Reuters: Masurile de austeritate arata punctele slabe ale guvernului roman

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 21:59
3385 citiri
Reuters: Masurile de austeritate arata punctele slabe ale guvernului roman
Foto: Arhiva

Decizia Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor a reusit sa submineze autoritatea Guvernului Boc exact intr-o perioada in care Romania, pe locul doi in topul celor mai sarace tari din UE, are nevoie de lideri puternici care sa lupte cu recesiunea.

Cu un ultim efort de a strange bani dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca taierea pensiilor este ilegala, premierul Emil Boc a anuntat sambata ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24% pentru a asigura derularea acordului de 20 miliarde euro cu FMI, scrie Reuters intr-o analiza.

Solutia luata rapid ar putea multumi Fondul, dar guvernul lui Boc nu are destula putere pentru a forta luarea unor masuri suplimentare necesare pentru ca deficitul bugetar sa ramana sub control.

Mai mult, in opinia agentiei internationale de presa, Guvernul Boc a dovedit ca nu are capacitatea de a gandi in perspectiva pentru ca multi analisti anticipasera ca taierea pensiilor va fi declarata ilegala de Curtea Constitutionala. Acest lucru ii submineaza si mai mult autoritatea.

Reuters mai noteaza si ca noile evenimente din Romania vin la scurt timp dupa ce Guvernul a trecut cu greu de o motiune de cenzura, votul strans sugerand ca ar putea sa cada la o eventuala motiune depusa de opozitia de stanga.

Analistii se intreaba, insa, cine ar vrea sa vina la putere intr-o astfel de perioada daca motiunea de cenzura va trece.

Masurile luate de Guvernul Boc, printre care majorarea TVA si reducerile de cheltuieli publice, vor aduce, insa, doar o imbunatatire temporara a situatiei financiare in care se gaseste Romania. Pentru rezultate cu adevarat bune, Reuters scrie ca Romania are nevoie de o restructurare serioasa a administratiei publice.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#presa internationala guvern Boc, #majorare TVA presa internationala, #presa straina Romania , #guvern
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
Reuters scrie ca Romania are nevoie de o restructurare serioasa a administratiei publice
C
Cronos
rank 3
Ghici cine a prezentat situatia Romaniei reporterului de la Reuters??