Peste doua treimi din romani nu au incredere in Guvern - sondaj

Marti, 23 Iulie 2013, ora 22:52
2669 citiri
Peste doua treimi din romani nu au incredere in Guvern - sondaj

Peste doua treimi (69%) din romani nu au incredere in Guvern, in timp ce pentru Parlament nivelul de neincredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in luna mai si dat publicitatii marti. Romanii au ceva mai multa incredere in Uniunea Europeana decat media inregistrata in celelalte state membre.

De asemenea, 26% din romani afirma ca au incredere in Guvern si doar 16% au incredere in Parlamentul de la Bucuresti. La nivelul UE, 71% din cetatenii europeni declara ca nu au incredere in guvernele din tarile lor si 66% si-au exprimat neincrederea cu privire la parlamentele nationale.

Romanii au ceva mai multa incredere in Uniunea Europeana decat media inregistrata in celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, ca au incredere in UE, iar 43% afirma ca nu au incredere.

Pe de alta parte, rata de incredere in UE in randul cetatenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croatia) este de numai 31%, circa 60% din cetatenii europeni din aceste tari exprimandu-si deschis neincrederea in organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neincredere in UE a crescut cu 2% in Romania fata de toamna anului trecut si cu 3% in restul tarilor membre.

Pe de alta parte, 47% din romani considera ca Guvernul este institutia care trebuie sa ia masurile de reducere a efectelor crizei economice si financiare, fata de media de numai 21% inregistrata in celelalte tari membre cu privire la asteptarile fata de masurile guvernelor nationale.

In acelasi timp, 23% din romani cred ca aceste masuri ar trebui sa fie luate in primul rand de UE, fata de 22% media in plan european.

Doar 6% din romani cred ca masurile de iesire din criza trebuie luate de FMI, fata de 13% media in plan european, si doar 4% din romani asteapta luarea masurilor respective de catre liderii G20, in timp ce 13% din europeni considera ca acesta este cadrul adecvat pentru a decide in acest sens.

Un procent de 8% din cetatenii europeni considera ca aceste masuri trebuie luate in SUA, in timp ce 6% din romani au si ei aceleasi asteptari de la administratia americana.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.083 de persoane din Romania, in perioada 11-21 mai, esantionul din restul tarilor UE fiind de 26.605 persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani incredere Guvern, #romani incredere Uniunea Europeana , #guvern