Romania, in cautarea criteriilor pierdute

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 18:34
4369 citiri
Romania, in cautarea criteriilor pierdute

Intentia Guvernului de a taia cu 20 la suta aparatul birocratic din ministere este, in principiu, corecta, in pofida inflamarii liderilor sindicali, care trebuie si ei, nu-i asa, sa-si arate din cand in cand utilitatea.

Aceasta reducere ar fi un prim pas din lunga lupta cu birocratia si drenarea banului public, o lupta grea, plina de capcane mortale. Din pacate insa, de la investire, cabinetul Boc tapeteaza cu spor drumul iadului numai cu intentii bune.

Este deja o axioma ca prin ministere misuna prea multi angajati inutili adapostiti acolo doar pentru ca aveau pilele necesare. De fapt, nu numai prin ministere, ci prin toate institutiile publice, exista o multime de functionari care nu fac altceva decat sa plimbe hartii sau sa intocmeasca hartii total inutle.

Ei sunt platiti, uneori cu bani multi, insa nu sunt eficienti, asa ca trebuie sa plece. Principiul este corect indiferent de criza, dar cu atat mai mult la vreme de criza.

Atat doar ca reducerile de personal trebuie facute pe baza unor criterii de eficienta certe, cat mai putin interpretabile.

Altfel ne vom trezi ca pleaca femei de serviciu si, chiar mai rau, angajati competenti si necesari, dar fara pile, iar incompetentii inutili, insa bine sustinuti, raman.

Felul in care va fi facuta selectia va deveni, asadar, un prim test al corectitudinii acestei masuri. In plus, este esential sa fie reduse posturi, nu persoane, pentru a nu ne trezi ca doar am inlocuit o garnitura de inutili cu alta garniture de inutili.

In al doilea rand, reducerea numarului de functionari este doar o componenta in combaterea birocratiei si economisirea banului public. Daca, in acelasi timp, nu vor fi modificate procedurile la nivelul institutiilor si chiar legislatia, mecanismele se vor bloca.

De exemplu, de ce or trebui 46 de avize pentru construirea unui drum secundar? Pentru ca 46 de functionari sa aiba de lucru. Daca vor fi necesare, sa zicem, doar 5 avize, doar 5 functionari vor fi necesari.

In schimb daca ramanem cu 46 de avize si 5 functionari va fi chiar mai rau decat acum, adica singurul care va disparea va fi chiar drumul.

Simplificarea hatisului de proceduri si reglementari e treaba grea pentru ca ele au fost complicate in timp tocmai pentru a justifica tot felul de birouri si functii in mod normal perfect inutile.

Sa nu ne amagim, sistemul nu va fi perfect, nu este niciunde in lume, dar este mult perfectibil. Ajustarile trebuie insa facute cu socoteala, nu cu furca, pastrand numai ceea ce este necesar, dar nici mai putin decat atat. Si socoteala aceasta inseamna tot aplicarea unor criterii de eficienta certe, bine gandite si fara exceptii.

Criterii, evaluari, competenta

Guvernul vrea sa-i dea afara pe unii ca sa-i plateasca mai bine pe altii, ceea ce e justificat. Daca pastrezi doar oamenii cei mai buni si le dai mai multa treaba este firesc sa-i platesti bine.

Asa face orice manager bun si statul ar trebui sa devina un manager bun. Cu amendamentul ca aceste cresteri salariale nu trebuie sa fie otova, ci tot pe baza de criterii certe si urmate de evaluari periodice. Criterii, evaluari, enervante cuvinte, nu-i asa?

Din nefericire atat de enervante incat la Palatul Victoria inca nu le-a rostit nimeni in contextul viitoarelor reduceri de personal si nici in cel al eventualelor majorari salariale.

Si daca nici nu vor fi rostite, toate aceste masuri nu vor avea nicun efect benefic, ci doar vor plimba niste bani dintr-un buzunar intr-altul si vor folosi de minune pentru a scapa de cativa incomozi si cativa "nepilosi".

Daca ne uitam cum au fost fundamentate celelalte masuri ale actualului cabinet nu prea avem motive de optimism. Un motiv de pesimism ar fi si declaratia lui Liviu Dragnea, potrivit caruia de la Interne si Justitie nu va pleca nimeni, adica exact din ministerele unde salariile sunt cele mai mari, deci si stupul cel mai aglomerat.

In plus, cand lupti sincer cu birocratia si tii cu dintii de anul public, nu infiintezi doua ministere perfect inutile, cu aparatul lor birocratic cu tot, doar pentru a trimite cu orice pret doua doamne in guvern.

Poate totusi ca macar de aceasta data cabinetul Boc va salva de la compromitere o masura cu un mare potential benefic.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#reducere bugetari, #administratie, #concedieri ministere, #reducere bugetara , #guvern