Sondajul de opinii bate saua, ca sa priceapa iapa

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 20:01
3170 citiri
Sondajul de opinii bate saua, ca sa priceapa iapa

Sondajul de opinie este ceva cat se poate de aleator, foarte labil si total confuz, de la care asteptam numai raspunsuri precise si verdicte hotaratoare pentru soarta tarii. Inevitabil, raspunsul depinde de felul cum e pusa intrebarea, iar intrebarea depinde de cel care comanda sondajul, intrucat, ca la restaurant, cine comanda, acela plateste nota.

Sondajul bate saua. Daca iapa nu pricepe, e treaba ei

Regula de aur a oricarui sondaj este sa bata saua anume ca sa priceapa iapa, cand afli la televizor ca lotul reprezentativ a si asezat pe primul loc un partid de stanga, iar pe locul al doilea unul de dreapta.

Cu asta, saua primeste un ghiont, dar iapa ramane debusolata, cand observa ca, acelasi lot reprezentativ, pune pe locul unu, langa partidul de stanga, un presedinte de dreapta, pe locul doi, langa partidul de dreapta, un presedinte de stanga, iar pe ceielalte locuri numai persoane de figuratie, ca la opereta, unde, in afara de prima donna si de primul amorez, este obligatoriu sa ai si figuratie.

Adica, mai trebuie si persoane care aduc tava cu cafele, cele care toarna sampania in cupe, vestesc sosirea contelui de Luxemburg sau anunta vaduva vesela ca masa e servita.

Ce ne facem peste patru ani?

Analizand rezultatul sondajului, este greu sa intelegi daca operatia a fost comandata de catre PNL, anume ca sa iasa Ponta pe locul doi, sau de catre Ponta, anume ca sa iasa PSD pe locul unu.

Numai UDMR apare totdeauna pe acelasi loc, indiferent de cine da comanda, cine plateste, cine e vaduva vesela si cine toarna sampania in cupele contelui de Luxemburg. Pe scurt, numai UDMR se incadreaza in marja de eroare, plus sau minus unu la suta.

Ca urmare, nici macar iapa nu pricepe cum de se inghesuie atata lume, gramada, sa bata saua, cand stim ca parlamentarele vor avea loc peste doi ani, iar prezidentialele peste patru.

Despre cate se pot petrece dupa atata amar de vreme, nu-ti poti face o imagine, decat amintind acele faimoase exit-poll-uri, care-l dadeau castigator duminica seara pe Nastase, ca sa iasa presedinte Basescu la miezul noptii, sau il dadeau victorios pe Geoana, tot duminica seara, ca sa ne ciuruiasca luni, acelasi Basescu.

Ca urmare, telespectatorii s-au cam saturat de sondaje politice, iar ratingul ar fi la pamant, daca n-ar apare, macar din cand in cand, si sondajele life show.

Ele te chestioneaza daca o duci rau de tot, oarecum rau, mai mult rau decat bine, lamentabil, dezastruos, sau dimpotriva, bine, foarte bine, mult mai bine, ceva mai bine, destul de bine, acceptabil, binisor sau excelent.

La asemenea intrebari inteligente, unii raspund ca da, altii ca nu, iar cei mai multi se fac ca ploua si se abtin, ca sa nu para nepoliticosi.

Niciodata nu stii de unde rasare adrenalina

Daca era dupa mine, intrebam mai mult ce-l doare pe om, decat ce-l ustura pe Boc, ce-l intereseaza pe Crin si ce-i starneste adrenalina lui Ponta, cand se viseaza castigatorul alegerilor. Sunt destule de intrebat:

"Va descurcati cu salariul pana la chenzina?", "Cat va mai ramane, dupa ce ati platit intretinerea si la ratele?", "Credeti ca salariilor vor creste in 2011 sau ca vor scadea in 2012?", "De cand n-ati mai mancat banane?", "Mai tineti minte cum e gustul de cotlet?", "Dar de svaiter?", "Cand vi s-a taiat ultima oara curentul pentru neplata?", "Dar telefonul?", "Aveti gandaci in bloc?", "Dar furnici in bucatarie?", "Va e teama de curtemur?", "Schimbati canalul, cand vorbeste Boc la TV?", "Dar cand da interviu Felix propriilor sai subalterni?".

"Vi se bate ochiul stang cand vorbeste ministrul Finantelor?", "Ce simtiti, cand domnul Vanghelie isi expune subiectul la radio si nu nimereste predicatul?", "De ce credeti ca s-a abandonat legea prostitutiei?", "Va afecteaza noile impozite?", "Dar noile amenzi?", "Credeti ca pretul benzinei are legatura cu ciuruirera salariilor?", "Sunteti in stare sa adunati bani de masina pana in 2017?", "Dar bani de vila pana in 2050?", "Dar bani de inmormantare pana la primavara?", "Va permiteti un televizor nou?", "V-ati cumpara caciula in rate?". "Dar sandale?, "In ce limba credeti ca vorbeste Basescu cu Berlusconi?", "Cand ati zugravit ultima oara casa?".

Cu asemenea intrebari directe, sondajul devine alert, raspunsurile vin rapid, dar tonomatul nu incaseaza nimic, cat timp iapa lui Patriciu nu pricepe de ce mananca bataie saua lui Felix.

Poate pricepe Dan Diaconescu, dar el este prea mic pentru un razboi asa de mare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sondaj opinie presedinte, #sondaj PNL PSD PDL, #Geoana Baesescu sondaj , #guvern