Radu Carp: Daca STS trece la Ministerul de Interne, sistemul lui Dragnea devine oficial de stat

Luni, 03 Februarie 2014, ora 18:29
6810 citiri
Radu Carp: Daca STS trece la Ministerul de Interne, sistemul lui Dragnea devine oficial de stat
Foto: Arhiva

Profesorul de drept constitutional Radu Carp (PDL) afirma ca trecerea STS in subordinea Ministerului de Interne nu se poate face fara avizul CSAT, daca acest lucru se face prin lege, el fiind de parere ca nimeni nu poate fi atat de "inconstient" incat sa procedeze intr-un asemenea mod.

Radu Carp, care este si secretar executiv al PDL, este convins ca Guvernul nu poate recurge nici la o Ordonanta de Urgenta pentru a face aceasta mutare.

"Ordonanta nu poate fi o solutie, de altfel, am si auzit ca premierul vrea un proiect de lege pe care sa il depuna imediat la Parlament. Problema este ca proiectul respectiv trebuie sa aiba avizul CSAT", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Intrebat daca avizul CSAT trebuie sa fie obligatoriu unul favorabil proiectului de lege sau este suficient ca CSAT sa emita o simpla hartie, chiar si cu un aviz negativ, prof. Carp a explicat ca "nu exista aviz negativ, poate exista refuzul unui aviz".

"Un proiect prezentat in CSAT poate sa obtina un aviz favorabil sau sa nu il obtina. Avizul respectiv este obligatoriu, iar verificarea acestor forme procedurale se face de Consiliul Legislativ, el face o verificare a proiectului de lege imediat ce este trimis in Parlament. Consiliul Legislativ poate sa sesizeze si sa ceara Guvernului sa obtina avizul CSAT, daca el nu exista. Acestea sunt etapele.

Abia dupa aceea se trece la votarea proiectului in Parlament. Acesta nu este un proiect de lege oarecare, care poate fi discutat si votat in 24 de ore", a declarat prof. Carp.

Cu toate acestea, s-a mai intamplat ca Guvernul sa nu tina cont de sesizarile Consiliului Legislativ.

"Uitati-va la revizuirea Constitutiei. Dar, in general, se respecta formele procedurale. Eu nu cred ca cineva e atat de inconstient incat sa lanseze acel proiect fara avizul CSAT. Sigur, Guvernul poate sa sustina ca avizul nu este obligatoriu, dar mai este un alt filtru: legea trebuie sa treaca de solicitarea de reexaminare a presedintelui, cand se va spune clar ca este nevoie de avizul CSAT. Eu nu cred ca Guvernul va inainta legea fara avizul CSAT", a adaugat secretarul executiv al PDL.

Subordonarea STS, o miscare gandita in doi pasi

In opinia prof. Carp, ideea adoptarii unui proiect de lege a aparut "spontan", dupa decizia CSAT de duminica, iar premierul Ponta "s-a aruncat prea rapid inainte", fara sa tina cont de cele de mai sus.

Intrebat daca Victor Ponta nu va trebui sa dea explicatii partenerilor din NATO pentru aceasta dislocare a unui serviciu din CSAT, Radu Carp a spus ca aceasta este chiar logica pentru care este necesar avizul CSAT.

"Orice modificare care priveste structurile de siguranta nationala trebuie supusa acordului CSAT, ca se desfiinteaza servicii sau se reinfiinteaza, sau se introduce un pachet de legi. Orice trebuie sa treaca de avizul CSAT.

Problema este ca s-a suprapus o problema punctuala, de stabilire a responsabilitatii unor institutii in cazul accidentului aviatic din Apuseni, cu o discutie mult mai larga, legata de proiectele de legi privind siguranta nationala, care sunt ingropate de ani de zile. Daca Guvernul ar dori sa faca ceva coerent, ar putea sa repuna in dezbaterea publica acele proiecte de lege", a mai declarat prof. Carp.

Acesta este de parere ca trecerea STS in subordinea Ministerului de Interne a fost "o miscare gandita in doi pasi".

"Respectiv infiintarea Departamentul de interventii in situatii de urgenta la Ministerul de Interne si apoi subordonarea STS acestuia. Asta a fost o strategie gandita, doar ideea proiectului de lege a fost una spontana. Sigur, gandita neprofesionist pentru ca omite avizul CSAT.

STS asigura transmiterea secretizata a proceselor verbale din sectiile de votare la alegeri, or nu poti sa pui in aceeasi cutie si 'arbitrul' si 'jucatorul'. STS centralizeaza aceste date si ofera suportul logistic pentru supravegherea alegerilor. Ar insemna ca cei care supravegheaza Ministerul de Interne sa fie supravegheati de Ministerul de Interne. Ar fi absurd. Deci, in niciun caz STS cu actualele atributii nu are ce cauta la Ministerul de Interne. A fost o propunere a APADOR-CH ca STS sa treaca la Ministerul Societatii Informationale, dar e o dezbatere ampla, nu poate fi discutata rapid", a mai sustinut Radu Carp.

In context, secretarul executiv al PDL a facut trimitere la sistemul de transmitere a proceselor verbale din sectii pus la punct de Liviu Dragnea la referendum, pentru care, vicepremierul este trimis in judecata.

"Daca STS e trecut la Ministerul de Interne intentia e clara si anume, de a crea mult visatul sistem de transmitere a datelor pe care il folosea Liviu Dragnea. El cu acele sms-uri dubla STS. Daca il subordonezi direct Ministerului de Interne sistemul lui Dragnea devine sistemul oficial de stat pentru preluarea datelor", a comentat Radu Carp.

Parlamentarii USL depun, luni, la Camera Deputatilor, un proiect de lege potrivit caruia STS trece in subordinea MAI, iar seful Serviciului este numit de prim-ministru. Proiectul este elaborat doar de PSD, dar depus de USL la Camera, informeaza Realitatea Tv.

Proiect al PSD: STS trece in subordinea MAI, seful sau e numit de premier

Astfel, potrivit proiectului, STS se organizeaza ca departament de telecomunicatii speciale in cadrul MAI, cu personalitate juridica, condus de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiti prin decizia prim-ministrului.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca initiativa legislativa nu va avea nevoie de avizul CSAT, ci de cel al Guvernului si al Consiliului Legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Radu Carp STS Guvern, #STS Ministerul Interne, #Ponta STS Guvern , #guvern