Romania vrea suplimentarea trupelor NATO in Romania si ambasador SUA

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:29
3266 citiri
Romania vrea suplimentarea trupelor NATO in Romania si ambasador SUA

Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul de Externe, a avut miercuri o intrevedere cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, cu acest prilej discutandu-se suplimentarea trupelor NATO in regiune, inclusiv in Romania.

"Oficialul roman a exprimat speranta ca un nou ambasador al SUA la Bucuresti va fi numit cat mai curand. Bogdan Aurescu si Victoria Nuland au avut un schimb de vederi privind ultimele evolutii din vecinatatea estica, cu accent asupra situatiei din Ucraina, a implicatiilor asupra parcursului european al Republicii Moldova si a perspectivelor relatiilor cu Federatia Rusa, in urma interventiei militare ilegale a acesteia in Ucraina care a schimbat echilibrul strategic in regiunea Marii Negre.

In acest context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a argumentat asupra necesitatii unei cresteri a prezentei SUA (si NATO) in statele aliate de la frontiera estica a Aliantei, inclusiv in Romania. Cei doi oficiali au discutat totodata, in context, aspecte care tin de dimensiunea politico-militara si de securitate a Parteneriatului Strategic", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de MAE.

Totodata, diplomatul roman a abordat subiectul sustinerii Republicii Moldova prin "asistenta suplimentara, inclusiv in domeniul energetic, si o atitudine pro-activa in intampinarea dificultatilor care ar putea fi generate de presiuni externe la adresa acestora".

Bogdan Aurescu a avut intrevederi si cu Chris Murphy, presedintele Subcomitetului pentru Europa si Ron Johnson, membru in Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relatii Externe din cadrul Senatului SUA, Tom Marino, vicepresedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia si riscuri emergente si Mike Rogers, presedintele Subcomitetului pentru forte strategice din cadrul Camerei Reprezentantilor.

Discutiile purtate s-au centrat pe evolutia situatiei din Ucraina si impactul acestora asupra situatiei de securitate din regiune, intens dezbatute la nivelul Congresului SUA.

"Oficialul roman a reliefat perspectivele Romaniei asupra actualului context de securitate regional, subliniind ca ultimele evolutii reprezinta un semnal serios si alarmant", se mai arata in comunicatul remis de Ministerul de Externe.

De asemenea, in discutiile cu congresmenii americani, secretarul de stat Bogdan Aurescu a promovat obiectivul includerii cat mai rapide a Romaniei in Programul Visa Waiver (VWP), fiind subliniata importanta pe care autoritatile romane, dar si opinia publica romaneasca, o acorda realizarii acestui deziderat.

C.B.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...