Opinii: Ziua Z

Marti, 25 Mai 2010, ora 10:37
2635 citiri
Opinii: Ziua Z

Miercuri 26 mai 2010 ar putea ramane in istoria noastra "Ziua Z" pentru inceputul modernizarii si reformarii statului roman. Sau destramarea iluziei ca acest lucru mai este posibil.

Contextul intern si extern este unul exceptional. Pe plan extern, datoriile publice ale statelor UE se ridica la fabuloasa suma de 8.600 miliarde euro.

Romania este la coada clasamentului, dar cu o productie de bunuri si servicii vandabile extrem de redusa, in schimb cu un aparat bugetar care nu are pur si simplu ce sa mai consume.

Profitand de acest moment si respectandu-si promisiunile din campania electorala, presedintele Basescu si Guvernul Boc, sustinut de PD-L, pot intra in istorie, daca au inteligenta si fermitatea de a impune un plan de masuri care sa insemne momentul zero al modernizarii Romaniei.

Exista sustinere parlamentara pentru aceste masuri, Opozitia nu ofera nimic credibil in afara repetarii obsesive a unor sloganuri ca "impozitarea progresiva" si "guvernantii ne fura banii". Sigur, exista in continuare scurgeri de fonduri in buzunarele clientelei, dar nu cred ca stoparea acestor furturi, ele singure, ar rezolva problemele financiare ale Romaniei. Ar avea insa valoare de simbol. Dovada ca Guvernul Boc intelege sa sacrifice clientela politica, inainte de a cere populatiei sacrificii.

Chiar Presedintele a declarat ca Statul roman este unul clientelar.

Ce masuri ar trebui sa ia Guvernul Boc?

1. Sacrificarea unei parti a clientelei politice prin reducerea aparatului birocratic.

Aceasta masura nu se poate aplica cosmetic, ci doar prin desfiintarea unor ordonatori principali de credite, ministere, agentii, institutii guvernamentale ale caror atributii pot fi redistribuite altor organisme ale statului. Exemple: Ministerul Culturii, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale pot fi usor desfiintate. Tot nu exista bani pentru obiectul lor de activitate.

2. Stoparea transferurilor de la bugetul de stat catre bugetele locale si aprobarea acestora doar ca exceptie, prin HG. Unele primarii au ajuns gauri negre prin care bani publici se scurg in buzunarele primarilor si ale clientelei sale.

3. Reducerea aparatului diverselor servicii si institutii cu caracter informativ operativ (SRI, SIE, SPP, STS, etc)

4. Reducerea fondurilor alocate Presedentiei, Parlamentului, Guvernului, ministerelor, pentru salarii si protocol.

5. Aplicarea anuntatelor reduceri de pensii si salarii.

6. Interzicerea oricaror cumuluri de salarii bugetare si pensii cu salarii bugetare si restituirea celor realizate dupa 2005, cand art. 111 din Codul Muncii a interzis acest lucru.

7. Reducerea fondurilor bugetare alocate universitatilor de stat care au devenit fabrici de produs diplome si locul unde se cumuleaza salarii bugetare pana la sume astronomice.

8. Plafonarea oricaror pensii si salarii bugetare la nivelul salariului presedintelui.

9. Accelerarea descentralizarii in toate domeniile, astfel incat fiecare comunitate sa-si ia soarta in propriile maini, fara sa astepte ca altii sa le rezolve problemele.

10. Revederea cadrului legal normativ referitor la instrumentarea-judecarea furturilor, fraudelor si delapidarilor si trecerea lor in regim de urgenta.

11. Instituirea unui fond national de solidaritate, gestionat de societatea civila.

Exista multe alte lucruri de facut. Acestea au fost doar unele exemple de posibile reduceri ale aparatului birocratic, pentru aducerea cheltuielilor la nivelul veniturilor.

Varianta proasta ar fi ca guvernantii sa taie si sacrifice doar de la populatie, fara sa se atinga de clientela. In acest caz, exploziile sociale par a fi inevitabile iar Guvernul Boc va iesi lamentabil din scena politica.

Nu stim ce masuri va adopta maine Guvernul Boc.

Stim doar ca are o sansa istorica, comparabila cu aceea a lui Leszek Balcerowicz, cel care a aplicat o terapie de soc in Polonia si caruia aceasta tara ii datoreaza astazi stabilitate intr-un context economic international involburat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#masuri criza Guvern Boc, #masuri austeritate Romania, #reduceri salarii bugetari , #guvern