Presa de azi: Impasul lui Boc si impasul lui Paunescu

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 08:05
2473 citiri
Presa de azi: Impasul lui Boc si impasul lui Paunescu
Foto: morar.catavencu.ro

Doua subiecte ocupa cele mai largi spatii in presa de joi: impasul in care se regaseste coalitia de guvernare dupa ce Curtea Constitutionala a respins asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei si impasul in care se gaseste poetul Adrian Paunescu, aflat la un pas de moarte din cauza problemelor de sanatate.

Romania Libera: Asumarea pe Legea Educatiei nu e constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri cu majoritate de voturi ca asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei este neconstitutionala din cauza existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii Educatiei din Senat, de catre Executiv.

Decizia a fost luata cu o majoritate de voturi de cinci la patru, dar motivatia Curtii nu a fost inca facuta publica.

Romania Libera speculeaza ca ar fi vorba de aceleasi argumente cu care, in 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala varianta de Lege a educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2009.

Atunci, in motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau atunci ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivaland cu subminarea raporturilor intre puteri.

Adevarul - Marko Bela: Iesim din Guvern daca aceasta coalitie nu functioneaza

La scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, presedintele UDMR, Marko Bela, i-a amenintat pe colegii din PD-L ca UDMR ar putea iesi de la guvernare in cazul in care Coalitia nu functioneaza si nu reuseste sa adopte anumite puncte din program, printre care si Legea Educatiei.

"Intrebarea nu este daca iesim sau nu de la guvernare, ci daca este posibil sa se mearga mai departe cu Legea Educatiei si cu largirea drepturilor minoritatilor si daca aceasta coalitie reuseste sa reafirme si intareasca solidaritatea si coeziunea", a spus Marko, citat de Adevarul.

Diplomat si precaut ca de obicei, Marko a declarat insa ca decizia va fi luata dupa reunirea Consiliului Permanent al UDMR si dupa discutii cu presedintii filialelor judetene ale formatiunii maghiare.

Nemultumirea cea mare a udemeristilor nu a constat numai in respingerea Legii Educatiei de catre CCR, ci si in modul de functionare a Coalitiei, atat prin tergiversarea procesului, cat si prin faptul ca unii dintre reprezentantii Puterii au aplaudat public decizia.

"Nu cunosc nici eu motivele Curtii Constitutionale, dar afirm si reafirm ca angajarea rasundereii Guvernului pe Legea Educatiei a fost si este un act constitutional", a spus presedintele UDMR.

El a explicat ca, inainte de asumarea raspunderii, s-au analizat cu atentie motivele care ar putea sta la baza unor decizii de neconstitutionalitate si s-a studiat si motivarea unor astfel de decizii care s-au dat in trecut pe alte legi ale educatiei.

"Nu inteleg de ce Curtea Constitutionala a respins aceasta initiativa a Guvernului. Proiectul este o urgenta si trebuie sa fie o prioritate a clasei politice, fiind vorba de o reforma profunda a sistemului educational. In Senat, luni de zile s-a tergiversat dezbaterea si adoptarea legii, aceasta a fost cauza pentru care Guvernul a ajuns la concluzia ca trebuie angajata raspunderea, pentru a nu mai pierde inca un an scolar in implementarea reformei", a punctat Marko Bela.

Mult mai radical s-a aratat insa vicepresedintele UDMR Gyorgy Frunda, care a spus ca "am gresit fundamental cand am votat trei candidati ai PD-L in functia de judecatori ai CCR".

Frunda a sugerat ca unul dintre reprezentantii PD-L de la Curtea Constitutionala ar fi votat in mod intentionat pentru respingerea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.

Gandul - Medicii: Inima lui Paunescu a inceput sa bata

Pentru unii, mai important decat problemele din viata politica romaneasca e faptul ca unul din cei mai cunoscuti oameni ai ultimelor decenii, poetul Adrian Paunescu, se zbate intre viata si moarte.

Internat cu grave probleme cardiace si hepatice, Paunescu a suferit o oprire a batailor inimii, asa ca medicii au trebuit sa-l resusciteze timp de mai multe ore ca sa-l mentina in viata, scrie Gandul.

Serban Bradisteanu, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul, a declarat ca inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, dar starea pacientului e in continuare grava.

Medicul a explicat ca inima a inceput sa bata, in urma manevrelor de resuscitare si ca este asistata de aparate prin care se dreneaza sangele venos si, respectiv, se reintroduce sangele arterial.

Poetul este internat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenta Floreasca, avand probleme cardiace, renale si hepatice.

Evenimentul Zilei - Medicii, despre Adrian Paunescu: "Suntem pesimisti si rezervati"

In ciuda faptului ca pe moment Adrian Paunescu a reusit sa fie salvat, sansele sale de supravietuire par la aceasta ora foarte mici.

"Incercam sa-i corectam insuficientele, insa sunt pesimist si rezervat", a mai declarat medicul Serban Bradisteanu, citat de Evenimentul Zilei.

Sansele lui Paunescu sunt cu atat mai mici cu cat el s-a prezentat la spital in ultimul moment, cand problemele sale de sanatate devenisera extrem de grave.

"Cordul si-a revenit, dar sunt rezervat in privinta evolutiei. Pacientul a venit la noi intr-un hal cum nu am mai vazut pe nimeni. Era bolnav de mult timp si a venit la spital in ultimul moment. Familia si prietenii au incercat sa-l aduca la control mai devreme, insa el a refuzat", povesteste medicul chirurg.

Luna trecuta, cand a venit la Spitalul Floreasca, poetul era intr-o stare foarte grava. "Capacitatea de pompare a inimii era mai mica de 10%, iar noi am sustinut-o totusi chimic. In mod normal, trebuia sa fie mort in aceste conditii. Acum, inima ii merge, insa organismul este ventilat pentru a-i fi ajutati plamanii si respiratia. Noi ne luptam in continuare pentru ca speranta moara ultima, dar nu suntem prea optimisti ca verdictul va fi favorabil", a mai spus specialistul in chirurgie cardiaca. El a fost abilitat de poetul si politicianul Adrian Paunescu sa ofere informatii despre starea lui.

In cursul zilei de miercuri, atat in Parlament, cat si pe mai multe site-uri au aparut informatii ca poetul s-ar fi stins deja. Medicii care il ingrijesc au tinut insa sa spuna raspicat ca nu este cazul de asa ceva.

"Insuficienta multipla de organe este un diagnostic extrem de grav. Teoretic, insuficienta poate fi sustinuta si corectata, iar pacientul se poate vindeca, sau unul dintre organe ori mai multe cedeaza si inima nu mai poate fi resuscitata. Insa, atata timp cat inima bate, indiferent daca este sau nu stimulata, un pacient nu poate fi declarat mort", au explicat specialisti in anestezie-terapie intensiva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#asumare raspundere neconstitutionala, #coalitie guvernare UDMR PDL , #guvern