Prima sedinta de guvern, dupa ce Iohannis si-a anuntat intentia de a participa

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 08:30
3672 citiri
Prima sedinta de guvern, dupa ce Iohannis si-a anuntat intentia de a participa
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul se reuneste joi in sedinta, prima de cand presedintele Klaus Iohannis si-a anuntat intentia de a participa la toate reuniunile Executivului.

Miercuri, dupa doua zile in care presedintele si premierul si-au facut cunoscute prin scrisori punctele de vedere referitoare la prezenta sefului statului la sedintele de guvern, Executivul a facut publica ordinea de zi a sedintei, care contine doua ordonante de urgenta referitoare la finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii si la actiuni de informare in domeniul politicilor privind agricultura, proiecte de hotarari, memorandumuri si puncte de vedere referitoare la proiecte de lege.

Fiecare proiect este insotit de linkul catre document si de precizarea ca "Proiectele de acte normative si documentele de politici publice incluse pe agenda pot suferi unele modificari in urma dezbaterilor din cadrul sedintei Guvernului Romaniei".

Inainte ca Guvernul sa trimita programul, intrebat daca va merge la sedinta, in conditiile in care era vorba sa fie adoptata si ordonanta de urgenta anuntata de ministrul de Finante, presedintele a replicat: "Aveti dvs. cumva agenda sedintei de guvern, ca la noi nu a ajuns? Guvernul nu stie ce face. Aceasta ordonanta este doar o noua dovada.

Nu exista niciun anunt despre o sedinta de guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun: asteptam sa vedem. Mie-mi place sa am un plan, sa am o agenda, ca sa stie toata lumea ce se intampla. Se pare ca guvernului nu-i place asa, deci asteptam anuntul Guvernului pe sedinta de guvern".

Chestionat in continuare daca va merge joi la sedinta de guvern in cazul in care OUG anuntata de ministrul Finantelor va fi pe ordinea de zi, presedintele a raspuns: "V-am anuntat de ieri, de alaltaieri cum va fi in continuare cu sedintele de Guvern si asa va fi". Intrebat daca, prin urmare, va merge la toate sedintele de acum incolo, Klaus Iohannis a raspuns: "Sigur".

Ordonanta care va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 nu apare insa pe ordinea de zi. Totusi, Executivul ar putea introduce actul normativ pe ordinea suplimentara.

Miercuri seara a fost anuntata si ora sedintei de guvern, respectiv ora 15:00.

Disputa pe tema participarii la sedintele de guvern a izbucnit luni, cand presedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dancila, prin care ii solicita agenda de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului.

Ulterior, si-a anuntat si intentia de a participa la aceste sedinte, pe fondul afirmatiilor liderilor PSD privind adoptarea unei OUG vizand codurile penale, precum si al informatiilor privind emiterea unui act normativ referitor la amnistie si gratiere.

Premierul Dancila i-a replicat sefului statului, tot printr-o scrisoare, in care i-a transmis ca ordinea de zi a sedintelor este postata pe site-ul Guvernului, ca in Constitutie sunt prevazute domeniile de interes pentru presedinte prin prisma participarii la sedintele Cabinetului si l-a asigurat de toata deschiderea in situatia in care va decide sa participe la sedinta de guvern.

La cateva minute dupa anuntul Guvernului, Administratia Prezidentiala a facut publica o noua scrisoare a presedintelui catre premier, in care ii cerea sa includa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de guvern protejarea drepturilor si intereselor romanilor din Marea Britanie.

Presedintele Klaus Iohannis a mai participat la sedinta de guvern in mandatul lui Sorin Grindeanu, in 18 ianuarie 2017, tot pe fondul temerilor legate de adoptarea unor acte normative privind gratierea si modificarea Codului Penal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#sedinta Guvern Iohannis, #sedinta guvern , #guvern