Prioritate de grad zero: Premierul Tudose si-a luat Delta Dunarii din prima sedinta de guvern

Luni, 03 Iulie 2017, ora 15:43
25310 citiri
Prioritate de grad zero: Premierul Tudose si-a luat Delta Dunarii din prima sedinta de guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Mihai Tudose a mutat Delta Dunarii din subordinea Ministerului Mediului in subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Transferul de autoritate asupra Deltei a fost oficializat in chiar prima sedinta a Guvernului Tudose, organizata saptamana trecuta, vineri, si este disimulat intr-o ordonanta de urgenta de modificare si completare a mai multor acte normative.

Miza trecerii Deltei sub autoritatea SGG - "o aberatie", dupa cum a caracterizat decizia fostul guvernator Liviu Mihaiu - trebuie sa fie una similara celei de "plimbare" a autostrazilor si a CNADR-ului in Guvernul Ponta, de la Transporturi, la Ministerul Marilor Proiecte si inapoi la Transporturi, in functie de portofoliul detinut de Dan Sova. Adica una de influenta economica.

SGG, institutie aflata in subordinea directa a premierului, este condus de catre Mihai Busuioc, persoana fidela lui Liviu Dragnea.

Busuioc a fost demis din functie de Sorin Grindeanu cand a incercat sa blocheze venirea lui Victor Ponta in Guvern.

Reinstalarea lui Busuioc in fruntea SGG a fost prima masura decisa de Mihai Tudose, joi seara, dupa depunerea juramantului de investitura a Guvernului la Cotroceni.

Politica stiucii

Delta Dunarii a fost permanent in atentia clasei politice si a "afaceristilor" asociati Puterii. Guvernatorul Deltei a fost impus mereu pe criterii politice.

Ultimul guvernator, Grigore Baboianu, a fost schimbat din functie dupa ce a indraznit sa-i critice pe Liviu Dragnea si pe Sorin Grindeanu in legatura cu stiucile capturate de acestia in celebra partida de pescuit din aprilie.

O precizare: potrivit declaratiilor lui Liviu Dragnea, barcagiu al celor doi a fost actualul vicepremier Marcel Ciolacu.

Noul guvernator al Deltei, Malin-Matei Musatescu, numit in functie in locul lui Baboianu, s-a remarcat prin realizarea in decembrie 2016, inainte de alegeri, a unui interviu slugarnic cu Liviu Dragnea despre pescuit. Interviul a fost publicat pe site-ul postului Fishing&Hunting TV.

Printre povesti pescaresti, Dragnea si-a facut si campanie electorala, laudandu-se in fata lui Musatescu ca printre cele 102 taxe eliminate prin lege de PSD este si taxa de pescuit. Interviul a fost sters intre timp de pe site.

Justificarea halucinanta a deciziei

Modificarile respective au fost justificate astfel: "in cazul neadoptarii masurilor propuse nu se pot asigura punerea in aplicare a programului de guvernare acceptat de Parlament si indeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica interna si externa a tarii (...) cu repercursiuni directe asupra cetatenilor tarii...".

Potrivit art.IV al ordonantei deja publicate in Monitorul Ogficial, "managementul Rezervatiei se realizeaza de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, institutie publica cu personalitate juridica, finantata de la Bugetul de stat, aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului".

In termen de 15 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, Ministerul Mediului si SGG trebuie sa incheie un protocol de predare-preluare, care va cuprinde obligatoriu si creditele bugetare pe 2017 aferente Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Potrivit documentului, "modificarile in executia bugetului de stat pe anul 2017 se efectueaza pe baza instructiunilor elaborate de Ministerul Finantelor la solicitarea SGG".

Citeste mai departe analiza Curs de Guvernare despre prioritate de grad zero: Premierul Tudose si-a luat Delta Dunarii din prima sedinta de guvern

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Delta Dunarii sedinta guvern, #Mihai Tudose Delta Dunarii , #guvern