PNL arata cum ar face bugetul pe 2019, inainte de motiunea de cenzura: Suntem pregatiti pentru guvernare!

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 20:50
4534 citiri
PNL arata cum ar face bugetul pe 2019, inainte de motiunea de cenzura: Suntem pregatiti pentru guvernare!
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL a prezentat, joi, propria varianta a bugetului pentru anul 2019, dupa ec a fost acuzat ca degeaba initiaza in fiecare sesiune parlamentara motiune impotriva Guvernului, daca nu vine cu nicio alternativa.

Bugetul liberalilor a fost prezentat in doua versiuni - una tehnica, pe cifre si procente, si alta populista, pe promisiuni de prioritati.

Varianta tehnica a fost prezentata de senatorul PNL Florin Citu.

"Cred ca este evident pentru toata lumea de ce vrem sa prezentam un buget astazi, un buget alternativ. In primul rand, pentru ca suntem pregatiti pentru guvernare, vrem sa o aratam, vrem sa ii convingem pe romani, dar si pe colegii nostri din opozitie ca suntem gata. Un alt motiv este acela ca mai inca o speranta ca Eugen Teodorovici, care este in pana de idei si solutii, se va uita la acest buget, va lasa orgoliul de o parte si va lua din masurile noastre.

Despre principiile care stau la baza bugetului si aici doar am prezentat doar cateva din cifre. In primul rand, noi vrem sa respectam Tratatul fiscal. Tratate pe care Romania le-a semnat, au fost adoptate in Parlamentul Romaniei si sunt recunoscute in Constitutia Romaniei. Asta inseamna ca vom tinti un deficit de 2% din PIB pentru anul viitor, ceea ce inseamna ca tinem cont de recomandarea Comisiei Europene de a reduce deficitul structural cu 0,8 puncte procentuale in 2018, si bineinteles este un pas important in obiectivul national de aderare la zona euro.

O alta schimbare importanta, soldul primar al deficitului va fi folosit tot pentru investitii publice. Asta inseamna ca investitiile publice vor fi, cheltuielile cu investitiile publice vor creste de la cat erau estimate in bugetul pentru 2018, de la 4,2% la 6,5%, si aici trebuie sa fim foarte atenti. Da, bugetul din 2018 a avut investitii estimate la 4,2% din PIB, dar nu cred ca vor termina cu o cifra mai mare de 3%", a inceput Citu prezentarea.

Cum va arata Guvernul: Fara beizadele si amante la Palatul Victoria

Senatorul liberal a explicat si ca Guvernul ar avea doar 15 ministere, pentru a nu ma cheltui bani pe un aparat supradimensionat.

"Este momentul ca cineva sa se gandeasca la acest lucru. Vom construi un guvern cu 15 ministere, asta inseamna o rationalizare a cheltuielilor publice inutile. Stim foarte bine ca majoritatea acestor ministere sunt populate cu beizadele, amante, prieteni ai celor din familia PSD-ALDE, toti acestia vom vedea daca isi vor mai gasi loc in guvernarea viitoare, din punctul meu de vedere nu vor mai fi acolo. Trebuie sa taiem acest tip de finantare a partidelor politice prin bugetul de stat, direct de la bugetul de stat.

Bineinteles, pentru noi, este important ca bugetul sa fie anticiclic, pentru ca un buget anticilic este un buget care garanteaza dezvoltarea pe termen lung. Ne propunem si avem masurile de a aduce veniturile la 32% in PIB.

Pentru ca am ajuns la venituri fiscale, trei lucruri pe care le luam in calcul - eliminarea supraccizei la combustibil, eliminarea TVA defalcat, si va spun ca eliminarea TVA defalcat va aduce bani la buget, pentru ca in acest moment companiile nu mai platesc, este un haos total acolo, si vom elimina supraimpozitarea contractelor part-time, asta pe parte de fiscalitate.

Pe parte de cheltuieli masurile importante - cheltuielile de personal la 8,6% din PIB, inseamna ca mentinem Legea salarizarii unitare. Nu vom interveni asupra Legii salarizarii unitare in niciun fel asa cum a fost ea trecuta in Parlament, desi am criticat, desi nu am fost de acord, in acest moment nu este un moment oportun de a intra pe Legea salarizarii unitare, vom ramane cu aplicarea Legii salarizarii unitate.

Respectam angajamentul fata de NATO de 2% din PIB. Crestem asa cum am spus cheltuielile cu investitiile, majoram la 5% in 2019 cheltuielile pentru sistemul de educatie si cu tinta de 6% in 2020. O alta masura importanta si este inclusa in buget - cresterea transferului Pilonul II de pensii in prima faza, in 2019, la 5% si 6% in 2020. Dupa cum stiti, din declaratiile noastre publice, tinta este de 8% pentru noi, dar aceea va fi in programul de guvernare in perioada 2020-2024", a enumerat Citu masurile.

