Premisele unei schimbari majore: cine intra la guvernare?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 12:34
7386 citiri
Premisele unei schimbari majore: cine intra la guvernare?

Daca e sa ne luam dupa recentele declaratii ale lui Traian Basescu si reactiile pe care le-au starnit, ne putem astepta la miscari interesante pe scena politica, in urmatoarea perioada. Cauzele unor astfel de eventuale schimbari nu tin insa numai de vointa principalilor jucatori politici, ci si de situatia tot mai precara a partidelor ajunse, din greseala sau prostie, in opozitie.

Marti seara, la Nasul, Traian Basescu a criticat cu maxima asprime Guvernul, pentru ca nu face reforma sectorului bugetar si pentru ca politizeaza excesiv administratia, si PD-L, pentru ca trece printr-un proces de bolsevizare.

Desi nenumita expres, tinta criticilor prezidentiale pare a fi tripleta care conduce, de facto, PD-L: Blaga-Berceanu-Videanu. Pe ultimii doi Traian Basescu nu i-a vrut nici in primul guvern Boc, iar lui Vasile Blaga i-a refuzat, tot in 2008, Internele.

Ar fi asadar logic ca acum, mai ales in conditiile contraperformantei de la Economie si Transporturi, Traian Basescu sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a-i arunca din Guvern pe baronii Adriean Videanu si Radu Berceanu.

Si, ca sa vezi coincidenta!, nici nu s-a stins bine ecoul vorbelor lui Traian Basescu, ca presedintele PNL a iesit cu o declaratie absolut surpinzatoare: "Eu si astazi sunt dispus sa intru la guvernare, dar reiterez ca nu in orice conditii. In primul rand, eu vad o guvernare pentru guvernati si nu pentru guvernanti. Vad o guvernare fara ministrii Berceanu sau Videanu, (...) cu un premier, nu liberal, suntem constienti ca nu putem emite aceasta pretentie, dar cu o personalitate asumata de un larg spectru politic care sa manifeste independenta decizionala, nu Emil Boc".

Mihaita Calimente a mers chiar mai departe, fara a preciza ca ar vorbi in nume propriu: PNL ar intra fara probleme intr-un guvern condus, de exemplu, de Vasile Blaga. Ca sa vezi!

Pentru prima data PNL nu mai conditioneaza intrarea la guvernare de numele lui Traian Basescu, ci de nume aflate, partial, si pe lista indezirabililor presedintelui. Este posibil ca, in sfarsit, Crin Antonescu sa fi inteles ca politica sa obsesiva duce PNL fix spre dezastru. In opozitie, partidul continua sa piarda parlamentari, isi pierde structura teritoriala, iar PD-L si PSD dau semne tot mai insistente ca urmeaza sa colaboreze pentru schimbarea legii electorale.

Crin Antonescu o fi inteles, in sfarsit, ca in fruntea PSD nu mai este obedientul si santajabilul Mircea Geoana, ci un lup tanar si pragmatic, dornic de afirmare si putere, care nu ar varsa nicio lacrima pe mormantul extraparlamentar al liberalilor.

Dar presedintele PNL mai are o imensa problema: partidul este intr-o situatie financiara dramatica, cu datorii uriase din campanie, dar si istorice.

Se pare ca ar fi vorba despre vreo 3 milioane de euro, pe care, alta surpriza, Dinu Patriciu nu vrea sa le plateasca. Ba chiar preseaza achitarea creantelor catre firmele sale. Fiecare filiala ar putea fi pusa in situatia sa dea lunar cam o mie de euro pentru redresarea financiara a PNL. Este exact bomboana de pe coliva frustrarilor liberalilor: nu numai ca nu au acces la resurse, dar mai trebuie sa si dea bani de acasa.

Dar nu numai liberalii ar putea intra in Palatul Victoria. Sa nu uitam ca aparitia oficiala a Uniunii pentru Progresul Romaniei este o chestiune de timp, iar un partid care detine in acest moment vreo 40 de parlamentari ar putea revendica o pozitie pe masura. Deocamdata are Apararea, dar ceva imi spune ca ar putea primi si Munca pentru Marian Sarbu, viitorul probabil presedinte al UPR.

Mai e loc in aceste conditii pentru UDMR? Depinde cum se poarta. Daca sunt cooperanti si isi reduc pretentiile, au sanse sa ramana la guvernare. Exista totusi un risc pe care PD-L ar putea sa nu si-l doreasca: o posibila alianta neoficiala in interiorul guvernarii intre cei doi vechi parteneri, PNL si UDMR.

Greu de crezut ca PSD isi va putea gasi loc prea curand in Palatul Victoria, desi este la fel de flamand, demoralizat si sangerand ca PNL. Totusi, Victor Ponta, cu politica lui pragmatica, doritor de a sterge cat mai mult din amintirea epocii Geoana, ar putea fi un partener potential, cel putin de colaborare punctuala cu PD-L, mai ales in ipoteza unor nazuri liberale.

Asta cu atat mai mult cu cat si social democratii au imense probleme financiare scoase la iveala de un recent audit: datorii de vreo 2 milioane de euro.

Daca tragem linie si adunam, vom vedea ca e foarte probabila nu doar o remaniere guvernamentala, ci chiar o schimbare radicala a structurii Guvernului, in directia unei coalitii cu 3, chiar 4 parteneri. Traian Basescu isi dorea inca de anul trecut un guvern cu larga sustinere, chiar de uniune nationala, si in numele lui n-as exclude cu totul chiar ipoteza schimbarii lui Emil Boc cu un alt apropiat, de exemplu Liviu Negoita (nu cred ca Vasile Blaga e o solutie viabila pentru Traian Basescu).

E drept, presedintele voia asa ceva intr-un an electoral, cand PD-L nu avea majoritatea necesara guvernarii. Intre timp, Traian Basescu si-a castigat al doilea mandat, iar PD-L are o majoritate tot mai confortabila. Presedintele are totusi si acum nevoie de o larga majoritate pentru principalul sau proiect politic: modificarea Constitutiei.

Aceasta coalitie cu 3-4 parteneri i-ar asigura cele doua treimi necesare in Constituanta.

Citeste si:
Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea
Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea
După ce formațiunea condusă de Dacian Cioloș a fost lăsată în afara guvernării cu PNL, USR a devenit principalul partid de opoziție, alături de AUR, și ar putea devenit principalul...
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
Comentarii
Cicero
rank 5
Ghilotina
rank 5
Doamna Ioana Ene buna dimineata ! Eu am urmarit interviul Dlui Presedinte Traian Basescu . La B 1 TV - ca la televiziunea nationala nu se poate .