Ziare.com

Sorin Ionita, despre descentralizare: Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 13:53

   

Sorin Ionita, despre descentralizare: Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala Interviu
Descentralizarea era necesara, insa in formula actuala ea este "o amestecatura care nu contine garantii ca se vor respecta reguli", afirma analistul EFOR, Sorin Ionita.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sorin Ionita a explicat ca proiectul actual nu are o justificare credibila si da autoritatilor locale atributii pentru care nu sunt pregatite.

De exemplu, drumurile nationale vor ajunge in subordinea a trei institutii: "Cand spargi in mai multe maini apare necesitatea de a coordona. Aceasta coordonare pe orizontala poate sa mearga in Danemarca, in Suedia. La noi, Bucurestiul cu judetul Ilfov nu sunt in stare sa se puna de acord cum sa opereze trei autobuze si sa faca decontarea."

Chiar mai periculos este ca autoritatile locale vor fi verificate de deconcentrate care vor ajunge in subordinea lor. In plus, este greu de crezut ca pe viitor va fi fi posibila o regionalizare, spune Sorin Ionita.

Am intrat in linie dreapta cu descentralizarea, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea saptamana viitoare. Care sunt cele mai mari probleme ale proiectului propus de dl. Dragnea?

Lipsa de justificare credibila. Strategia guvernului impinsa energic si motivat in prima parte a acestui an a fost crearea de regiuni: judetele actuale sunt insuficiente pentru necesitatile de dezvoltare, s-au dat exemple din Europa. Toate acestea au fost corecte. Odata ce regionalizarea a cazut, s-a produs o intoarcere 180 de grade. De unde judetele erau deficitare, nu erau bune, era nevoie de regiuni, acum intarim judetele. Pentru aceasta sucire nu exista expunere de motive credibila.

In februarie, guvernul a adoptat un memorandum cu doua puncte. Unul era crearea de regiuni, al doilea - transferul de atributii suplimentare la niveluri deja existente, localitati si CJ. Dar ele ar fi trebuit sa mearga in tandem si asa aveau o logica. Creai regiuni, faceai sistemul unitar, vedeai ce atributie unde are sens sa o pui, la ce nivel. Si gandeai toate trei nivelurile subnationale impreuna: regiuni, judete, municipalitati. Unul a cazut. A ramas schioapa toata filosofia memorandumului.

Dar dupa aceasta intarire a judetelor, mai e posibila o ulterioara revenire la regionalizare?

Teoretic, orice e posibil. Practic, in politici publice, in politici sociale, odata ce ai dat un lucru, e foarte greu sa-l mai iei inapoi. E ca o marire de pensii si salarii. Li se maresc mult "pensiile si salariile" consiliilor judetene. Cat de credibil e ca in viitor vei mai putea sa le decupezi puteri sa le transferi la un nivel mai inalt?

Motive credibile oficiale nu exista, dar motive neoficiale pentru acest zor nevoie cu regionalizarea, descentralizarea, ce-o fi, numai sa fie?

Un motiv pentru care au mers mai departe este cel politic. S-a investit foarte mult capital politic si energie in tot acel efort de anul acesta. Ca nu cumva sa para un esec, se va face aceasta chestie, va fi rebotezata, i se va pune eticheta si se va spune, iata am invins, am reusit sa facem ce ne-am propus.

Alt motiv este ca vine anul electoral si nu displace actualei echipe guvernamentale, in special ramurii PSD, sa intareasca foarte tare nivelul judetean, baza de putere a tuturor partidelor mari din Romania, dar mai ales a PSD, cel mai bine implantat la nivel judetean.

Dar nu tot PSD este fericit. Proiectul acesta care da puteri si mai mari presedintilor de CJ a enervat primarii PSD. Se creeaza un dezechilibru.

Dezechilibrul s-a creat peste tot. Primarii, indiferent de culoare, au ramas descoperiti in fata judetelor, ei pierd in aceasta balanta de putere. Dar, in interiorul PSD, nu iese in minus, pentru ca ei au cei mai multi sefi de judete. Si PNL are acum 13 CJ, insa ei nu sunt atat de bine batuti in cuie acolo. In primul rand primarii liberali raman descoperiti in fata CJ.

