Opinii: Romania guvernata cu forta

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 20:45
6625 citiri
Opinii: Romania guvernata cu forta

In Emil Boc mai cred doar apropiatii sai - rudele, fostii studenti, poate cativa dintre subordonati, Traian Basescu, sa speram, si alti cativa romani aflati in diaspora, care nu mai sunt la zi cu actualitatea. Acel 9% dintre romanii care mai au incredere in Boc reprezinta doar un trist record. O realitate care nu poate naste decat si mai mult pesimism.

Urmand principiul "...daca voi nu ma vreti, eu va vreau", Emil Boc isi continua sa misiunea care i-a fost incredintata. Iar pentru ca acum stie ca nu mai este dorit de nimeni in locul in care se afla, isi imagineaza ca este eroul salvator al neamului.

"Trebuie facut ceea ce trebuie", dupa cum ar spune premierul Boc - e lectia pe care ne-o ofera actualii guvernanti.

Politica lui "facem ceea ce trebuie, pentru ca trebuie" reflecta unica viziune, una care nu implica pricepere, ba chiar o exclude, nu cere cunostinte si nici competente, iar rezultatul ei direct este filosofia "taiatului".

Cand nu stii cum si ce sa faci pentru a pune lucrurile in miscare, cel mai usor lucru din lume este sa tai tot ce te depaseste.

Iar Emil Boc a pus mana pe coasa si a taiat, fortat nu de vreo dorinta reformatoare a statului, ci de imposibilitatea de a gandi si a pune in practica masuri de relansare economica.

Insa cifrele record ale increderii scazute in premier nu sunt date in primul rand de taierile bugetare, ci de lipsa rezultatelor politicii guvernamentale.

Sa presupunem ca taierile salariilor si pensiilor, cresterea TVA-ului, si desfiintarea subventiilor ar fi fost unica sansa pentru a ne reveni din criza si a incepe reluare cresterii economice. Insa ceea ce s-a intamplat inainte si dupa taierea lor nu poate sa dea nici cea mai mica speranta in strategia Executivului.

Din moment ce am luat cu imprumut de la FMI mai multe miliarde decat o sa putem sa returnam, iar o buna parte din ei au mers catre plata salariilor si pensiilor si nu in investitii, asa cum se lauda gratuit Emil Boc, si daca tomai ne pregatim sa mai luam un imprumut catre Fmi, cata relevanta mai au taierile bugetare?

Daca taierile bugetare ar fi fost urmate de o politica eficienta in planul masurilor anticriza, atunci increderea populatiei nu ar fi ajuns niciodtaa pana aici.

Insa premierul nu degaja incredere si pentru ca nimic bun nu a iesit de sub mainile sale. Listele cu pachete de masuri anticriza, cu care ne scoteau ochii inainte de alegerile din noiembrie 2009, au disparut, s-au evaporat toate, chiar daca ele nu si-au facut simtita prezenta in economie.

Emil Boc pur si simplu nu poate face altceva decat sa se imprumute si sa taie ceea ce trebuie eliminat si reformat. Astfel, Guvernul lui Boc a ramas fara legitimitate din cel putin doua motive. O data pentru ca a fost numit a doua oara de presedinte, desi tocmai fusese demis de catre Parlament, iar a doua oara pentru ca nici macar 10% dintre romani nu mai are incredere in el.

Fara increderea populatiei, luand masuri doar impotriva cetatenilor, dar avand mereu grija sa isi protejeze clientela politica, oferindu-i milioanele taiate de la salarii prin contracte dubioase, pentru faptuirea de fantani arteziene cantatoare si alte minuni ale naturii si tehnicii.

Cel mai nefericit semn al guvernarii fortate pe care o exercita partidul democrat liberal este modul in care actioneaza in Parlament, prin intermediul Robertei Anastase.

Siluirea la care este supusa legea impreuna cu cea mai importanta institutie a statului este semnul instaurarii guvernarii fortate, a impunerii dorintei cu forta. Dincolo de bine si de rau, de argumente pro sau contra, de orice alta valoare clasica a democratiei...

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...
Comentarii