Propunere: Candidatii la Presedintie si Parlament, examinati psihiatric. Vezi reactia Guvernului

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 13:27
3241 citiri
Propunere: Candidatii la Presedintie si Parlament, examinati psihiatric. Vezi reactia Guvernului

Guvernul sustine ca persoanele candidate la Presedintie si Parlament nu trebuie examinate psihologic si psihiatric, deoarece procedura incalca Constitutia si confidentialitatea datelor, si ca ar fi "excesiv" ca seful statului si parlamentarii sa piarda mandatul daca nu efectueaza anual acest control.

Guvernul a transmis Senatului aceste opinii, ca raspuns la propunerea legislativa, initiata de cinci senatori independenti, privind examinarea psihologica si psihiatrica obligatorie a candidatilor pentru functii de demnitate publica si in administratia locala sau a inaltilor functionari publici si a ministrilor.

Cei cinci senatori independenti propun obligativitatea prezentarii unei adeverinte medicale privind starea de sanatate fizica si mentala in cazul candidatilor la functii de demnitate publica alese sau numite si in situatia persoanelor nominalizate la functii de conducere in administratie, precum si a unui control medical anual in cazul persoanelor care ocupa deja astfel de functii.

Initiatorii propun ca examinarile psihologice si psihiatrice sa fie efectuate inclusiv in cazul candidatilor pentru presedintia tarii.

Acestia considera ca, de vreme ce testarea psihologica este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducator auto, profesor, pilot de aviatie, politist sau electrician, la o astfel de examinare ar trebui supusi si candidatii la functii de primar, consilier local, consilier judetean si parlamentar.

"In conditiile in care apar initiative legislative care de care mai 'nastrusnice', unele din partea parlamentarilor, dar cele mai multe din partea Executivului, in aceasta perioada de volatilitate politica, dar si economica, ce creeaza situatii stresante cu mare predispozitie la decompensari psihice, credem ca aceasta initiativa legislativa poate fi sustinuta si votata in Parlament", arata initiatorii proiectului de lege.

Motivarile Guvernului

In punctul de vedere negativ transmis Senatului, Executivul invoca insa faptul ca aducerea la cunostinta publica a adeverintei medicale, ca parte a dosarului de candidatura, pentru persoanele care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale ar constitui o incalcare a caracterului confidential al informatiilor privind sanatatea persoanei, "aducandu-se astfel atingere dreptului constitutional la viata intima, familiala si privata".

In cazul functiilor de presedinte al tarii, deputat si senator, Executivul nu este de acord cu dispozitiile proiectului potrivit carora neefectuarea controlului anual determina pierderea functiei dobandite prin alegeri sau prin numire.

"Apreciem ca, cel putin in cazul functiilor de deputat, senator si presedinte al Romaniei, acestea sunt de natura sa aduca atingere dispozitiilor constitutionale care reglementeaza incetarea mandatului acestora. Cat priveste functiile numite, apreciem ca sanctiunea prevazuta este excesiva", sustine Guvernul.

Printre argumentele invocate de Guvern pentru a nu sustine propunerea legislativa se numara si acela ca textul propus de intiatori nu prezinta clar categoriile de personal din sectorul public-personal, care ocupa functii de demnitate alese sau numite la nivel central sau local, carora ar trebui sa li se efectueze astfel de examinari.

La randul sau, Consiliul Legislativ a transmis initiatorilor aceeasi recomandare privind delimitarea cu exactitate a categoriilor de personal carora li se impune prezentarea, la numirea in functie, a adeverintei medicale vizate de un psiholog si de un medic psihiatru, dar, in opozitie cu avizul negativ al Guvernului, a avizat favorabil propunerea.

Ambele avize, atat cel al Guvernului, cat si cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative.

Citește și:
Diana Şoşoacă, dată jos de pe scenă la mitingul lui George Simion. ”Ajutor, ajutor, ajutor! Avem nevoie de jandarmi!” VIDEO
Diana Şoşoacă, dată jos de pe scenă la mitingul lui George Simion. ”Ajutor, ajutor, ajutor! Avem nevoie de jandarmi!” VIDEO
Senatoarea independentă Diana Şoşoacă s-a urcat pe o scena improvizată, duminică, în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de AUR, însă protestatarii i-au cerut să coboare şi i-au...
Deputatul PSD surprins în imagini intime cu un tânăr susține că nu el apare în poze și că nu-și dă demisia din Parlament: „Ăsta e punctul meu de vedere”
Deputatul PSD surprins în imagini intime cu un tânăr susține că nu el apare în poze și că nu-și dă demisia din Parlament: „Ăsta e punctul meu de vedere”
Deputatul Aurel Bălăşoiu a declarat duminică, 2 octombrie, la Antena 3, despre imaginile compromiţătoare care au fost difuzate în presă şi care au dus la excluderea lui din PSD, că nu...
Comentarii
Poza kogayonn
kogayonn
rank 5
Buna idee! Ce ar putea arata un buletin de examinare a actualului presedinte?
Poza Y.O
Y.O
rank 5