Remanierea Guvernului: Cine sunt noii ministri?

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 21:21
5586 citiri
Remanierea Guvernului: Cine sunt noii ministri?

PD-L propune ca ministri in Guvernul ce va fi remaniat sase parlamentari, dintre care patru la primul mandat, doi dintre ei avand, in afara de experienta din Legislativ,si experienta guvernamentala,respectiv Anca Boagiu, propusa la Transporturi, si Valeriu Tabara, propus la ministerul Agriculturii.

Gheorghe Ialomitianu, propus pentru portofoliul Finantelor, este deputat de Brasov si vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor. Are 51 de ani si este de formatie economist, detinand si calitatea de expert contabil. Din 2008 este conferentiar universitar doctor la Universitatea Transilvania, Brasov. Aflat la primul mandat de parlamentar, Ialomitianu a fost director la Finante in Brasov.

Senatorul Ion Ariton, propus la ministerul Economiei, se afla si el la primul mandat in Parlament. Nascut in 1957, Ariton este senator de Sibiu din 2008, actualmente presedinte al organizatiei PDL Sibiu. Democrat-liberalul a absolvit in 1984 Universitatea din Timisoara, Facultatea de Stiinte Economice, urmand apoi un master in managementul administratiei publice in procesul integrarii europene la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, intre 2005 si 2006.

Ariton a intrat in politica in 1996, fiind consilier local PD intre 1996 si 2005. El a fost prefect al judetului Sibiu in timpul guvernarii Tariceanu (2005-2007). In acea perioada, democrat-liberalul a fost demis de Tariceanu din functia de prefect, insa Ariton a atacat decizia in instanta si a castigat. Acesta nu s-a mai intors in functia de prefect, candidand in schimb pentru un fotoliu de senator.

De asemenea, a ocupat mai multe functii de conducere in Petrom intre 1993 si 2003, iar intre 2003 si 2004 a fost director executiv la SC Intermedia Sibiu. Potrivit presei locale, in anul 2002, perioada in care acesta lucra la Petrom, a fost cercetat intr-un dosar penal in care s-a dictat neinceperea urmarii penale dupa doi ani de judecata. Potrivit dosarului, in gestiunea lui Ariton s-a descoperit o gaura de 10 miliarde de lei, insa acesta a acuzat presiuni ale liderilor PSD veniti la putere.

Ioan Nelu Botis, propus pentru ministerul Muncii, este deputat de Bistrita Nasaud si vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera. Botis, un apropiat al lui Ioan Oltean, este de profesie inginer si are 43 de ani. Intre 2001 - 2004 Botis a fost viceprimar al orasului Bistrita, dar pe listele PSD. Nu a mai avut un alt mandat de parlamentar.

Valerian Vreme este si el la primul mandat de deputat. Reprezentand judetul Bacau, Vreme e vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Are 47 de ani si este absolvent al Facultatii de Electrotehnica, Sectia Automatizari si Calculatoare din Iasi. Intre 1998 si 2007 a fost membru PNL, iar intre 2001 - 2007 a fost presedinte al PNL Onesti. Valerian Vreme a fost consilier judetean de Bacau intre 2004-2008.Vreme a parasit PNL pentru PLD, formatiunea condusa de Theodor Stolojan.

Dintre candidatii propusi pentru Guvernul remaniat, doar Anca Boagiu si Valeriu Tabara au mai lucrat in Guvern. Cei doi sunt si parlamentari cu experienta.

Anca Boagiu este senator de Bucuresti, vicepresedinte al acestui for si vicepresedinte al Comisiei pentru afaceri europene. Are 41 de ani si este de formatie inginer. Boagiu are la activ, pe langa actualul mandat de senator, doua mandate de deputat, incepand din anul 2000.

A ocupat functia de ministru al Integrarii Europene in perioada 2005- 2007, iar anterior a fost ministru al Transporturilor, din iunie in decembrie 2000.

Are sapte ani de experienta in colaborarea cu institutiile financiare internationale: Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare; PHARE si FMI. Pe plan politic, este vicepresedinte al PDL.

Valeriu Tabara este deputat de Timis si presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera. Este la al patrulea mandat de parlamentar, primul fiind obtinut in 1992. Are 61 de ani si este doctor in agronomie. Din 1996 este profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, iar din 2001 cercetator SCAA.

A fost ministrul Agriculturii in perioada 1994-1996, iar in 2004 si 2008 a fost consilier judetean in Timis. Tabara este membru PDL din 2002, iar din 2004 ocupa functia de vicepresedinte al PDL Timis. Intre 1992 si 2001 a fost membru PUNR, partid pe care l-a condus intre 1997 si 2001.

Citește și:
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Mesajul lui Ciolacu de 1 Decembrie: „Avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi să aderăm la Schengen”
Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj de Ziua Naţională, precizând că „avem o şansă extraordinară să îndeplinim total visul european şi...
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Mesajul lui Maia Sandu pentru români de 1 Decembrie: „România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească” VIDEO
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 1 decembrie, un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale a României. Șeful Statului de la Chișinău a mulţumit României pentru sprijin,...