeti ca este intretinuta aceasta linie de comunicare a unor televiziuni? Nu va grabiti sa-mi raspundeti ca unii sindicalisti sunt actionari la o televiziune si ca de aceea ii vedem tot timpul in direct. Vreau sa cred ca deontologia pe care o clameaza i-ar impiedica sa faca ceea ce le spun patronii. Primul semn ca acesti domni si-au pierdut credibilitatea a fost la alegeri, cand si-au jucat cu disperare cartea.

Cu atata disperare, incat emisiunile devenisera un fel de circ grotesc/trist/amuzant iar rezultatul il cunoastem cu totii, semn ca romanii nu sunt precum ii considera acesti domni.

Daca cineva isi inchipuie ca Guvernul va da inapoi de la aceste masuri si nu va avea fermitatea necesara sa le impuna, se insala. Solutia nu este cresterea TVA sau a cotei unice. Este vorba de o matematica simpla. TVA mai mare ar duce la scumpirea alimentelor si implicit la mai putini bani in buzunar, insa nu ar duce automat la o colactare mai mare.

Nici o cota progresiva nu ar asigura o colectare mai buna la buget, spun economistii. O crestere a fiscalitatii ar ucide ratiunea pentru care s-a optat pentru taierile de salarii si pensii. Adica ar lasa in continuare bugetul dezechilibrat si incapabil sa sustina investitiile de care avem nevoie si ar pune inca o presiune pe mediul privat.

O administratie responsabila nu face promisiuni in functie de venituri estimate nerealist, pe care sa le si onoreze in an electoral.

Masurile propuse sunt cu bataie mai ales pe termen lung. Chiar daca se gasesc acum 500 de milioane de euro pentru pensii, pe langa deficitul de 1,7 milioane de euro al bugetului de pensii deja acoperit din bugetul de stat, peste un an ne vom confrunta cu aceeasi situatie, de a trimite din bugetul de stat catre BASS sume pe care nu le vom avea si pe care vom fi nevoiti sa le rupem din alta parte continuand dezechilibrele.

Guvernul Boc va merge pana la capat

Guvernul Boc va merge pana la capat asa cum a mers si atunci cand parlamentarii i-au retras sprijinul. Emil Boc si-a pus mandatul pe masa si a fost demis de coalitia antireforma din Parlament.

Salut insa pozitia Camerei de Comert Americana in Romania referitoare la masurile la care s-a angajat Guvernul. Nu porniti televizorul sperand ca veti vedea vreun breaking news pe tema asta, pentru ca veti fi dezamagiti. E de bine... si dupa cum spuneam in deschiderea editorialului meu, anticipatiile conteaza si nu se doreste ca acestea sa fie pozitive.

Ionut Simion, presedintele grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul AmCham Romania spune ca trebuie sa se evite masurile care ar anula avantajele competitive din Romania, iar mecanismele de crestere a veniturilor la bugetul de stat trebuie corelate cu reducerea cheltuielilor publice si rationalizarea acestora.

Dl Simion continua, spunand ca Guvernul a acordat sectorului privat, prin masurile luate, ragazul de a se redresa in conditiile in care eventuale cresteri ale taxelor ar trimite un puternic semnal negativ investitorilor si ar avea ca rezultat reducerea semnificativa a atractivitatii economice a Romaniei, atat la nivel regional, cat si european.

Ceasul ticaie si masurile acestea trebuie luate acum, ca sa nu fie nevoie de altele si mai dure. L-am urmarit in weekend pe Jacques Attali, renumit economist, intr-un interviu acordat Euronews. Vorbea despre constituirea mecanismului de stabilitate financiara al UE. Spunea: "Daca acum cinsprezece zile sau trei saptamani s-ar fi spus "punem pe masa 40 de miliarde", ar fi fost de ajuns. Dar nu s-a facut nimic, s-a ezitat, pentru ca pe urma sa se faca" (implicand sume mult mai mari).

Cred ca se poate extrapola si la situatia noastra. Tocmai din acest considerent, este nevoie de o abordare responsabila, realista si lipsita de subiectivitate. Si mai ales lipsita de populism, care este extrem de daunator. Singura cale de a reechilibra bugetul pe termen lung este de a adopta aceste masuri aspre acum.

Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului Boc

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ioana Muntean, #editorial Ioana Muntean, #demisie Guvern Boc , #guvern