Polul Popular, pretul puterii lui Boc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 08:17
4427 citiri
Polul Popular, pretul puterii lui Boc (Opinii)
Foto: ProTV (Arhiva)

De-abia a dat Crin Antonescu cu Dan Voiculescu in istoria liberala, ca PD-L este in mare pericol sa faca ceva asemanator printr-o alianta cu UNPR.

Planul a fost devoalat de Cristian Diaconescu: "Cred ca acest proces de aglutinare a Puterii si a Opozitiei, de constituire a doua structuri puternice, fata in fata, pentru alegerile din 2012 ar fi un proces interesant si necesar, pentru ca ar clarifica ceva mai bine si mesajele si ar prezenta populatiei doua alternative cat se poate de coerente".

Aglutinarea s-ar numi Pol Popular si ar putea include pe langa PD-L si UNPR si pe UDMR. Reprezentantii PD-L s-au aratat deocamdata retinuti, daca nu chiar reticenti vis a vis de aceasta propunere, iar Marian Sarbu s-a grabit sa precizeze ca subiectul nu ar fi fost discutat oficial cu partenerii de guvernare. Cu toate acestea, la o adica, sub presiunea celor doi parteneri de guvernare, PD-L ar putea sa nu prea aiba de ales.

Este evident de ce UNPR doreste aceasta alianta si a spus-o diplomatic chiar Diaconescu: "UNPR este o formatiune la inceput. Mediul politic, afectat de criza economica, nu a fost deosebit de prielnic pentru UNPR din aceasta perspectiva. (...) UNPR-ul, asa cum si-a propus sa sprijine stabilitatea Romaniei, in mod categoric, intr-o formula de cooperare politica ar fi mult mai functional ca partid, pe acest palier". Cu alte cuvinte, UNPR nu ar intra in Parlament la viitoarele alegeri fara a avea o locomotiva electorala de care sa se agate.

Toate sondajele indica acest nou partid sub pragul electoral, ceea ce e oarecum firesc avand in vedere ca a intrat intr-o guvernare dura si, deocamdata, nu de mare succes, fara a fi consolidat. In plus, declarat de stanga fiind, nu a prea reusit sa actioneze ca atare, cel putin nu in modul in care este obisnuit electoratul roman sa perceapa un partid de stanga.

Si apoi felul in care s-a format i-a adus o stampila nu tocmai onorabila de partid al tradatorilor, desi, daca e sa fim cinstiti, nu UNPR este simbolul absolut al traseismului politic, egal distribuit in intreg spectrul politic.

Asa ca daca tot a pus urmarul, decisiv intr-un fel, la actuala majoritate, si plateste din greu pretul guvernarii alaturi de PD-L, cand avantajos este sa stai in Opozitie, UNPR vrea sa-si traga si un folos de pe urma asocierii cu democrat liberalii. In plus, Cristian Diaconescu stie ca fara niscaiva garantii electorale, parlamentarii UNPR vor incepe sa fuga care incotro in apropierea alegerilor, fiecare cautandu-si o umbrela cat mai acoperitoare pentru o viitoare candidatura.

Situatia UDMR nu este fundamental diferita. Sondajele de opinie arata Uniunea in zona pragului electoral, daca nu chiar sub, asa ca pentru prima data maghiarii ar putea infrunta riscul de a ramane in afara Parlamentului. Si ei au nevoie de o locomotiva, chiar de una cam obosita cum este PD-L.

In schimb, PD-L nu ar avea absolut nimic de castigat din constituirea acestei aliante. Dimpotriva. Asocierea cu UNPR nu este una cu mult mai onorabila decat un mariaj cu PC. E drept, UNPR nu are in conducere un colaborator al Securitatii si mogul pe deasupra, insa nu cred ca Gabriel Oprea, de exemplu, este o figura tocmai onorabila. L-o fi reconsiderat Traian Basescu, insa pentru electoratul democrat liberal el tot mafia personala a lui Adrian Nastase ramane. Cam la fel cu Eugen Nicolicea sau Mihai Serbanescu, ca sa dam doar cateva exemple.

Una este sa guvernezi cu ei, fortat oarecum de imprejurari, si alta sa faci cu ei o alianta electorala cu liste si candidati comuni. Cand te legi cu asa ceva la cap nu prea poti sa mai ataci pe criterii morale alianta de centru dreapta. Apoi asocierea cu un partid de stanga ar impiedica PD-L sa valorifice o sansa foarte mare: ocuparea culoarului de dreapta pe care PNL este pe cale sa-l cam paraseaca prin viitoarea posibila aliere cu PSD.

"Acum, cand Crin Antonescu spune raspicat ca nu il mai intereseaza alegatorii de dreapta - a se vedea ultima sa declaratie despre fetisizarea cotei unice! - a ne alia cu un partid cu identitate incerta echivaleaza cu o sinucidere. PD-L are nevoie de un contur clar, care sa mobilizeze mediul privat, ca si acea parte a sectorului public alcatuita din oamenii autonomi si seriosi. Orice pas gresit va fi de-acum inainte sever penalizat de un electorat care a fost deja dezamagit de gesturi greu explicabile sau prost explicate", noteaza Cristian Preda pe blogul sau.

Dar nu stiu in ce masura este PD-L in postura sa refuze o solicitare ferma din partea celor doi parteneri de guvernare. Caci, daca macar unul dintre ei intoarce armele, suspendarea presedintelui si demolarea Guvernului Boc devin o chestiune de timp. E drept, UNPR a fost mereu demonizat de PSD si PNL, dar in politica, mai ales cea romaneasca, nu exista nici ura, nici iubire eterne si nici principii ferme, exista doar oportunitati si oportunisti.

Si apoi, nici nu este nevoie sa intoarca armele intreg UNPR. E suficient sa migreze doar cativa actuali membri ai sai pentru ca raportul de forte din Parlament sa se inverseze.

Asa ca, la un moment dat, daca va fi presat, PD-L ar putea fi nevoit sa consimta la paguboasa aglutinare pentru a se mentine la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#alianta PDL UNPR , #guvern