Ziare.com

Stare de urgenta in Romania: Guvernul efectueaza, in regim de urgenta, rectificarea bugetara

Luni, 16 Martie 2020, ora 17:15

   

Stare de urgenta in Romania: Guvernul efectueaza, in regim de urgenta, rectificarea bugetara
Decretul semnat, luni, de presedintele Klaus Iohannis prin care se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei timp de 30 de zile prevede ca Guvernul efectueaza, in regim de urgenta, rectificarea bugetara, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare.

Decretul prezidential prevede masurile de prima urgenta cu aplicabilitate directa si imediata care vizeaza domeniile ordine publica, economic, sanatate, munca si protectie sociala, justitie, afaceri externe si alte masuri si se stabilesc masurile de prima urgenta cu aplicabilitate graduala.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume

La capitolul "alte masuri" se stipuleaza ca "Guvernul Romaniei efectueaza, in regim de urgenta, rectificarea bugetara, in vederea asigurarii resurselor financiare necesare".

Citeste aici:
Textul integral al decretului prin care presedintele instituie starea de urgenta

Descarca de aici:


Decretul prevede ca, la propunerea ministerelor si autoritatilor publice locale, Ministerul Afacerilor Interne, prin Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, analizeaza si face propuneri de folosire a unor resurse materiale si umane in vederea sprijinirii populatiei afectate, precum si satisfacerii cererilor de produse si servicii destinate nevoilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, inclusiv prin scoaterea, in conditiile legii, a unor materiale din rezervele de stat sau de mobilizare.

In aplicarea acestor prevederi, autoritatile imputernicite de lege pregatesc si efectueaza rechizitii de bunuri si chemarea persoanelor fizice pentru prestari de servicii in interes public in scopul rezolvarii problemelor materiale de orice natura si asigurarea fortei de munca.

Actul oficial stipuleaza ca autoritatile si institutiile publice stabilesc masurile care se impun pentru asigurarea desfasurarii optime a activitatii, cu respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite de autoritatile cu atributii in domeniu, inclusiv prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta, urmarind cu prioritate asigurarea preventiei si reducerea riscului de imbolnavire.

Aceste dispozitii se aplica si organelor de conducere ale profesiilor de avocat, notar public, executor judecatoresc, precum si ale celorlalte profesii. In schimb, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa sprijine indeplinirea prompta si efectiva a masurilor ce se impun.

In perioada starii de urgenta, drepturile prevazute la art. 35 alin. (2) - (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda fara a se tine cont de obligativitatea incadrarii in limita de 3% prevazuta la alin. (4) si (5) ale aceluiasi articol si fara a tine cont de plafonul maxim de ore anual stabilit la alin. (6) al aceluiasi articol.

Actul mai stipuleaza ca in perioada starii de urgenta pot fi depasite normele de dotare si consum prevazute de reglementarile in vigoare, daca aceasta depasire se datoreaza efectelor evolutiei COVID-19 si masurilor de protectie si prevenire.

De asemenea, se prevede ca, pe durata starii de urgenta, cursurile din toate unitatile si institutiile de invatamant se suspenda.

"Pe durata starii de urgenta, autoritatile administratiei publice centrale si locale vor lua masuri pentru organizarea activitatii astfel incat sa fie evitat, pe cat posibil, contactul direct intre persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare", se arata in decret.

Decretul prevede ca institutiile si autoritatile publice, precum si operatorii privati contribuie la campania de informare publica privind masurile adoptate si activitatile desfasurate la nivel national.

De asemenea, pe perioada starii de urgenta, termenele legale stabilite pentru solutionarea solicitarilor formulate in exercitarea liberului acces la informatii de interes public, precum si a petitiilor, se dubleaza.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5247 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si sub "praful"

lui Covid se vor face afaceri profitabile pentru unii de culoarea holerei galbene (ca ciuma rosie a "rezolvat-o" Malai Voda)....

 

Leul se devalorizeaza! Emigrantii romani au stopat remitentele!!

Cei sase milioane romani din afara granitelor nu mai trimit bani!!

 

am auzit ca guvernu va creste salariile la tot personalul sanitar

dar numai la cel bugetar !!! bravo PSD !!! pardon,bravo PNL !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor