Prioritatile Guvernului: drumuri, crese si privatizari

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 16:09
3255 citiri
Prioritatile Guvernului: drumuri, crese si privatizari
Foto: ZF

Prioritatile Guvernului pe termen scurt si mediu includ, printre altele, restructurarea unor companii de stat si privatizarea altora, dezvoltarea infrastructurii, continuarea reformei sistemului de sanatate si implementarea legii parteneriatului public-privat.

Pe partea de infrastructura, programul national de dezvoltare include trei subprograme, se arata intr-o analiza realizata de Andreea Paul Vass, consilierul lui Emil Boc, si remisa marti Ziare.com.

Primul subprogram vizeaza constructia a 10.000 de km de drumuri, in toate judetele tarii fiind scoase la licitatie loturile pentru lucrari.

In cadrul subprogramului pentru modernizarea localitatilor, se vor realiza aproximativ 650 de crese, in medie 15 pe judet (in mediul rural si in cel urban). Sunt deja in derulare procedurile de achizitie publica pentru 653 de crese/gradinite, cu o valoare totala estimata la peste 760 de milioane de lei.

Nu in ultimul rand, se lucreaza la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru sistemele de alimentare cu apa a localitatilor, suma alocata fiind de 700 de milioane de euro pentru aproximativ 600 de localitati, acesta reprezentand subprogramul de alimentare cu apa si canalizare.

In perioada 2009 - 2012 are loc inceperea investitiilor in infrastructura rutiera, printre care se numara 241,29 km de autostrazi, pentru portiuni din sectiunile: Orastie - Sibiu, Timisoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Nadlac - Arad, Arad - Timisoara, Cernavoda - Medgidia, Medgidia - Constanta si peste 1.400 km de drumuri nationale modernizate/reabilitate.

Se efectueaza, de asemenea, lucrarile la magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei - Pantelimon, tronson Drumul Taberei - Universitate) si modernizarea instalatiilor electrice pe magistralele 1, 2 si tronson de legatura de metrou.

Prioritizarea investitiilor strategice multi-anuale

In acest sens, Guvernul creeaza o baza de date si liste de proiecte prioritare de investitii publice, pentru care sa se asigure finantare, in urmatorii 3 - 5 ani, de catre un grup de lucru, aflat sub autoritatea premierului.

Se vizeaza si imbunatatirea monitorizarii si evaluarii proiectelor de investitii la nivelul autoritatilor centrale, prin perfectionarea bazei de date privind investitiile, gestionata de Ministerul Finantelor Publice, care va contine si informatii privind stadiul proiectelor (intarzieri, depasi costuri etc).

Potrivit consilierului premierului, cheltuielile publice vor fi reorientate spre realizarea unei treceri treptate de la investitiile finantate integral din surse nationale la investitii cofinantate din fonduri UE. Circa 4 la suta din PIB vor fi destinati cheltuielilor de capital ce corespund investitiilor cofinantate din fonduri UE, inclusiv din imprumuturi externe, in anul 2012.

Privatizarea companiilor de stat

Guvernul intentioneaza sa vanda pachete de actiuni detinute in mai multe companii de stat. Astfel, se va reincerca vanzarea a 9,84 la suta din capitalul social al Petrom, cate 15% din Transelectrica, Transgaz Medias, Romgaz Medias si cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

O alta prioritate o reprezinta Complexul Energetic Oltenia, format prin fuziunea Lignitul Oltenia si a celor 3 complexe energetice din Craiova, Rovinari si Turceni.

Se urmareste si privatizarea integrala a companiilor Cupru Min Abrud, Iscir - CERT si Oltchim.

T.B.

Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
În 2024, valoarea prognozată a investițiilor publice este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. În...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#infrastructura Romania, #prioritati economie Guvern, #companii stat, #privatizare companii stat , #guvern