Saptamana politica: Putere vs Opozitie = Remiza

Luni, 21 Iunie 2010, ora 09:12
1908 citiri
Saptamana politica: Putere vs Opozitie = Remiza

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

14 iunie - 20 iunie 2010

Inceputul de saptamana a fost palpitant. In primul rand pentru milioanele de pensionari, bugetari debusolati si apoi pentru Opozitie, Putere, mass-media si opinia publica interna si internationala. Practic, toata lumea a asteptat cu sufletul la gura rezultatul votului motiunii de cenzura depusa de partidele de Opozitie.

Curtea Constitutionala a fost completata cu "prima garnitura de judecatori neimplicati politic", dar sustinuti de PD-L, UNPR si Traian Basescu. Alegerea lui Augustin Zegrean in functia de presedinte al CCR a pus in discutie impartialitatea institutiei. Traian Basescu a trasat din nou obiective Guvernului. Remanierea a fost amanata pana la noi ordine.

Meciul motiunii de cenzura: Putere vs Opozitie = Remiza

Emotiile si energia acumulate in jurul dezbaterii si a votului motiunii de cenzura au generat diferite scenarii, calcule politice, rafuieli personale, dezertari, contestari sau episoade ridicole, atat din partea Opozitiei, cat si a Puterii.

Cu toate ca Guvernul este sustinut de o majoritate in Legislativ, angajarea raspunderii guvernamentale a afectat calculele politice ale PD-L, UNPR si UDMR. Necajiti de propria constiinta, de propriul electorat sau de alte motive, cel mai probabil pecuniare 16 parlamentari ai Puterii au votat pentru motiunea de cenzura.

Consecinta politica: Cabinetul Emil Boc si-a pierdut majoritatea parlamentara. Evident, nu definitiv.

Din 212 voturi pe care Opozitia le avea la indemana, la finalul procedurii s-au inregistrat 228 de voturi pentru motiune. Numai 197 de parlamentari au sustinut masurile de austeritate. Din punct de vedere constitutional si procedural, Emil Boc si membrii Cabinetului nu au fost sanctionati prin caderea Guvernului, insa din punct de vedere simbolic pierderea majoritatii parlamentare a pus sub semnul intrebarii legitimitatea guvernamentala.

Respingerea motiunii de cenzura si pierderea sustinerii in Parlament nu pot fi consemnate ca un succes al tripletei Basescu-Boc-PD-L, chiar daca doamna Udrea a vazut acest proces ca o competitie cu sampanie si veselie. Pentru ca nici nu a castigat in fata Opozitiei la numar de voturi, dar nici nu a devenit al doilea guvern, cu acelasi premier, care sa primeasca un vot de neincredere, meciul poate fi considerat egal. Remiza.

Daniel Oajdea, exclus din PD-L si Teo Trandafir, asteptand sentinta politica, ambii parlamentari democrat-liberali, au fost exponentii principalelor motive ale intoarcerii armelor impotriva Guvernului. Primul a fost presat de catre propriul electorat din colegiu sa voteze impotriva motiunii, iar Teo Trandafir a votat dupa constiinta si nu conform ordinului de partid.

Zeii de la Curtea Constitutionala

Opozitia nu s-a multumit cu remiza din Parlament. A atacat la Curtea Constitutionala legile austeritatii, chiar daca a recunoscut ca succesul actiunii este infinitezimal. Neincrederea in corectitudinea si echilibrul hotararilor Curtii Constitutionale fiind rezultatul deciziilor controversate si partizane pe care aceasta institutie le-a luat in unele spete. Cazul refuzului numirii liderului liberal, Norica Nicolai, este numai una dintre interpretarile discutabile ale Curtii.

In timp, Curtea Constitutioanla a devenit arbitrul vietii politice romanesti, un garant al stabilitatii politice, o institutie imprevizibila si partizana. Modul de desemnare a membrilor prin sprijin politic a creat o suspiciune cronica. Trecutul partizan al membrilor a dus peste timp parfumul dependentei de sustinerea politica.

Acum, stabilitatea Guvernului depinde de decizia pe care o va da in cazul contestarii legilor. si aici sunt doua scenarii simple.

In cazul in care CC va declara neconstitutionale legile austeritatii succesul Opozitiei va genera si mai multa presiune pe Cabinetul Boc si Traian Basescu. Legile vor trebui reanalizate, transa de la FMI intarziata. In cazul in care CC va declara constitutionale legile austeritatii, atunci Emil Boc va avea liber la taiat pensii si salarii.

Decizia Curtii pare de anticipat. Opozitia nu asteapta o rezolvare favorabila. Noua garnitura de judecatori ce i-a inlocuit pe cei carora le-a expirat mandatul este rodul vointei parlamentarilor puterii si a vointei lui Traian Basescu. Dupa o lunga batalie politica in Parlament, PD-L si UNPR au reusit sa-si impuna oamenii, Iulia Motoc si Stefan Mina.

Va influenta alegerea lui Augustin Zagrean ca presedinte al Curtii Constitutionale, rezultatul din 24 iunie?

Nicio remaniere, doar sarcini de serviciu!

De aproximativ doua saptamani zvonuri, predictii personale, analize ale media, pariuri politice sunt aruncate pe piata cu privire la remanierea anumitor ministri. Mai mult sau mai putini vocali membrii PD-L asteptau ca o parte a ministrilor neperformanti sa fie remaniati. Unii si-au dat cu parerea, altii au prevazut, altii au cerut imperativ.

Intalnirea de la Snagov a clarificat aceasta problema spinoasa pentru spatiul public. De fapt, Traian Basescu a pus punct discutiei. Nu va fi remaniat niciun ministru.

Decizie inteleapta. O remaniere sau o restructurare se face in momentul in care mai poti salva imaginea Guvernului modificandu-i structura sau schimband anumiti ministri.

Insa, in momentul de fata cota de incredere a populatiei in Guvern este foarte scazuta. Prin urmare, o astfel de actiune politica nu ar fi rezolvat problemele de imagine si de credibilitate cu care se confrunta actuala putere.

In plus, noii veniti ar fi pierdut timp pretios in a se adapta cu apartul birocratic si masurile luate de predecesori. Cei care ar fi plecat, cel mai probabil fara vointa lor, ar fi creat disensiuni interne.

Sa fim realisti! Cum ar fi putut ca Traian Basescu sa-i schimbe pe Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu, lideri importanti, sponsori de vaza, oameni care au contribuit in mod decisiv la castigarea alegerile prezidentiale, fara evitarea unor actiuni revansarde?

Fata de simpla remaniere, restructurarea Guvernului devenea, in mod cert, un scenariu indezirabil. Modificarea compozitiei politice a Guvernului trebuia trecuta prin Parlament. Astfel, diminuarea sustinerii Guvernului de catre parlamentarii puterii ar fi pus in pericol pentru a doua oara consecutiv Cabinetul Boc.

In acest moment, prioritatile PD-L si ale lui Traian Basescu sunt altele. Mai precis, ele tin de aplicarea masurilor de austeritate, primirea celei de-a doua transe de la FMI si incercarea de schimbare a perceptiei publice prin diminuarea cheltuielilor aparatului birocratic, resuscitarea economiei.

Politica de imagine pare a fi lasata pe planul al doilea. Trasarea de catre Traian Basescu a unor obiective clare Guvernului confirma acest lucru. Obiectivul maximal: rezultate concrete, palapabile. Scoaterea Romaniei din criza sau moarte politica. Alte optiuni nu sunt.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#remaniere guvern, #intalnire PDL Snagov, #alegere judecatori Curtea Constitutionala, #excludere Oajdea , #guvern
Comentarii