Palada: Sa renuntam la termenii tabloizi, nu e puci, nici lovitura de stat - Ponta e ocupat, nu era la curent

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 22:03
4100 citiri
Palada: Sa renuntam la termenii tabloizi, nu e puci, nici lovitura de stat - Ponta e ocupat, nu era la curent

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, a declarat, miercuri seara, ca reactiile Comisiei Europene si a ambasadelor straine la modificarile aduse Codului Penal se datoreaza "termenilor catastrofici" in care acestea sunt prezentate in spatiul public.

"Nimeni nu vine sa retraga prin acest Cod Penal un atribut legislativ asa cum de o maniera alarmista se incearca in ultimul timp sa se propage in zona publica si probabil ca ambasadele au aplecat urechea la acest discurs fara sa stie de aceste detalii legislative.

Sunt sigur ca si cei din ambasade stiu ca in actul normativ ce reglementeaza activitatea DNA-ului e prevazut ca parlamentarii intra in sfera de competenta a procurorilor anticoruptie. In aceste zile, cand are loc o dezbatere publica sunt sigur ca va ajunge la dansii si acest punct de vedere si va fi pus in balanta subiectul", a declarat Mirel Palada la Digi 24.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

Totodata, acesta a precizat ca amendamentele controversate nu au trecut inca de toate filtrele pentru a putea fi aplicate si ca se asteapta ca presedintele sau Curtea Constitutionala sa intervina in acest proces.

Ponta e in Africa, PSD il scapa pe Nastase votand legea amnistierii in Parlament

"Nu s-a terminat toate procedura, mai sunt alte filtre. Ma refer la filtrul legislativ al Curtii Constitutionale, ma refer la maniera in care presedintele poate sa intervina in acest proces. In aceasta dezbatere publica toate vocile sunt luate in considerare. (...) ANI si DNA nu sunt deloc diluate de catre aceasta masura, ma bazez pe echilibrul si intelepciunea Curtii Constitutionale pentru a limpezi acest subiect si nu cred ca e nevoie sa folosim asemenea termeni catastrofici, tabloizi, cum ca ar fi catrastrofa, puci sau lovitura de stat", a mai precizat purtatorul de cuvant al Executivului.

"Premierul nu era la curent, este foarte ocupat zilele acestea"

Intrebat ce crede despre pozitia lui Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, care a spus ca amendamentul privind super-imunitatea parlamentara se va reflecta in raportul MCV, Palada a spus ca reactia acestuia a fost "una echilibrata" si ca ar trebui "sa asteptam pana in ianuarie".

Intrebat care este pozitia premierului despre dezbaterile aprinse starnite de amendamentele aduse de parlamentarii din Comisia Juridica la Codul Penal, Mirel Palada a spus: "Nu stiu daca premierul era curent, noi am fost ieri la un eveniment important pentru intreaga umanitate. (...) Premierul a fost in Africa de Sud, astazi am avut o sedinta de Guvern si a fost cat se poate de ocupat zilele acestea pentru a vorbi despre lucrurile de pe sedinta de zi".

De asemenea, Mirel Palada a spus ca amendamentatele dezbatute zilele acestea ar fi extrem de utile in conditiile in care "in momentul de fata puscariile sunt suprapocupate cu 18%". "Statul roman este dat in judecata la CEDO de fosti detinuti. Este o sincronizare cu legile europene, diminuarea pedepselor si dezincriminarea altora in conformitate cu prevederile europene", a mai spus Palada.

Mark Gray, despre super-imunitatea parlamentarilor: Se va regasi in raportul MCV. Oficialii sa se supuna regulilor

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus, marti, cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

Marti seara, presedintele Traian Basescu a acuzat Parlamentul ca si-a construit o superimunitate, aruncand Romania cu 10 ani inapoi, iar institutii precum DNA si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au criticat amendamentele aduse de parlamentari.

Basescu: Modificarile la Codul Penal darama 10 ani de munca a DNA si ANI

Ulterior, Ambasada Olandei la Bucuresti a anuntat ca urmareste cu ingrijorare modificarile aduse Codului Penal de parlamentarii romani, iar reactii similare au aparut si din partea Comisiei Europene, respectiv a ambasadelor Germaniei, Statelor Unite si Marii Britanii.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Mirel Palade amendamente Cod Penal, #lege amnistie gratiere Mirel Palada , #guvern