Romania in derapaj

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 13:08
3267 citiri
Romania in derapaj
Foto: deviantart.com

Pentru ca guvernantii care ne conduc inca nu au pus in aplicare nicio masura anticriza concreta si eficenta si, in primul rand, pentru ca politicienilor romani nu le pasa absolut deloc de scoaterea tarii din criza si repunerea economiei pe un drum sanatos, Romania are toate sansele sa fie tara cel mai crunt lovita de criza economica mondiala care nu da semne nicaieri in lume ca si-ar da obstescul sfarsit.

Singurul lucru de care le pasa cu adevarat guvernantilor si politicienilor nostri este cum sa se faulteze intre ei, cum sa puna mana pe cat mai multa putere, cum sa isi traga cat mai multi bani in administrare, pentru ca mai apoi sa le fie usor sa ii bage direct in buzunarele lor, si cum sa demonstreze, dupa caz si interese, cat de rau (PSD, PNL) sau cat bun (PDL) este presedintele tarii.

Acestea sunt singurele preocupari reale si adevarate ale oamenilor care se ocupa cu politica si administratia in aceasta tara. Criza economica inca nu a atins punctul maxim in care ar putea sa loveasca Romania.

De altfel, acest lucru nu il poate sti inca nimeni cu siguranta, nici acum, nici in viitor. Motivul este simplu - atat timp cat nu se inregistreaza crestere economica pozitiva, oricand te poti astepta ca, in viitor, sa iti fie mai rau decat in prezent.

Romania va ajunge in situatii sociale limita pentru ca politicienii sai nu cunosc si nu au exersat niciodata responsabilitatea actului de guvernare. Astfel, politicienii stiu ca oricat de rau ar da cu aceasta tara de pamant, ei tot nu vor fi trasi la raspundere.

Nici votul nu ii mai sperie, caci stiu ca si acolo nu se mai prezinta aproape nimeni din cei care inteleg ce se intampla, acestia fiind ori scarbiti ori indiferenti la activitatea lor.

Singurul lucru care ar putea sa ne aduca o unda de optimism este faptul ca economia acestei tari a fost si este un domeniu care rar se intalneste cu activitatea Guvernului. Mai ales atunci cand vorbim despre cresterea economica.

Guvernantii nostri reusesc sa lase impresia ca, daca vor, pot doar sa incurce economia, iar daca cumva se inregistreaza crestere economica acest lucru se intampla, in mare parte, in ciuda masurilor, planurilor si hotararilor pe care ei le-au luat (sau nu).

Un exemplu de iresponsabilitate guvernamentala in fata crizei

Ce exemplu mai bun de iresponsabilitatea guvernamentala, de nepasare fata de criza economica si fata de opinia publica am putea avea decat gestul recent al ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, care a aruncat pe apa sambetei peste 600.000 de euro, fara licitatie, iar apoi a declarat ca nu stie cum au fost cheltuiti banii.

Cei peste 600.000 de euro au mers in organizarea unor petreceri festive cu ocazia Zilei Tineretului, de 2 mai. Intrebata daca va mai organiza astfel de evenimente, ministrul Monica Iacob Ridzi ne-a promis ca va cheltui chiar si mai mult de atat, din moment ce alte ministere cheltuiesc cu mult mai multi bani pentru serbari.

Sa nu ne cramponam de legalitatea sau ilegalitatea cu care au fost cheltuiti acesti bani (aceasta este treaba jurnalistilor de investigatie care au descoperit cazul si, eventual, a justitiei). Insa RASPUNSUL ministrului in fata intrebarilor presei este naucitor si dezarmant. In fata unei asemenea atitudini iti dai seama ca nici actualii guvernanti nu sunt constienti de riscurile si urmarile pe care le poate avea o criza economica in fata careia nu sta nicio masura conreta si inteligenta.

Monica Iacob Ridzi ne-a adus insa aminte de sumele uriase care au fost alocate ministerului Turismului. Insa acesta se afla sub patronajul Elenei Udrea, unul dintre putinii ministri caruia Traian Basescu nu a avut ce sa ii reproseze in sedinta de Guvern de duminica.

Derapajul din urma al Romaniei

Presedintele a avut insa grija sa ii urecheze pe aproape toti ceilalti ministri (in mare parte PSD, desigur), pentru lipsa de rezultate vizibile in lupta cu criza economica. Altfel, daca aceste masuri nu vor fi luate, ne-a asigurat Traian Basescu, Romania va intra in derapaj social si economic.

Intrebarea care se pune acum este aceasta: ce anume din economia Romaniei s-ar putea opune intrarii in derapaj, caci de la actiunile politicienilor ne-am luat gandul de mult ca ar putea sa ne salveze? Care sector al economiei noastre este atat de performant incat sa traga dupa el si pe celelalte care vor sucomba atunci cand criza se va adanci? Si inca: derapajul economic in care este posibil sa alunecam cat de dramatic se va manifesta?

In fata acestor posibile reactii cel mai grav va fi derapajul politic in care ne vom trezi aruncati cu totii atunci cand si ultima speranta pusa in actuala clasa politica va disparea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania criza economica, #criza economica Guvern, #criza masuri Guvern , #guvern