Opinii: Politica dupa remaniere

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 23:59
3166 citiri
Opinii: Politica dupa remaniere

Daca este foarte putin probabil ca remanierea guvernamentala sa produca efecte in privinta eficientei si reformismului actului de guvernare, ea va avea, in mod cert, efecte asupra raporturilor de forte din Guvern, din PD-L dar si asupra strategiilor Opozitiei.

Din start observam ca din Guvern a disparut, practic, componenta tehnocrata. Au plecat toti cei trei ministri care o reprezentau. In locul lor au fost numiti oameni nu neaparat mai competenti, ba in cazul Agriculturii as zice exact contrariul, ci oameni de partid, chiar veniti din esalonul al doilea si al treilea.

Este inca o dovada ca intr-un guvern politic, ministrii independenti nu numai ca nu nicio sansa, ci sunt de-a dreptul carne de tun. Recuperarea lui Mihail Dumitru in comisia prezidentiala pentru agricultura este o recunoastere implicita a nedreptatii comise in cazul lui.

In mod evident, un criteriu prioritar de desemnare a noilor ministri fost forta filialei de care tine fiecare dintre ei sau apropierea de un greu al partidului.

Valeriu Tabara este un soldat disciplinat al PD-L, fost traseist politic, indezirabil din punct de vedere profesional, dar vine din zona de vest a tarii, unde PD-L a obtinut scoruri mari, dar careia i-au fost acordate putine posturi cu greutate.

Alt exemplu, Ion Ariton nu are nicio initiativa legislativa inscrisa pe site-ul Camerei Deputatilor, dar vine tot din Ardeal si, cel mai important, este un apropiat al lui Vasile Blaga.

Viziunea nu a contat, altfel e imposibil de explicat cum a ajuns ministru al Muncii un om cu o puternica aplecare spre de stanga, provenit de altfel din PSD, exact in perioada in care Guvernul intentioneaza o restructurare la sange a ajutoarelor sociale.

Dar Nelu Botis este omul lui Ioan Olteanu, un sustinator al lui Emil Boc.

Interesanta este si distribuirea fortelor intre cele doua tabere aflate intr-un razboi aproape fatis: aripa prezidentiala a partidului si tripleta BVB.

Traian Basescu a pierdut tehnocratii pe care-i sustinea, dar care nu aveau cine stie ce greutate. A reusit insa sa mai introduca un pion politic important in executiv, pe Anca Boagiu care va face echipa cu cealalta reprezentanta a sa, Elena Udrea. Gheorghe Falca, alt lider al aripii prezidentiale, nu a reusit sa-si introduca in Guvern niciun om, desi a incercat sa puna mana pe ministerul Muncii.

Tripleta a pierdut doua piese grele. De fapt, din ea a ramas in guvern doar Vasile Blaga. In schimb a reusit sa-si impuna reprezentantii de prin esaloanele inferioare pe care sa-i controleze. Isi imagineaza cineva ca Ion Ariton este altceva decat omul prin care tripleta si-a securizat Economia, dupa ce initial a intentionat sa-l plaseze la Finante?

Acolo a ajuns omul lui George Scripcaru, primarul Brasovului, despre care recent existau informatii ca, profund nemultumit, s-ar gandi la o defectare in tabara PSD. Observam apoi ca nou intratii intaresc puternic componenta parlamentara a guvernului. Toti noii ministri provin din legislativ, ceea ce ar putea conta in ipoteza unei motiuni de cenzura.

Raportul de forte din partid

Este foarte posibila si o reasezare a raporturilor de forte in partid. In primul rand, razboiul dintre cele doua aripi nu mai poate fi negat, iar varful de lance al aripii prezidentiale a devenit, in mod oficial, Elena Udrea, care a si condus operatiunea soldata cu rasturnarea de situatie din Colegiul Director.

Nu este greu de imaginat ca viitoarea coabitare intre domnia sa si tripleta + Emil Boc, va fi una cu cutitele pe masa. Falia aceasta tensionata coboara desigur si sub liderii lor, intre membrii celor doua aripi.

Cine va avea mai multa influenta in perspectiva apropiatelor alegeri din partid e deocamdata greu de spus cu certitudine. Teoretic, Adriean Videanu si Radu Berceanu s-au retras in transeele din Modrogan pentru a se ocupa de partid.

Tot teoretic, aceasta concentrare a eforturilor pe chestiunile interne ar putea sa le aduca suficienta sustintere pentru pozitii extrem de puternice in viitoarea formula de conducere, cand, dupa toate probabilitatile, steaua lui Emil Boc va fi spre apus.

Practic insa, in politica romaneasca, puterea in partid depinde de puterea guvernamentala. Acela care are de impartit bani, functii sau contracte este cel mai puternic si mai influent. Asadar, cei doi baroni si-ar putea vedea mult diminuata influenta, in pofida faptului ca, nu-i asa, isi vor concentra intreg efortul pe treburile partidului.

In schimb, forta Elenei Udrea ar putea cunoaste o spectaculoasa ascensiune. Si cum fidelitatea filialelor are un pret, sa nu ne miram daca la viitoarele alegeri din partid, reprezentanta presedintelui se va sui intr-o pozitie chiar mai inalta decat acum.

Este la fel de adevarat ca Adriean Videanu si Radu Berceanu mai au inca ceva de trait politic din beneficiile generozitatii de pana acum, iar influenta pe care o au ar putea fi folosita din plin impotriva aripii prezidentiale si chiar a lui Traian Basescu insusi.

Deschiderea frontului la vedere intre cele doua aripi ale partidului si ruptura certa dintre presedinte si premier ar putea schimba si planurile opoziitei. La sedinta Comitetului Director, Emil Boc a fost convins sa sacrifice doi baroni abia fupa ce a fost amenintat cu demiterea la motiunea de cenzura.

Instrumentul Opozitiei a devenit astfel un instrument foarte util pentru presedinte si nu este exclus sa-l foloseasca din plin atunci cand va decide sa-l elimine pe Emil Boc.

In aceste conditii, este foarte posibil ca PSD si PNL sa nu se mai grabeasca cu depunerea motiunii, de teama ca in felul aceasta i-ar putea face jocul lui Traian Basescu, desi, daca luam in calcul si nemultumirea UNPR, care nu a primit niciun post in plus, sansele acesteia de a darama guvernul sunt chiar mai mari decat pana acum.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Sursa: Ziare.com