Opinii: Romania, mereu pe perfuzii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 09:25
3212 citiri
Opinii: Romania, mereu pe perfuzii

Cu bugetul pe anul viitor pe masa, cu delegatia FMI la Bucuresti, privind cu jale sondajele de opinie, dar si asteptand cu un oarecare frison motiunea de cenzura ce va testa soliditatea coalitiei si a PD-L, Guvernul Boc sta intre mai multe ciocane si mai multe nicovale.

A lansat deja cantece de sirena cu majorarea salariilor bugetarilor, este tentat de reducerea cotei unice sau macar a contributiilor sociale, care sa scada costurile cu forta de munca, are nevoie de bani cu care sa mai cumpere cumintenia deputatilor si senatorilor inainte de voturile esentiale, insa nu are de unde sa scoata bani pentru toate acestea.

De partea cealalta, Opozitia lanseaza, ca doar n-o doare gura, oferte fara cea mai mica acoperire, de la eliminarea masurilor de austeritate, la cresteri de pensii si salarii, de parca banii ar creste in copaci si ar trebui doar culesi si impartiti. Evident ca nu le-ar putea pune in practica daca ar ajunge la guvernare, dar vor pune in loc placa cu greaua mostenire.

Dar aceste oferte prind la populatie, caci prima grija a omului este aceea de buzunarul propriu, nu de strategii economice fie ele si vitale. Dar indiferent cat s-ar invarti Guvernul in jurul cozii si indiferent cat populism ar revarsa PNL si PSD peste romani, adevarul ramane acela spus de economistii care evalueaza sec situatia si el porneste de la cauzele pentru care Romania a ajuns in situatia de acum.

Criza aceasta are doua componente. Pe de-o parte, exista componenta internationala, de netagaduit. Toata lumea a resimtit socul, platit in cel mai bun caz cu o incetinire a cresterii economice sau cu recesiune in diferite grade. Romania a platit si continua sa plateasca unul dintre cele mai mari preturi din cauza celei de-a doua componente a crizei: viciile structurale specific romanesti.

Criza ne-a lovit mai rau pentru ca am intampinat-o cu un aparat bugetar imens, clientelar si ineficient, cu o economie de piata doar partial functionala, cu un sistem de protectie sociala haotic. A venit ca o boala noua peste boli cronice, care deja secatuiau organismul. Absolut toate guvernele au contribuit la declansarea si agravarea acestor boli. A cazut insa blestemul pe guvernele Boc sa infrunte efectele lor cumulate la vreme de criza.

Si pana acum nici unul dintre ele nu a ales terapia corecta. Caci masurile de austeritate nu sunt decat corective, ajustari menite sa mentina economia cat de cat pe linia de plutire, dar in conditii de avarie. Ele nu vindeca bolile grave si cronice, dar nu le permite sa omoare deocamdata organismul. Si tocmai de aceea, in acest moment, salariile nu pot creste, iar impozitele nu pot scadea, adica bunele intentii ale Guvernului nu pot fi puse in practica fara sa provoci dezechilibre letale.

Tratamentul necesar, rostit in cor de toti specialistii de la M. Isarescu, la J. Franks, la M. Tanasescu, tine de un singur cuvant cheie: restructurare. Restructurare la toate nivelurile.

Degeaba tine Guvernul un corp imens de bugetari prost platiti, demobilizati si tot mai coruptibili, care nu fac decat sa alimenteze o birocratie sufocanta. Inteligent este sa calibrezi corect, pe baza unei auditari serioase, fiecare zona bugetara, astfel incat sa ajungi la un corp de functionari eficienti, absolut necesari, de elita si bine platiti. Asta presupune si o reducere masiva a birocratiei, prin simplificarea procedurilor si informatizarea larga, care sa dea un balon de oxigen economiei reale.

Eliberat de presiunea birocratiei si a cheltuielilor bugetare foarte mari, mediul privat se poate dezvolta, dezvoltare care sa permita o absorbtie a fortei de munca disponibilizata de la stat si chiar o reducere a taxelor.

La fel si cu protectia sociala. Decat sa le dai de-a valma, cu si fara rost, rispind inutil resurse, asa cum se intampla pana anul acesta sau sa tai otova din cele inutile si din cele utile, de la cei in reala nevoie si cei profitori, mai bine ai lua la mana intreg sistemul si l-ai reevalua: ce merita pastrat, in ce conditii si in functie de care prioritati nationale.

Deocamdata guvernele Boc nu au facut restructurare autentica. Si cand au mai taiat cate ceva, au facut-o la gramada, fara analiza anterioara temeinica, fara logica si evaluarea impactului si fara sa loveasca acolo unde e osanza mai mare, adica in zona clientelei politice. Guvernele Boc au actionat deocamdata doar prin austeritate, dar ea are o limita, efecte perverse in economie, prin inhibarea consumului, si nu permite masuri autentice de relansare.

Si pana cand un Cabinet al Romaniei nu se va decide sa ia taurul de coarne in mod autentic, tara tot pe perfuzii de supravietuire va ramane.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#austeritate romania, #Romania Guvern masuri fiscale, #restructurare aparat bugetar , #guvern
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Scuze, doamna Ene, dar astazi ai uitat sa introduci si obisnuitele osanale in cinstea Marelui Carmaci!
Poza opus9
opus9
rank 5
Sa ne bucuram de dezastrul Romaniei iulian leca si alte titluri la fel de tari ...