Prima rectificare bugetara din 2013, avizata de Guvern (Video)

Marti, 30 Iulie 2013, ora 19:35
3257 citiri
Prima rectificare bugetara din 2013, avizata de Guvern (Video)

Prima rectificare bugetara din acest an a fost avizata de Guvern, in sedinta de marti, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, in urcare la 626,2 miliarde de lei, si un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervati PNDI pentru alte proiecte.

Astfel, deficitul bugetar pe cash va creste de la 13,3 miliarde de lei la 14,7 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite in scadere cu peste 2,2 miliarde de lei, prin cresterea veniturilor la nivelul autoritatilor locale, dar luand in calcul si scaderi de incasari la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul institutiilor finantate din venituri proprii.

Pentru prima rectificare bugetara din acest an, la bugetul general centralizat al unitatilor administrativ teritoriale este anticipat un plus de incasari de 2,1 miliarde de lei, asteptari similare fiind si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj (un plus de venituri de 181,7 milioane de lei) si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (569 milioane de lei).

Principalele venituri ale bugetului de stat estimate de Guvern in crestere sunt cele rezultate din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (413 milioane de lei) si alte impozite si taxe fiscale (30 milioane de lei).

Cheltuielile totale ale bugetului consolidat ar urma sa scada cu 978 milioane de lei.

Cheltuielile de personal vor creste cu 61,1 milioane de lei, cele cu bunuri si servicii vor urca cu 27,2 milioane de lei, iar subventiile vor fi diminuate cu 2,2 milioane de lei.

O suma de 1 miliard de lei va fi alocata, pe judete, pentru achitarea platilor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local, si a spitalelor din reteaua administratiei locale la 31 iulie 2013 fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari.

Ce ministere primesc mai putini bani

Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli vor fi taiate la prima rectificare bugetara din acest an, in timp ce de alocari suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.

Taieri de bugete vor mai fi operate si la Administratia Prezidentiala, Camera Deputatilor si Curtea Constitutionala.

Cine primeste mai multi bani

De alocari suplimentare vor beneficia Ministerul Sanatatii (peste 1 miliard de lei, de la 8,68 miliarde de lei buget initial ), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (943,3 milioane de lei, de la 2,55 miliarde de lei), Ministerul Justitiei (159,6 milioane de lei, de la 2,34 miliarde de lei) si Ministerul Public (20,5 milioane ei, dintre care 2,9 milioane de lei pentru Directia Nationala Anticoruptie, de la 654,9 milioane de lei ).

Rectificarea bugetara, convenita cu FMI - vezi cine primeste si cine pierde bani

Vor mai primi bani in plus Ministerul Afacerilor Interne (228,3 milioane de lei, dintre care 116,2 milioane de lei pentru activitatile restante ce fac obiectul Primei Anexe Detaliate Extinse a contractului cu EADS, de la 8,3 miliarde de lei), Ministerul Apararii (156,2 milioane de lei, de la 5,64 miliarde de lei), Ministerul Afacerilor Externe (51,3 milioane de lei, de la 636,5 milioane de lei), Serviciul Roman de Informatii (30 milioane de lei, de la 1,04 miliarde de lei), Ministerul Mediului (31 milioane de lei, de la 2,2 miliarde de lei), Serviciul de Informatii Externe (10 milioane de lei, de la 182,6 milioane de lei).

Alte fonduri suplimentare sunt alocate pentru Senat (184.000 de lei, de la 85,6 milioane de lei), Agentia Nationala de Integritate (3,6 milioane de lei, de la 27,2 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (300.000 de lei, de la 248,5 milioane de lei), Consiliul Superior al Magistraturii (8,6 milioane de lei, de la 89,5 milioane de lei).

O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#rectificarea bugetara avizata Guvern, #aviz Guvern rectificare bugetara, #rectificare bugetara 2013 , #guvern