Reprezentantii societatii civile inlocuiti din CES: Revocarea vine dupa ce nu am mai avizat proiecte care nu respectau procedura

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 16:16
3887 citiri
Reprezentantii societatii civile inlocuiti din CES: Revocarea vine dupa ce nu am mai avizat proiecte care nu respectau procedura
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatiile care au reprezentat societatea civila in Consiliul Economic si Social atrag atentia ca schimbarea celor 13 membri vine dupa ce CES nu a avizat mai multe proiecte de legi, ordonante si hotarari de guvern.

Acestea mai afirma ca ministrul Muncii a eliminat, in mod autoritar, reprezentantii societatii civile din CES pentru ca au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

"Revocarea vine ca urmare a faptului ca CES nu a mai avizat incepand cu acest an proiecte de legi, ordonante si hotarari de Guvern care nu respectau procedura legala de avizare, consultare si fundamentare, precum si ca urmare a avizarii negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguta Vasilescu.

Practic, ministrul Muncii a eliminat, in mod autoritar, reprezentantii societatii civile din CES pentru ca acestia si-au exercitat cu buna credinta mandatele si au criticat constructiv propunerile guvernamentale", se arata intr-o scrisoare semnata de cei 13 membri ai CES inlocuiti, remisa Ziare.com.

Astfel, organizatiile care au reprezentat societatea civila in CES cer anularea masurii de revocare a celor 13 membri si afirma ca vor contesta decizia luata de premierul Dancila.

"Organizatiile care au reprezentat societatea civila in Consiliul Economic si Social solicita anularea masurii prin care 13 din 15 membri au fost revocati de premierul Viorica Dancila. Acest act constituie o ingerinta nepermisa si nelegala in activitatea unei institutii autonome conform Constitutiei.

Avand in vedere faptul ca membrii vizati de revocare erau abia la jumatatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constitutiei, acestia vor analiza si mijloacele legale de contestare a deciziei", se mai arata in scrisoare.

Reprezentantii societatii civile din CES mai spun ca inlocuirea lor a fost facuta fara nicio notificare prealabila si fara un proces de selectie.

"Revocarea si inlocuirea aproape completa a organizatiilor reprezentate in CES a fost facuta fara nicio notificare prealabila, fara un proces de selectie si fara ca CES sau membrii sai sa fi fost notificati in vreun fel, la initiativa ministrului Lia Olguta Vasilescu.

Aceasta a aratat astfel un dispret profund pentru procesul de dialog social si fata de intregul sector neguvernamental, atitudine nedemna de pozitia sa de ministru al Muncii.

Reprezentantii societatii civile sunt desemnati prin decizie a prim-ministrului conform legii, in urma unui proces de selectie coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani si institutia este autonoma conform Constitutiei Romaniei", mai precizeaza scrisoarea.

Olguta Vasilescu: Procedura a fost pe deplin respectata

Ministrul Muncii afirma insa ca, potrivit legii privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, calitatea de membru al plenului CES inceteaza in situatia in care confederatia patronala, confederatia sindicala ori prim-ministrul, care l-a numit, cere revocarea sa.

Olguta Vasilescu nu explica insa si de ce ea a fost cea care a inaintat aceasta cerere catre premierul Dancila si in ce calitate.

Ministrul mai spune ca la baza inlocuirii celor 13 membri din cei 15 care reprezentau grupul Societatii Civile din CES au stat mai multe considerente.

"Unii dintre membrii desemnati de Guvern in CES lipseau in mod constant de la sedintele Consiliului; s-a constatat ca pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizarilor venite din partea unor organizatii, asociatii si fundatii, care au aratat faptul ca unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi si au propus, in mod repetat, atat verbal, cat si in scris, inlocuirea acestora.

MMJS nu a facut altceva decat sa dea curs acestor din urma solicitari si sa inainteze propunerile catre Guvernul Romaniei", afirma Olguta Vasilescu intr-un comunicat remis Ziare.com.

Totodata, ministrul Muncii sustine ca procedura a fost pe deplin respectata, pentru ca legea prevede ca Guvernul isi poate inlocui oricand reprezentantii in CES.

Iata explicatiile ministrului Muncii

Dancila a schimbat peste noapte membrii CES. A ramas omul lui Voiculescu

Premierul Viorica Dancila a schimbat componenta Consiliului Economic si Social, structura care da avize pentru legile elaborate de Executiv, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, din cei 15 membri care reprezentau grupul Societatii Civile din CES, 13 au fost inlocuiti. Au mai ramas doar Anca Andreea Popa, reprezentanta FACIAS, organizatie infiintata de Dan Voiculescu, si Laura Popescu, de la Asociatia Municipiilor.

Propunerea pentru aceasta schimbare a fost formulata in luna iunie de Olguta Vasilescu.

Consiliul Economic si Social este un organism consultativ al Parlamentului si al Guvernului in domeniile de specialitate stabilite prin lege si este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative initiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputatilor ori senatorilor.

Rezultatul acestei consultari se concretizeaza in avize la proiectele de acte normative.

La finalul anului trecut, de exemplu, Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul Tudose.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#schimbare membri CES, #societate civila CES , #guvern