Presa de azi: Remanierile se fac, nu se discuta

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 08:30
1677 citiri
Presa de azi: Remanierile se fac, nu se discuta
Foto: Evenimentul Zilei

Aripa apropiata lui Basescu din PD-L insista pentru remaniere rapida. Videanu si Berceanu tin capul listei indezirabililor din Guvern.

Voinescu: Guvernul trebuie remaniat dupa motiune, scrie Evenimentul Zilei de sambata.

Semnalele de remaniere rapida a Guvernului lui Emil Boc, la presiunea partidului si a Palatului Cotroceni, se inmultesc in PD-L. Cel mai recent vine din aripa apropiata lui Traian Basescu, de la Sever Voinescu, care se declara "absolut sigur" ca schimbarile de oameni si de politici in guvern vor veni "a doua zi dupa motiunea de cenzura".

"Sunt absolut sigur ca gestionarea treburilor Romaniei de miercuri incolo trebuie facuta de o echipa serios improspatata", a sustinut deputatul PD-L ieri, la "Evenimentele zilei". Desi Voinescu a evitat sa dea numele celor pe care ii paste remanierea de vara, capul listei intens vehiculate in partid, dupa intalnirea cu Basescu de la Snagov, il tin ministrii Radu Berceanu si Adriean Videanu.

"Teama mea este ce se intampla a doua zi, dupa marti. Daca acest guvern nu se reimprospateaza rapid, imediat dupa ziua de marti, insemnand oameni noi si politici noi, suntem pierduti", a comentat Voinescu in emisinea de la postul B1, dand ca sigura "o actiune radicala" pentru "o regandire a echipei care alcatuieste gu vernul", chiar de miercuri. In opinia sa, "a doua zi dupa ce aceasta motiune de cenzura e respinsa, e de datoria PD-L sa ia deciziile pentru regandirea echipei guvernamentale".

Presiunile partidului pentru remaniere rapida sunt confirmate si de vicepresedintele Ioan Oltean. "Subiectul acesta va fi abordat dupa motiune", ne-a precizat Oltean, estimand totodata varianta restruc turarii imediate a guvernului ca "mai putin probabila" din cauza constrangerii "de a ajunge in fata parlamentului" cu o astfel de formula.

Calculele schimbarilor din Guvern au fost resuscitate in PD-L dupa intalnirea cu Basescu de la Snagov. Criticile prezidentiale la adresa ministrilor care "au problemele lor planetare", "au abandonat partidul" si au "sabotat" guvernul au fost in telese de PD-L-isti ca reprosuri indreptate clar spre garda veche: Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu. De altfel, sustin sursele citate, Videanu si Berceanu sunt primii pe lista indezirabililor, alimentata si de Basescu.

In cazul Sebastian Vladescu, Basescu a aruncat la Snagov un colac de salvare. "Are problemele lui, dar e un om onest", ar fi spus presedintele.

Finantele anunta cresterea taxelor si impozitelor daca economia scade cu mai mult de 2%. Plus, de ce se teme ministrul ca ar putea fi dat afara saptamana viitoare, aflam din Gandul.

In cazul in care economia romaneasca va scadea cu 2% sau mai mult anul acesta, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, spune ca vor fi crescute taxele si impozitele pentru a suplimenta veniturile la bugetul de stat.

In momentul de fata Guvernul ia in calcul o scadere economica de 0,5% din PIB in 2010, fata de o crestere de 1,3% din PIB la inceputul acestui an. Marja de eroare a calcului din care va reiesi daca taxele vor creste sau nu este una foarte mica. Distanta de la o recesiune de 1% la una de 2% este de numai 1,2 miliarde de euro, adica 1% din PIB.

"In cazul in care recesiunea economica din Romania ramane asa cum este astazi, la 0, poate -1%, nu va fi nevoie sa luam masuri suplimentare, chiar daca vor fi probleme, facem ajustari, taiem cheltuielile. Daca vom avea o recesiune de -2, -3, -4%, discutam deja de un alt scenariu. Dupa parerea noastra, la anul, va fi tot 0, sau o usoara crestere economica", a declarat Vladescu in cadrul unei emisiuni la The Money Channel.

Comentand asupra posibilitatii de remaniere guvernamentala, seful de la Finante a stat putin pe ganduri, dupa care a declarat, pe un ton calm, ca este pentru prima data in viata lui cand spera sa ramana in functie si saptamana viitoare.

"E prima data in viata mea cand, fiind intr-o functie, spun ca sper sa fiu si saptamana viitoare. Si nu de dragul meu", a spus el, precizand ca este constient ca ar fi destul de usor de inlocuit cu altcineva pentru ca nu are apartenenta politica.

"Nimeni nu e de neinlocuit iar eu sunt foarte usor de inlocuit, pentru ca nu sunt om politic. Nu imi voi da demisia chiar daca Curtea Constitutionala va declara aceste legi neconstitutionale si voi sta sa caut solutii. Putem analiza scenariile, ele pot fi desenate in orice moment, pana cand lucrurile se pot face calm si linistit, nu-mi voi da demisia", a adaugat Vladescu.

Boc: Remanierile se fac, nu se discuta, potrivit Adevarul.

Premierul Emil Boc a anuntat ca "de astazi nu mai exista pensii de lux in Romania". Intrebat daca va remenia Guvernul, Emil Boc a atras atentia ca "remanierile se fac, nu se discuta".

Premierul a subliniat ca deoarece in termen de trei zile de la asumarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege, cea a salariilor si cea a pensiilor, nu a fost depusa o motiune de cenzura in Parlament, legea pensiilor poate fi considerata adoptata.

Emil Boc si-a exprimat speranta ca legea pensiilor nu va fi atacata la Curtea Consitutionala si, dupa ce si presedintele o va promulga, va intra in vigoare.

"Sa speram ca legea nu va fi atacata de nimeni la Curtea Constitutionala sau ca cel putin cei care o vor ataca nu vor mai plange pe umerii pensionarilor obisnuiti ca li se reduce pensia, atat timp cat ei pastreaza pensiile de lux", a spus Boc.

El a punctat ca textul constitutional prevede ca o motiune de cenzura trebuie dezbatuta intr-un termen fix de trei zile de la data la care a fost prezentata in plen, "nu de minimum sau de cel putin trei zile".

Potrivit premierului, la momentul elaborarii Constitutiei, termenul a fost astfel calculat tocmai pentru a proteja opozitia de o eventuala intentie a partidului de guvernamant de a amana nelimitat data dezbaterii motiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#remaniere guvern Boc, #motiune cenzura Guvern Boc, #Vladescu remaniere , #guvern