Nici primarii nu sunt uitati: "La transferuri introducem si avem in buget, la transferuri sunt introduse 100% din impozitul pe venit, se transfera catre UAT-uri, catre primarii 61,67% catre UAT-uri, 19,08% catre consiliile judetene si 18,05% cont distinct echilibrat la bugeturile locale. In aceasta cifra sunt incluse asistenta sociala, pensii, dar si transferul catre UAT-uri".

Promisiuni populiste: In prima zi cresc alocatiile si pesiile

Cat priveste prezentarea in varianta populista, aceasta a fost facuta de secretarul general al PNL, Robert Sighiartau, care a promis ca in prima zi vor crestere alocatiile pentru copii cu 80% si punctul de pensie cu 10%.

"Partidul National Liberal este pregatit sa guverneze si a venit cu un proiect pe buget pentru anul 2019. (...) Vrem ca din 1 ianuarie 2019 familiile sa beneficieze de cresterea alocatiilor pentru copii, cu 80%. Este o masura extrem de importanta. Ne confruntam cu mari probleme demografice in Romania. Stimulam familiile din Romania si ne dorim sa avem politici concrete pentru a stimula demografia si pentru ca aceste familii sa ramana, aici, in tara. Anul trecut au plecat mai mult de 200.000 mii de oameni din Romania.

Nu in ultimul rand, vrem ca din 1 ianuarie 2019 pensiile romanilor sa creasca cu 10%. Din 1 ianuarie 2019, nu din iulie, nu din august cum a facut Partidul Social Democrat si ALDE. Sunt foarte multe propuneri pe care Partidul National Liberal le are si este dispus sa le implementeze daca preia guvernarea de la 1 ianuarie 2019, insa astazi v-am dat cateva directii principale", a declarat, joi, Robert Sighiartau, in cadrul unei conferinte de presa.

Liberalul precizeaza ca o alta prioritate a partidului este alocarea fondurilor pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localitati dar si autostrada de centura a Bucurestiului.

"Ne-am propus ca prin acest proiect de buget, daca Partidul National Liberal va veni la guvernare de la inceputul anului 2019, autostrada de centura a Bucurestiului sa fie printre prioritatile Partidului National Liberal. Vrem prin PNDL 2 sa alocam fonduri pentru studiile de fezabilitate privind infrastructura de gaz pentru localitati. Foarte multi romani se confrunta cu probleme privind incalzirea in perioada de iarna, lemnul de foc s-a scumpit foarte mult. Avem acum posibilitati, avem Legea offshore. Partidul National Liberal a venit cu un amendament ca acele redevente sa fie folosite pentru investitii in infrastructura de gaz si ne dorim ca toate comunitatile locale, toate primariile sa poata depune in anul 2019 prin PNDL 2, sa fie finantate studiile de fezabilitate", a adaugat Sighiartau.

De asemenea, in proiectul PNL privind bugetul pentru anul 2019 apare si finantarea din fondurile europene pentru cele trei spitale regionale, dar si dezvoltarea sistemului educational.

"Mai departe, infrastructura sanitara, spitalele, avem nevoie de acele 3 spitale regionale care se pot finanta prin fonduri europene, Spitalul Regional de la Cluj, Spitalul Regional de la Iasi si Spitalul Regional de la Craiova. Vom aloca bani pentru co-finantarea acestor proiecte in anul 2019 si vom depune in primul rand documentatia pentru a atrage fonduri europene. Fonduri europene care sunt puse la dispozitie, dar pe care actualul guvern nu doreste sa le absoarba. A spus-o chiar si doamna Corina Cretu care este din Partidul Social Democrat.

In infrastructura scolara, stim cu totii ca, din pacate, in Romania din punct de vedere al sistemului de educatie avem mari carente, si asta pentru ca alocam foarte putini bani din PIB. Romania este la coada clasamentului, daca nu ultima din Uniunea Europeana, care acorda cei mai putini bani pentru sistemul de educatie. Vrem sa alocam bani pentru finantarea scolilor. In primul rand cele de invatamant profesional si dual pentru ca ne confruntam cu mari probleme in ceea ce priveste forta de munca in Romania", completeaza Robert Sighiartau.

Senatorul PNL Florin Citu il contrazice pe premier privind cresterea economica.

"As vrea sa ii transmit un mesaj doamnei premier Dancila, pentru ca de fiecare data in sedintele de guvern se lauda singura si se pare ca in guvern nu e nimeni care sa o traga de maneca. Ii dau doua exemple. Bugetul pe care l-a construit in 2018 a avut doi parametrii la inceputul anului. O crestere economica de 5,5% si un deflator de 2,1.

Dupa 10 luni de zile cresterea economica este la 4%, iar deflatorul sau preturile general din economie, estimate tot de guvern, 5,9%. Deci, atunci cand se lauda si ne spune ca inflatia s-a dus nu stiu unde si cresterea economica, ar trebui sa se uite in primul rand la ce promitea la inceputul anului 2018", a declarat senatorul PNL, in cadrul unei conferinte de presa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PNL guvernare program buget, #PNL prezinta buget 2019, #PNL motiune cenzura , #guvern