Sunt tensiuni mari in teritoriu. Am vazut niste analize facute pe un servetel la restaurant - cum se rezolva lucrurile in Romania - ca acolo unde CJ e PSD, primarii PNL nu o duc cu nimic mai bine decat atunci cand erau formal in opozitie. Prin abuz, desigur, pentru ca avem niste formule care nu se aplica. Acest sistem discretionar care exista deja ii lasa complet descoperiti pe primari.

Exista si lucruri bune in acest proiect de descentralizare?

Sunt si lucruri chibzuite dupa parerea mea. Nu totul e o prostie. Descentralizarea trebuie facuta. Dar aceasta este doar o amestecatura care nu contine garantii ca se vor respecta reguli. De exemplu, nu poti sa tii guvernate de la minister gradini de vara si sali de cinema. Era o aberatie. Vrei sa ai o politica nationala, sa te asiguri ca isi vor pastra functiunile? Ea se face cu alte intrumente, nu mentinand gradina de vara din Tandarei in ograda ministerului ca sa ii schimbe scaunele un director general.

Unde nu trebuie descentralizat?

Trebuie mare grija cu deconcentratele, adica inspectorate si agentii, ramuri ale ministerelor in teritoriu. Cele mai multe au functii de inspectie, monitorizare, control si asigurarea unei politici nationale. Cum ar fi cele din domeniul mediului care controleaza inclusiv autoritati locale care opereaza, de exemplu, o groapa de gunoi. Autoritatea locala este controlata si, eventual, amendata de o asemenea deconcentrata. Daca o treci in subordinea autoritatii locale, cum sa o mai controleze si amendeze?

Acordarea de avize pentru schimbarea destinatiei terenurilor, pentru demolari, tot ce tine de amenajarea teritorului, e un mare pericol daca cel care are aceasta proprietate, primarie sau CJ, cere aviz de la o institutie din subordinea sa. Dl. Dragnea a spus pe gura ca asa ceva nu se va face, ca aceste functiuni vor ramane la ministere, dar in proiectul de lege nu se vede asta. Una este sa spui pe gura la TV, alta in text. Iar presedintii de CJ preseaza cat mai tare in acesta directie.

E o mare problema cu descentralizarea in Transporturi.

Sunt aproape 30 de porturi pe Dunarea fluviala si maritima care nu au fost date nici macar judetelor, ci primariilor, chiar unor primarii de comune. Cum va gestiona un port fluvial o primarie de comuna? Tendinta in Europa este de a concentra aceste chestiuni, macar la nivelul unei regiuni, de a avea strategii intersante, de a face investitii comune pe intreg cursul de apa. Noi mergem in sens invers.

Porturile au nave de intretinere, daca portul trece la primaria Giurgiu, de exemplu, si trebuie sa lucreze mai incolo, cum se va face? Va fi un acord, un contract de prestari servicii intre primarii? Un port e o chestiune complicata, el trebuie sa faca profit, sunt investitii mari, cum se va descurca primaria?

Dl. Dragnea vrea sa ia la consiliile judetene niste drumuri nationale, niste bucati de cale ferate, ca sa le finanteze din programul sau regional. Drumurile nationale, de unde erau la CNADNR acum un an, vor ajunge in trei maini. Unele la dl. Sova, unele la Companie, altele trec la Consiliile judetene. Noi ne impiedicam si pana acum cu structuri simple de gestionare si ne complicam acum de parca am fi Danemarca. Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala.

Cand spargi in mai multe maini apare necesitatea de a coordona. Aceasta coordonare pe orizontala poate sa mearga in Danemarca, in Suedia. La noi, Bucurestiul cu judetul Ilfov nu sunt in stare sa se puna de acord cum sa opereze trei autobuze si sa faca decontarea.

Cum trebuia facuta toata aceasta operatiune de descentralizare, despre care spuneti ca era necesara?

Trebuia sa ne ocupam de chestii mai mici si mai precise. De exemplu de cateva zone metropolitane in jurul marilor orase, copiam niste legi foarte bune din Polonia, faceam pentru transport si amenajarea teritoriului un cadru mai constrangator si nu trebuia sa schimbam nici macar vreo lege organica. Totul se face cu legi simple si necesitati precise.

