Sedinta comuna de Guvern Romania-Israel marti la Ierusalim

Marti, 24 Iunie 2014, ora 07:07
4276 citiri
Sedinta comuna de Guvern Romania-Israel marti la Ierusalim

Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel vor avea, marti, o sedinta comuna la Ierusalim, potrivit unui comunicat MAE in care se anunta ca ministrii de Externe din cele doua tari au semnat, duminica, Protocolul de cooperare intre cele doua ministere de Externe.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a avut duminica, o intrevedere cu ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, potrivit unui comunicat al MAE.

"In cadrul discutiilor, cei doi ministri de externe au evocat stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, reconfirmand legatura speciala creata in cei 66 de ani de relatii bilaterale neintrerupte si determinarea de a inainta catre o dimensiune strategica a cooperarii.

Cu acest prilej, sefii diplomatiei romane si israeliene, au semnat Protocolul de cooperare intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al Statului Israel, precum si Programul de colaborare culturala, educationala si stiintifica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru anii 2014-2017", se arata in comunicat.

Ministerul precizeaza ca "cei doi oficiali au subliniat importanta desfasurarii, la Ierusalim, la 24 iunie 2014, a celei de-a doua Sedinte comune a Guvernului Romaniei si Guvernului Statului Israel".

"Au facut referire la acordurile care vor fi semnate intre ministerele celor doua state si la numarul semnificativ de proiecte de cooperare bilaterale avute in vedere pentru viitor. Ministrii de externe au realizat o evaluare a masurilor discutate in rundele anterioare de consultari politice si au convenit accelerarea demersurilor pentru aprofundarea cooperarii pe linia ministerelor Afacerilor Externe. Cei doi demnitari au stabilit, in acest context, realizarea unei runde de consultari bilaterale in domeniul consular. Cei doi oficiali au evocat cooperarea foarte buna in plan sectorial, in diverse domenii: economic, investitii, cercetare si dezvoltare, turism, educatie si altele", mai precizeaza MAE.

Agenda discutiilor a cuprins si teme referitoare la dosarele internationale, cei doi ministri de Externe avand un schimb de vederi aprofundat, cu accent pe stadiul negocierilor din cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

"Seful diplomatiei romane a subliniat importanta continuarii negocierilor directe in vederea obtinerii unei solutii acceptate de ambele parti - israeliana si palestiniana. Ministrul israelian de externe a exprimat, in acest context, aprecierea pentru pozitia exprimata anterior de Ministerul roman al Afacerilor Externe, de condamnare a rapirii celor trei adolescenti israelieni si de solidaritate cu familiile acestora. Cei doi ministri de Externe au analizat evolutiile recente din vecinatatea estica a Uniunii Europene, cu speciala referire la evolutiile de securitate din Ucraina si la traseul european al Republicii Moldova, precum si la relatia dintre Uniunea Europeana si Israel. Ministrul roman de Externe l-a invitat pe omologul israelian sa efectueze o vizita oficiala in Romania in cursul acestui an", se mai arata in comunicatul MAE.

Citește și:
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Începe distribuirea cardurilor de energie. Plățile din ajutorul de încălzire vor putea fi făcute și online
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul a aprobat a treia modalitate de efectuare a plăţilor din ajutorul de încălzire,...
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...