Rusii critica gradul ridicat de coruptie al guvernului Romaniei

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:59
3855 citiri
Rusii critica gradul ridicat de coruptie al guvernului Romaniei

Oficialii Ministerului rus al Afacerilor Externe critica coruptia ridicata din cadrul guvernului roman, apreciind totodata ca "partizanatul instantelor este o problema sistemica" in tara noastra.

"Partizanatul instantelor este o problema sistemica, agravata de un grad ridicat de coruptie al guvernului roman", se arata intr-un raport al Ministerului rus al Afacerilor Externe, referitor la situatia drepturilor omului in Uniunea Europeana.

In documentul care a fost facut public pe 6 decembrie se mentioneaza si problemele minoritatii rrome din Romania, criticandu-se totodata situatiile de incalcare a drepturilor copiilor, prin lipsa accesului la asistenta medicala in zonele rurale.

"Organizatia pentru Drepturile Omului continua sa critice politica autoritatilor romane in ceea ce priveste conditiile pentru primirea educatiei adecvate de catre persoane de etnie rroma, asigurarea accesului acestora la piata fortei de munca si ingrijire medicala corespunzatoare. Potrivit expertilor europeni care traiesc in Romania, aproximativ 2 milioane de rromi - 75% - nu au un loc de resedinta sau traiesc in saracie extrema", potrivit documentului.

Raportul precizeaza ca rata somajului acestui grup etnic este de 80%. "Cazurile de discriminare fata de rromi si a transferului acestora prin forta sunt frecvent raportate", conform MAE rursesc, care face referire si la zidul din Baia Mare, creat de primarul Chereches.

"Autoritatile romane incearca sa rezolve problema accesului rromilor la educatie, inclusiv prin tace preferentiale la licee. Cu toate acestea, in conformitate cu mass-media si cu aparatorii drepturilor omului, circa 15% din cotele preferentiale destinate rromilor s-au dovedit a fi ocupate de romani din cauza coruptiei din educatie si a lipsei de transparenta din sistem", continua raportul.

Partizanatul instantelor, o problema sistematica

In ceea ce priveste partizanatul instantelor, oficialii rusi apreciaza ca reprezinta o problema sistematica, "agravata de nivelul ridicat al coruptiei din guvernul roman".

Conform sociologilor europeni, aproximativ 96% dintre romani considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor, direct sau indirect.

"In acest context, este simptomatic faptul ca in functie de numarul de plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Romania este pe locul al patrulea. In 2011, 68 de cereri au fost aduse de catre Curte impotriva Romania. Principalele motive sunt non-executarea hotararilor judecatoresti si intarzieri in procedurile judiciare, discriminarea sociala sau profesionala si conditiile precare de detentie.

Organizatiile pentru drepturile omului sunt foarte preocupate de situatia din sistemul penitenciar din Romania din cauza conditiilor proaste de detentie, maltratarea prizonierilor si de ingrijirea medicala inadecvata. Inchisorile de la Jilava, Baia-Mare, Turnu Severin si Targu Jiu dau nastere la critici dure", se mai arata in raport.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...