Preocuparea ar fi fost cum sa echipezi teritoriul in mod coordonat. Pentru ca daca primaria da aviz sa se faca mall pe marginea orasului, dar municipiul nu stie apar blocaje de transport si nu ai cum sa te coordonezi. Copiam legea din Polonia, o treceam intr-o saptamana, nu trebuia sa facem tot circul asta. Sau sa facem regiuni, dar sa le facem cu cap. Asa cum incepuse, discutia nu era rea, exista un plan al specialistilor.

Chiar daca nu ne blocam din cauza Constitutiei, nu cred ca planul acela cu 8 regiuni era preluat de minister, ci planul negociat politic. Ar fi facut 10-12 regiuni ca asa trebuia, asa voia dl. Cancescu, dl. Iohannis... Erau niste judete un pic mai mari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4083 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bicicleta condusă de copilot aflat sub influiența aurolacului și

boalei mistuitoare de putere.

 

:) Tara,va fi,ca o gradina parcelata,nu si inflorita !Tu,iesti

in parcela cu varza si morcovi,iepurasule !!!! O sa fie bine,vei vedea !

 

E musai regionalizarea ! Daca pana acum baietii...

... au tras de hoit si au inghitit ca varanul, acum masculul alfa a decis : se va face ca "la elegantzi" :
Vita nationala trebuie feliata corect : steack, fileu pur, fileu american, antricot, petit nerf, coasta plata, friptura, tournedos, chateaubriand, carbonada, os cu maduva, resturi si os semifiza tot cu epifize, pentru caine.
Adica e nevoie sa se imparta pe grade, pe ierarhie iar nu asa, care-i primul e cel mai bine servit, caci s-a rarit belsugul !!

Lasa ca vita nationala a modificat-o genetic MRU

A dat-o cu unguent , ca n-a gasit vaselina , a parfumat-o cu Givenchy pour homme si a luat teapa pe banii nostri , ca i-au servit Kobe de Romania . Sper si cred ca i-au servit-o transata si eviscerata . Eu mai zic ca nu a servit-o pe grade si ierarhie , a pastrat-o MRU pe toata pentru el , pentru ca pe chiaburul de Calarasi nu l-am vazut cu sindromul vacii nebune , desi ii cam tremura mainile labeunu .

Sa vazut ieri la alegerile de la LPF cum vad comunistoizii...

...de la guvernare descentralizrea. Asa vor face si mai departe. Ati vazut voi comunisti sa doreasca descentralizare? Daca o fac de unde vor mai avea ei "drepturi"? Nu va lasati amagiti. USL-ul nu are de gand sa lase din mana ceva. Daca s-au bagat ei si in sport...

 

Dragnea a mers noaptea la apartamentul lui cu Ponta, au băut o

cafea, și-au pus cagulele și au mers la restaurant unde nu-și amintește cu cine s-au intalnit.
Vremuri moda 1945!

Daca nevasta-sa nu era acasa...

...si daca a fost acolo si Nastase "Bombonel" cine stie ce s0a pettrecut acolo? Orgie tata!

 

tu,ce-ai fi vrut,sa ramaie tot Mitica ? Lasa-l sa se ocupe

de hotelurile si localurile lui,ca incepuse-ra sa-l fure salariatii !!!! Tu stii ca asta are mai multi salariati,decat ramasita din uzinele Faur,pe care-i plateste cu salariul minim ????

Ce nu intelegeti voi comunistii?

Nici noi nu l-am mai vrut pe Mitica dar asta nu inseamna ca ne complacem in mizeria lui Ponta si Dragnea. Dati-l jos,dar dati-l corect si cinstit. Adevarul este ca pe voi nu va caracterizeaza cinstea si onoarea.

 

Actualul proiect

este clar facuta pentru a multumi clientii politicului, nicidecum sa "aeriseasca" sistemul si sa imbunatateasca functionarea statului.Suprapunerea regiunii peste judete, duce la incalcirea atributiilor, la incarcarea aparatului de stat, inclusiv a cheltuielilor. S'apoi, se supara V.V.Ponta pe presedinte cand vorbeste de grasul urcat in carca slabanogului !

 

Tu confunzi descentralizarea cu regionalizarea!

Propaganda, bat-o vina!

 

 

Baba Rada

Intr-un loc conspirativ de maxima siguranta,avand smartphonurile inchise sa nu poata fi ascultati si nici
depistati,precum babele la coltul blocului la o cafea sau o sueta,baba Dochia si cu baba Cloanta s-au decis s-o inlature pe a treia cat mai discret posibil.Au exclus din start "sinuciderea" de la etajul ultim al unui bloc,au
eliminat "aruncatul"intr-o piscina goala si s-au decis ca
cel mai simplu sa faca o persoana disparuta este sa-i schimbe numele,din Baba Rada in Rada Baba.Totul este facut elegant si artistic,cu asumarea raspunderii si
publicarea in Monitorul Oficial.Cu alte cuvinte,nea Caisa
de la Cocarlatii din vale(varul lui Dragnea din Teleorman),nu o sa mai cultiva caisi ci o sa cultive
mandarini,chiar daca n-a mancat in viata lui o mandarina
si habar nu are ce-i aia.Ca la Bucuresti unde-i angro-ul
cel mai mare de fructe o sa se gaseasca in continuare
si caise si mandarine asta-i alta socoteala.Cele trei
babe vor molfai la greu din fructele astea moi,zemoase si parfumate si-i vor arunca toti samburii in cap lui nea Caisa bestelindu-l ca habar nu are cum se cultiva mandarinii.Iar nea Caisa,in final,o sa se ia cu mainile
de cap o sa-i suduiasca neaos in limba romana invatata in
scoala din sat si o sa le zica plin de naduf:"Bai berbecilor,voi n-ati fost in stare in 24 de ani sa
construiti ca lumea o autostrada si ma puneti pe mine
acum ?Zice gura lumii ca nea Caisa nu a fost membru PCR,
nu s-a opus in niciun fel modernizarii intergalactice a
tarisoarei asteia pe care isi taraie traiul de azi pe
maine o sumedenie de Nea a lu'cacarau,sau nea a lu'
Pleasca si ca doar a dat cu caciula de pamant in fata
multimii adunate la primarie si le-ar fi zis oamenilor: "Ba,cand mi-o da mie var-miu mai multa putere,ca doar de
aia-i sef la Bucuresti,va ia mama dr. akului pe toti,daca
nu faceti cum zic eu!"

 

Descentralizarea propusa de Guvernul Ponta,

ar fi foarte bun pentru ei, ar aduce mai multi bani in buzunarele baronetului local, lasand populatia locala mai saraca si mai plina de nevoi.

 

Cum trebuia facuta toata aceasta operatiune de descentralizare

In niciun caz prin asumarea raspunderii.Dar,daca ne conduc
niste neocomunisti,se aplica regula de la partid(fostul
PCR),regula foarte simpla,ii dai una-n bot lui membrache,
care saracul nici macar nu este cotizant,dar care doarme-n pantofi si-i spargi dintii,ca sa nu mai poata clantani de pomana de pe margine.Cu alte cuvinte,taci si-noata,
ca mai e mult pana-n America.Deosebirea esentiala,fata
de Bula,este ca el inota cu fi'su in Oceanul Atlantic,iar
noi inotam de 24 de ani intr-un Ocean de Minciuni.

 
 

Ne impiedicam cu bicicleta si vrem sa conducem nava spatiala

Asa este . Si pentru ca guvernul Boc si-a cunoscut limitele , a facut numai piscine fara canalizare si terenuri de fotbal in panta . A facut telegondole unde zboara numai condorii si parculete de joaca pentru copii unde dadeau padurarii de mancare ursilor . Ala guvern competent . Si-a cunoscut limitele si a incasat parandaraturile .

 

@don_Semaca-ne impiedecam cu bicicleta...

Da,dar vezi ca adsal probabil ca a fost primar si stie din proprie experienta cum e cu panta si cu fanta(deschidere sau crăpătură ingustă,iar guvernul Boc si toata gasca n-au
stiut mimica-nimicuta despre gondole si alte farafastacuri
pe care le-au visat primarii

Nu trebuie sa fi primar sa cunosti ...

...cum se fac asemenea lucruri. Sunt informatii publice. Dar trebuie sa fi tare prost sa sustii ca asemenea investitii le face guvernul.

Adsal nu a fost primar . A fost colectorul

de parandaraturi . Comisionarul . Bodyguardul valizelor . Dar probabil ca guvernul Boc a construit vreo nava spatiala si o tine ascunsa la Rachitele , ca acolo n-a facut primarele nici parcuri , nici piscine , nici telegondola . A asfaltat doar pista de aterizare pana la poarta bataturii lui Muc cel Mic . Deocamdata merg doar cu carutele pe ea .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor